Φέτος, λέω να μη γραψω για το παλιό Πολυτεχνείο. H "Τσουκνίδα" μου εκανε τη τιμη να αναμεταδωσει το ποστ που είχα ανεβασει το Νοέμβρη του 2006 και φέτος δεν εχω να γραψω κάτι. Παραπέμπω και στο μπλογκ του κ. Πολσεμάννεν, όπου έχει και δυο κατατοπιστικά βιντεάκια μαζί με την ενδιαφέρουσα άποψη που εκφράζει συγκρίνοντας τα εδώ πράγματα με τα της Σκανδιναβίας...
Παει λοιπόν το Πολυτεχνείο, που για μένα είναι σαν να συνέβη χτες, πέρασε στη σφαίρα των Συμβόλων. Μένει ζωντανό στη μνήμη και στη καρδιά μας, αλλά δεν λέει σχεδόν τίποτα στον άνθρωπο που ζει και μεγαλώνει σήμερα στη χώρα μας.
Πώς να νοιώσει ο νέος άνθρωπος την ατμόσφαιρα του ζόφου, μέσα στην οποία ζούσαμε τότε;
Αλλωστε, ούτε'γώ μπορώ να νοιώσω πώς είναι να πεθαίνουν οι άνθρωποι από πείνα και να μαζεύουν τα πτώματα με χειράμαξες απο τους δρόμους του Κολονακίου, πράγματα και καταστάσεις που μου διηγείται η μάνα μου για το χειμώνα της πείνας μέσα στη γερμανική Κατοχή.
Ετσι είναι. Αν δεν ζήσει ο ίδιος ο άνθρωπος, δεν μπορεί να καταλάβει απολύτως, καταλαβαίνει μοναχά με το μυαλό χωρίς να έχει πλήρη συναίσθηση, που λένε. Γι αυτό χρειάζονται οι ημέρες Σταθμοί και Σύμβολα. Για να θυμάται ο νους του ανθρώπου και να αποφεύγει τις... επαναλήψεις!
(εδώ ακριβώς, σκεφτηκα να ανοίξω μια παρένθεση αναφέροντας μερικές ανοησίες που ειπώθηκαν απο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος που προτιμά τη δικτατορία κατόπιν εκλογών(!), αλλά το σκέφτηκα καλύτερα και θα αναφερθώ σε επόμενο ποστ στα λεγόμενά του)
Αν πάψει το μυαλό να καταλαβαίνει, κλάφτα Χαράλαμπε! Ισως για τούτο να γίνονται και να ξαναγίνονται πόλεμοι: Επειδή οι άνθρωποι ξεχνούν -ή δεν θελουν να θυμούνται τα δυσάρεστα, το ίδιο κάνει.
Τη μνήμη (αλλά και την αντίληψη) βοηθούν οι διάφορες απεικονίσεις, απο τις οποίες ξεχωρίζω το φιλμ των Γιώργου Τσεμπερόπουλου και Σάκη Μανιάτη με τίτλο ΜΕΓΑΡΑ. Αναφέρεται σε ένα "παράπλευρο" γεγονός, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι η καταστροφή της πεδιάδας των Μεγάρων, του Δήμου των αρχαίων Μεγαρέων. Είναι συγκλονιστική η αποτύπωση της συμπεριφοράς της δικτατορίας, η οποία δεν δίστασε να προβεί σε αυτή τη καταστροφή, αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατοντάδες αγρότες κατοίκους της περιοχής για χατήρι του εφοπλιστή κ. Ανδρεάδη. Μάλιστα, τόσο απλά.
Το φιλμ αυτό θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, να μοιραστεί δωρεάν στους πολίτες αυτης της χώρας, είναι συνταρακτικές οι εικόνες και οι μαρτυρίες που έχουν αποτυπωθεί απο τους δημιουργους του. Μιλουν πολυ καλυτερα και πειστικότερα απο οποιαδήποτε ομιλία για την επέτειο. Δίνουν ανάγλυφα το κλίμα που επικρατούσε. Προτρέπουν σε σκέψεις... Να μη ξανασυμβούν παρόμοια πράγματα στον τόπο μας. Στοπ στο ξεπούλημα γης και ανθρώπων.
Στο Youtube απο piazzapopolo πέντε βιντεακια για τις μερες εκείνες.
Εδω το πρώτο, τα υπόλοιπα βρείτε τα, είναι εύκολο. Να πάρετε μια ιδέα οι νεότεροι, πού αντιστάθηκαν και γιατί εξεγέρθηκαν οι νέοι τότε.
-->> Η καθημερινή ζωή στα χρόνια της χούντας #01
Η καθημερινή ζωή σήμερα είναι απείρως καλύτερη από παλιά, κάθε μέρα όλο και κάτι καλύτερο συμβαίνει. Προχωρούμε με βήμα σημειωτόν, αλλά προχωρούμε. Το παλεύουμε, πώς το λένε! Μην ακούτε, ή μάλλον να είστε επιφυλακτικοί προς όσους λένε το αντίθετο...
Ας περάσω όμως τώρα στους σημερινούς αγώνες για κοινωνική φροντίδα, που είναι (γνωμη μου) οι σημαντικότεροι για να χτιστεί η κοινωνία της αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων που την αποτελούμε.
Αγώνες για τη ψυχικη υγεια-->>
1.
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί απόσπασμα μιας προφορικής μαρτυρίας του ψυχίατρου Γιώργου Λυκέτσου (από το βιβλίο: "Ιερά οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαϊτειο" της Μαρίας Φαφαλιού).
Για την ιδρυματική περίθαλψη το 1947 με το 2009, δεν είναι τόσο μακρυά:
2. Χωματερές για ξεχασμένους ανθρώπους (video)
3. Μια παράσταση για τον εγκλεισμό στο άσυλο
"Πουθενά αλλού το αίσθημα της ερημιάς, της απομονώσεως, δεν είνε τόσο οδυνηρά καταθλιπτικόν όσο εις το άσυλο των παραφρόνων. Ο,τι χαρακτηρίζει την τρέλλαν είνε ένας απόλυτος και αθώος εγωισμός που αιχμαλωτίζει αδιέξοδα την ψυχήν μέσα εις τον ίλιγγον των υποκειμενικών παραισθήσεών της. Καμμιά επικοινωνία με την πραγματικότητα, καμμιά επαφή με τους "άλλους", κανένας τρόπος συνεννοήσεως μεταξύ του ενός και του άλλου τρελλού".
Ρώμος Φιλύρας
Αγώνες για τους αναπηρους-->>
Αποκλεισμένο το Ι.Κ.Α. Νεαπόλεως της Θεσσαλονίκης από κάδους απορριμμάτων που έχουν παρκάρει στον χώρο στάθμευσης και στάσης των ασθενοφόρων του Ι.Κ.Α. ενώ στις φωτογραφίες που βρίσκονται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=23582 θα δείτε και τα σκουπίδια να πολιορκούν το Ι.Κ.Α. αλλά και τον ασφαλισμένο έτοιμο να πετάξει από το ασθενοφόρο στο Ι.Κ.Α. για να εξεταστεί.
Και άλλα πολλά και ενδιαφεροντα άρθρα εδω:-->> http://www.disabled.gr/lib/?cat=1
12 σχόλια:
Κάθε επέτειος δεν είναι απλά για φρασκέρει τη μνήμη μας, αλλά αποσκοπεί να μας παρακινεί να λειτουργήσουμε με τροπο ανάλογο μέσα στις σύγχρονες συνθήκες. Και σήμερα, σαφώς το Πολυτεχνείο είναι επίκαιρο, είναι ζωντανό στη ζωή μας. Ψωμί δεν έχουμε, η παιδεία μας καταρρακώνεται στις κομματικές επιταγές και τον κοινωνικό κομφορμισμό, τη βαθμοθηρία και την υποχρηματοδότηση, και η ελευθερία μας εξαρτάται πια από τις καλόβουλες πολιτικές επιλογές κάποιων ή τα μιντιακά οικονομικά συμφέροντα.
Κάποτε είχαμε φάκελο, σήμερα έχουμε κομματικές ταυτότητες. Το κράτος της δεξιάς επέδειξε ότι δεν ξέχασε ποτέ τα κοινωνικά φρονήματα.
Εξαιρετικά και τα 2 σου ποστ.
Λιγκάρω και στα 2.
H "Χούντα" μεταλλάσσεται μέσα στον χρόνο και η πιο αποτελεσματική μορφή της έχει γκλαμουράτο χρυσοχάρτινο περιτύλιγμα.
Σε αυτή την γκλαμουράτη περίπτωση, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τι συμβαίνει εάν δεν βλέπει την ΕΣΑ, ή τους πράκτορες του "Υπουργείου Αγάπης" του "1984"
Ίσως τελικά "Χούντα" να είναι το σύνολο της σκοτεινής, καταστροφικής και αυτοκαταστροφικής πλευράς του ανθρώπινου είδους.
ΕυχαρισΘώ δια το Ιερόν +Λίνκιον+!
Και σήμερα και πάντα χούντα είχαμε και έχουμε έχουμε και ας μην έζησα την επταετία. Αυτά τα ολίγα
Την καλησπέρα μου
Καλή μου Γλαρένια, αν ποτέ ο δρόμος μου με οδηγήσει κατα κεί, θα ήθελα να μη γυρίσω πίσω...
Πανέμορφες εικόνες!
Την καλησπέρα μου
Δύσκολη αλήθεια η κατανόηση του παρελθόντος.
Πόσο εύκολα άλλωστε το αποποιούμαστε...
Κανενα κρατος δεν ξεχνα τα πολιτικοκοινωνικα φρονηματα Δειμε.
Αποδειξη; Σημερα κιολας η Διωξη Ηλεκτρονικου Εγκληματος ζητα τα στοιχεια του Πανου Μιχαηλ απο το radiobubble επειδη (υποθετω) ότι οι εκπομπες του ενοχλησαν καποιο/ους. Τι να πει κανεις...
Καλέ μου Κάρολε, αναρτιεμαι τινος νά'ναι η αστυνομια, τελικα... Ο παλιος υπουργος, χτες στη συζητηση στη Βουλη, διατεινοταν οτι ειναι του κομματος του!!! Ο τωρινος υπουργος, βεβαιως, τον διεψευσε, αναφεροντας οτι η αστυνομια ειναι του ελληνικου λαου, αλλα σημερα κιολας ηρθε συστημενη η διαψευση (βλ. περι διωξης/ηλ/εγκλ και GGL στο προηγ. σχολιο). Εκτος αν ενοχληθηκε ο ιδιος ο κ. υπουργος, πραγμα που δεν το πιστευω. Καποιοι κρατουν γερα τα μποσικα, αλλα το καραβι εξακολουθει να μπαζει νερα...
Αντιδρασεξ, μερσι :))
Εχω ανεβασει κι αλλα, καθε χρονο ανεβαζω, αλλα αντε να τα ψαχνω... Αυτο του 2006 το ανακαλυψαν αυτοι που το φιλοξενουν κι ετσι το θυμηθηκα! ;)
Ζαμανφού, η Γλαρενια μαλλον θα παραπονιεται που δεν της εστειλες σχολιο!!! :)))
..και.. ασε τα παραπονα και μη σε παιρνει απο κατω λεμε..
Καθε χουντα στο καιρο της!!!
Καμηλιερη, δεν εχεις κι αδικο...
Η δυσκολια κατανοησης του παρελθοντος ξεκινα απο το παρον. Σαμπως μπορουμε να κατανοησουμε αυτα που συμβαινουν σημερα;
!!:)))
ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΩ ΣΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΦΙΛΜ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ
ΤΟ ΕΙΔΑ ΠΑΙΔΙΣΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ
ΚΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΟΜΑ...
ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΠΟΥΧΤΙΣΜΕΝΟΥΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
ΦΙΛΙΑ
Δημοσίευση σχολίου