Σελίδες

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ο μύθος της "ελληνικής πραγματικότητας" ως γόρδιος δεσμός αναζητεί μια νέα αφετηρία σκέψης



-->> image from: Knots in art - by Piotr Pieranski -->>click! να μεγαλωσει η εικονα

Τα δυσκολότερα προβλήματα έχουν μια απλούστατη λύση. Ενα πρόβλημα είναι τόσο πιο δύσκολο όσο πιο μπερδεμένος είναι ο μύθος που το ακολουθεί, όπως π.χ. ο μύθος της "ελληνικης πραγματικότητας".

Ποια είναι αυτή η "ελληνική πραγματικότητα"; Είναι αυτό που αποδίδεται στο σύστημα διακυβέρνησης, δλδ, η μιζέρια και η κακομοιριά μας; Είναι πράγματι έτσι; Μήπως αρκεί να βγούμε έξω από αυτή την κατάσταση ώστε να τα δούμε όλα διαφορετικά;

Οταν κάποιος βρίσκεται *μέσα* στο πρόβλημα, είναι αδύνατο να βρει τη λύση του. Εδώ χρειάζεται καινούργια αφετηρία σκέψης.

Σκέφτομαι το γόρδιο δεσμό και πώς να τον έλυσε, άραγε, ο Αλέξανδρος; Λένε ότι τον έκοψε με το σπαθί του, αλλά μάλλον ήταν κάτι τι απλούστερο: Εβγαλε τον πύρο από το τιμόνι του άρματος, όπου συγκρατείτο ο δεσμός του ζυγού.

Κάποιοι είπαν ότι βρήκε την εύκολη λύση και όχι αυτή της σκέψης και της σοφίας και διαφωνώ: Δεν είναι σοφό το απλό και το εύκολο; Γιατί ταυτίζουμε τη σοφία με κάτι τι το μπερδεμένο;

Μέσα στους κόμπους του γόρδιου δεσμού είχαν μπερδευτεί επί αιώνες οι σοφοί, ενώ η λύση του ήταν απλούστατη: Ηθελε μόνο μια νέα αφετηρία σκέψης.


Αναζητείται μια νέα αφετηρία σκέψης.

..σκεφτομαι οτι καπως ετσι ειναι και τα σημερινα προβλήματα, που μπορεί και να μην είναι πραγματικά προβλήματα αλλά να τα αντιλαμβανόμαστε ως προβλήματα όσο βρισκόμαστε *μέσα* σε αυτά..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο.
Όταν ήμουν στο στρατό έξω από την πόρτα του διοικητή έγραφε: "Ο αναφέρων πρόβλημα στο διοικητή, αποτελεί ο ίδιος πρόβλημα", κι αυτό διέπει όλη την νεο-Ελληνική κοινωνία. Δε θέλουμε να τα δούμε.

Rodia είπε...

Ευχαριστώ απόγονε :) ωραίος ο διοικητής!!!
..ή βλέπουμε μονάχα όσα μας δείχνουν -το ίδιο είναι..