Σελίδες

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Korla Pandit - Miserlou

Είναι απίστευτο πόσο πολλές Μισιρλούδες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο! Ωραίες, μοιραίες, ατίθασσες, χορευταρούδες, εκνευριστικά παράτονες, ρυθμικές, άγριες μεταλλικές, ροκούδες, με ακουστική κιθάρα, με ντραμς, με μπουζούκια, με με με... με ό,τι βάλει ο νους λέμε! Ο Dick Dale, την έχει ξεσκίσει, και πού δεν την έπαιξε! Ολοι σχεδόν οι καλλιτέχνες που σέβονται τον εαυτό τους έχουν παίξει Μισιρλού σε φεστιβάλ, σε μπητς πάρτι, είναι ένα άκουσμα θαλασσινό καθώς φαίνεται, μια και την παίζουν πολλά συγκροτήματα με το συνθετικό "σέρφερ" στον τίτλο τους και η Μισιρλού ταξιδεύει πάνω στα κύματα διασχίζοντας ωκεανούς. Τελευταία, έχουν γίνει ένα σωρό επεμβάσεις (μίξεις τις λένε) πάνω σε διάφορες εκτελέσεις και "εκτελέσεις" από γιουτουμβικούς καλλιτέχνες και η Μισιρλού, αγέραστη, ακούραστη και ανανεωμένη, με τα μαλλιά ξέπλεκα να μπερδεύονται στις φαντασιώσεις του ανδρικού πληθυσμού της Γης, σερφάρει πλέον και στον αχανή χώρο του διαδικτύου.

Μια από αυτές διάλεξα να παρουσιάσω σήμερα: την υπέροχα αισθαντική Μισιρλού σε ινδική πιανιστική βερσιόν, παιγμένη το 1951 από τον θαυμάσιο Korla Pandit. Τόσο υπέροχη, μα την αλήθεια! Απόλαυσέ τη, μοναδικέ μου αναγνώστη ή αναγνώστρια. Ολη δική σου:



http://www.youtube.com/watch?v=G9ytSC8rz84

-->> Korla Pandit in 1951, performing "Miserlou" for Snader Telescriptions.

-->> Βεβαίως, ο Korla Pandit (September 16, 1921 – October 2, 1998), ήταν ένας γνήσιος αμερικανός, μια και γεννήθηκε ως John Roland Redd στο St. Louis του Missouri. Υπήρξε μουσικός, συνθέτης, πιανίστας, οργανοπαίκτης και πρωτοπόρος στη τηλεόραση. Εγινε γνωστός ως "The Godfather of Exotica" και άρχισε την καριέρα του με το όνομα Juan Rolando.

Το 1944 παντρεύτηκε την καλλιτέχνιδα του Ντίσνεϋ Beryl June DeBeeson, άλλαξε το "Juan Rolando" με το "Korla Pandit" και έφτιαξε μια ρομαντική ιστορία για τον εαυτό του, ότι τάχα είχε γεννηθεί στο Ν. Δελχί, στην Ινδία, παιδί ενός βραχμάνου ιερέα και μιας γαλλίδας σοπράνο της Οπερας, που έφτασε από την Ινδία στην Αμερική μέσω Αγγλίας. Εσκιζε από φαντασία ο μικρός! Οσο και από ταλέντο -εννοείται. Αυτό θα πει "καλλιτέχνης από κούνια"!

5 σχόλια:

admin είπε...

polu wraio blog..molis egina angnwsths sou

Rodia είπε...

Ευχαριστώ, καλό μου κουνελάκι!:))
Καλωσόρισες:)) Τρέχω για... καρότα!

L'Enfant de la Haute mer είπε...

Να είμαι κι εγώ μοναδική σου αναγνώστρια ?

Rodia είπε...

L' enfant, είμαστε όλοι τόσο μοναδικοί...
Ο ένας μοναδικότερος του άλλου!!! :))

Marina είπε...

Απο τις καλύτερες ερμηνείες του τραγουδιού. Το σημειώνω.