Σελίδες

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Αλλαγες-1

Μερικες αλλαγες που προτεινω με μεγαλη σοβαροτητα, αφορουν τους νεους πολιτες, τους ηλικιωμενους, τις γυναικες, κλπ. Ξεκινω με μια αλλαγη υπερ των νεων:

1. Να παρεχεται σε ολους τους νεους που συμπληρωνουν τα 16 χρονια, και επι μια δεκαετια τουλαχιστον, ενα ικανο επιδομα που θα καλυπτει αναγκες εκπαιδευσης, κλπ. Ο καθε νεος να διαχειριζεται κατα την επιθυμια του το ποσο της επιχορηγησης, ειτε σε φροντιστηριακα μαθηματα ωστε να διευκολυνει την εισοδο του σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ειτε σε επιχειρηματικα σχεδια -εν οψει της ενηλικιωσης του στα 18, να εχει προλαβει να συγκεντρωσει καποιο ποσο που θα του επιτρεψει να τα εφαρμοσει.

Το μετρο αυτο θα βοηθησει τους νεους να ανεξαρτοποιηθουν απο τα δεσμα της οικογενειας, θα ευνοησει το ξεκινημα νεων οικογενειακων πυρηνων συν την καταπολεμηση του φαινομενου πληθυσμιακης γηρανσης, θα ενισχυσει εμμεσα τα βαλαντια των πολιτων (γονιων, παπουδογιαγιαδων, κλπ) απαλλασσοντας τους απο τα αδρα χαρτζηλικια που καταβαλλουν -συχνα ανεπαρκη να καλυψουν βασικες αναγκες των νεων.

Εξαιτιας οικονομικης δυσπραγιας, οι νεοι συχνοτατα απελπιζονται, οδηγουνται σε κοινωνικη απομονωση και ετσι ανακυκλωνεται μια κατασταση δυο ταχυτητων -των εχοντων και μη. Με το επιδομα αυτο, θα μειωθει η αποσταση μεταξυ των νεων πολιτων και θα ενισχυθει η ελευθερια τους να συν(και ανα)διαμορφωσουν την κοινωνια του μελλοντος.

Το επιδομα αυτο θα εχει ως αποτελεσμα τη δημιουργια ελευθερων και ανεξαρτητων πολιτων, το οποιο θα επιστρεφεται πολλαπλως στην κοινωνια με διαφορους τροπους, οπως π.χ. με την αναπτυξη της επιχειρηματικοτητας, της παιδειας και της ελευθερης δημιουργικης σκεψης, ζητηματα τα οποια εχουν και οικονομικο αντικρυσμα βεβαια.

Εδω χρειαζεται θαρρος και πολιτικη βουληση. Οχι αλλες μπαρουφες περι πολιτικης ευθυνης, πολιτικης προβλεψης, αναβαθμισης του ασφαλιστικου συστηματος, κλπ, πηξαμε απο αυτα!

______________
ΣΗΜ. Οι υπολοιπες αλλαγες σε μελλοντικο ποστ. Αναμεινατε στα πισια σας. :-)

11 σχόλια:

Nicholas είπε...

Πιστεύεις ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Μια 10ετία μου φαίνεται πολύ πάντως. Έχω μια φίλη που σπουδάζει Νοσηλεύτρια και κάνει 2 δουλειές να τα βγάλει πέρα (και ξεκίνησε τις σπουδες μεγάλη,οχι στα 18). Εγω παλι ανοίκω στην άλλη κατηγορία :( Παρόλα αυτά όμως, το να χρεώνουμε επιπλέον βάρη στο κράτος (το οποίο φταίει για όλα:λιμούς,σεισμούς κλπ)δεν ξέρω αν βοηθάει. Βέβαια από τα να δίνουν εκατομμύρια σε ημετέρους καλύτερα να τα δίνουν σε νέους, αλλά σιγά μην ασχοληθούν. Εδώ πάνε να κάνουν ένα βήμα μπρός και κάνουν 30 πίσω πρώτα (και καλά για να πάρουν φόρα)...Δεν μπορούμε να φτιάξουμε μακροπρόθεσμη στρατηγηκή γιατί ο ένας προσπαθεί να θάψει τον άλλο βασικό πρόβλημα αυτό.fundamental...

Rodia είπε...

Στη Σουηδια ειναι δυνατο να δινεται εφορου ζωης. Διακοπτεται οταν ο πολιτης μπει στην αγορα εργασιας. Θεωρητικα, μπορει δλδ να ζησει ενας ανθρωπος χωρις να δουλεψει ποτε του. Λιγο στεναχωρα, αλλα ζει παντως και δεν ειναι βαρος στη κοινωνια και για τουτο δεν υπαρχουν ζητιανοι εκει περα.
Ποιος ανθρωπος ομως θελει να ζει στεναχωρα;

ανεστης είπε...

Πως είσαι; Σου έπεσε ο πυρετός;

ILIAS είπε...

ΣΣΣΣ... Μας ακούει ο φοραδομπερές και θα χλιμιντρίσει. Ηίερ ισ Ελλαδιστάν.
Μπρρρρ, τί ανήθικες προτάσεις είν'αυτες;
Και τους κουμπάρους τους βουλευτές τους διευθυντές και συμβούλους ΔΕΚΟ κλ.π δεν τους σκέφτεσαι βρε;
Άκου λέει νέοι ηλικιωμένοι, και γυναίκες.
Μπρρρρ (ξανά) Θές να οδηγήσεις τη χώρα σε αδιέξοδο μου φαίνεται...

Υ.Σ. Αν πάω Σουηδία στα 33 θεωρούμαι νέος; έτσι ακαδημαϊκα ρωτάω.

Την καλησπέρα μου

Ανώνυμος είπε...

Σωστή η Ροδιά.
Να δοθεί στους νέους το επίδομα.
Για να πληρώσουν τα φροντιστήρια όμως;!
Τι μαθαίνουν εκεί παρα παπαγαλίες για να περάσουν τις σχολές και μετά να κάθοοονται.

Να αλλάξει πρώτα αυτή η μηδενιστική εκπαίδευση με τον προυπολογισμό του επιδόματος και όταν αποδεδειγμένα βελτιωθεί κάπως, τότε να δίδεται το επίδομα ατομικά και με υπόσχεση να προσφέρει ο δικαιούχος τις μισές του διακοπές για κοινωφελή σκοπό.

Φαντάζομαι τι γίνεται στην Σουηδία!
Γι αυτό δεν υπάρχει επίσημη "ανεργία" αλλά υπάρχουν οι τσουχτεροί φόροι σε όσους εργάζονται.
Το επίδομα τεμπελιάς εκεί είναι δωροδοκία για την κοινωνική ειρήνη.

Υπάρχουν αντιεξουσιαστές στην Σουηδία;

Zorba the Greek είπε...

Δυστυχώς, όπως η Ελλάδα δεν είναι Σουηδία, έτσι και οι Έλληνες δεν είναι Σουηδοί. Πόσοι άραγε κουτοπόνηροι και οκνηροί θα εκμεταλλεύονταν την άθλια ελληνική γραφειοκρατία προκειμένου να παίρνουν εφόρου ζωής το επίδομα αυτό;

Σωστό το μέτρο, σε κάθε περίπτωση. Δε μας ανέφερες το ποσό όμως.

Nicholas είπε...

Εδώ έχουμε πανεπιστήμια και σχολές που τα έχουμε καταντήσει κωλοχανεία (με το μπαρδόν).
Τα χρήματα έτσι δεν νομίζω ότι θα βοηθούσαν ιδιαιτερα. Το πολύ πολύ να αποκτούσαμε πιο χαλαρους(να το πω ευγενικά) φοιτητές. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία, αλλά όταν δίνεις ένα μάθημα 16 φορές μέσα σε 4 χρόνια ε κάποια στιγμή του κίναιδου θα πρέπει να το έχεις μάθει τελικά και να μην περιμένεις να σε βαρεθεί ο καθηγητής ή να πάρει σύνταξη για να το περάσεις... Διαφωνώ με τέτοιο μέτρο όσο η πλειοψηφία είναι λαμόγια. Θα πρότεινα ένα μάθημα ηθικής από το δημοτικό (αν είναι δυνατόν) απαλαγμένο από θρησκευτικές κορώνες και ιστορίες και μέτα απο 30-40 χρόνια εφαρμογής του μαθήματος και εφαρμογή ενός τέτοιου οικονομικού μέτρου.

Nicholas είπε...

Έχει τύχει να διαβάσεις το 1984? Δεν θυμάμαι πως το λέει αλλά καπου αναφέρει ότι χρησιμοποιούν τη διπλή γλώσσα ή κάπως έτσι.
λενε σκαμνί και εννοούν πολυθρόνα.
λένε ότι πάμε καλά και πάμε κατα διαβόλου.
λένε λένε λένε και διαψεύδονται στο καπάκι. Θυμάμαι που λέγαν ότι ο Μαγγίνας χαίρει της στήριξης του Μαξίμου, το ίδιο και κανά δυό άλλοι και την επόμενη μέρα πήραν πόδι. Φοβάμαι το ίδιο και ο Ζαχόπουλος. Δεν ξέρω αν έχει κάνει κάτι μεμπτό ο άνθρωπος πέραν της εξωσυζυγικής σχέσης αλλά αν όντως έχει κάνει, το ίδιο.
Λένε Α, εννοούν Β και κάνουν Γ. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Αλλά δεν είναι εγχώριο φαινόμενο μόνο. Γίνονται δυστυχώς και αλλού αυτά. Όμως εδώ νομίζω έχει παραγίνει. Ναι αυτό νομίζω ότι ο Συν πήρε τα πάνω του με τον Τσίπρα. Ο κόσμος ελπίζει πως αυτός δεν θα έχει παρασυρθεί από το ρεύμα που κολυμπάνε οι άλλοι δεκαετίες τώρα. Ίσως να είναι έτσι ίσως και όχι.Θα δείξει.

παρεπιπτόντως τέτοιο επίδομα υπάρχει/υπήρχε στη Γερμανία, αλλά θεωρούνταν ντροπή να το παίρνεις. Εμείς εδώ θα το παίρνουμε μέχρι τη σύνταξη και θα περηφανευόμαστε κιόλας!

Δεν ξέρω αν θα διαφωνούσε κανείς με το μάθημα περί ηθηκής ή αν ακόμα ακούγεται αφελής σκέψη, αλλά η ηθική και η κοινωνική ευαισθησία πιστεύω ότι γενικά λείπει από τον Έλληνα.Εξου και ο ωχαδερφισμός και ο σταρχιδισμός που μας καταδυναστεύουν από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο σε συνάρτηση πάντοτε με τη βολεμένη κρατική μηχανή που αντί να δουλεύει για τους πολίτες, τους δουλεύει γενικά.

Disclaimer:
Σε καμία περίπτωση δεν τα εννοώ προσωπικά για κάποιον ούτε και τα λέω με σκοπό να προσβάλω. Όμως οι σκέψεις αυτές έχουν προκύψει από πολύχρονη αλληλεπίδραση με την Ελληνική κοινωνία.

An-Lu είπε...

Γεγονός είναι πως ένα τέτοιο επίδομα δεν λύνει προβλήματα, μάλλον δημιουργεί περισσότερα...

Rodia είπε...

Με απογοητεψατε τωρα.. ;-)
Επιφυλλασσομαι να απαντησω με ποστ.

Nicholas είπε...

http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080503&nid=8377358&sn=&spid=877

Διάβασα αυτό σήμερα.Δεν είναι κακό το μέτρο,εμείς είμαστε κακοί:(