Σελίδες

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

post 1551 - περί Παιδείας/Α.Ε.Ι. #01


Τα παλιά τα χρόνια -όχι και τόσο παλιά, μέχρι τη μεταπολίτευση εννοώ- υπήρχαν οι φοβεροί και τρομεροί καθηγητές της Πανεπιστημιακής Εδρας. Τα Τμήματα με τα παρελκόμενά τους δημιουργήθηκαν αφού επέστρεψαν -ενσκήπτοντες ως λαίλαψ και ως σφοδροτάτη καταιγίς- οι αντιστασιακοί νέοι, εξ Εσπερίας επαναπατρισθέντες, που δεν ήταν όλοι αντιστασιακοί° αρκετοί έκαναν αντίσταση στη Χουντα τρώγοντας απλώς τα λεφτά του μπαμπά τους.

Οι καθηγητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ναι μεν έλυναν κι έδεναν, που λένε, βασιζόμενοι στο κύρος που τους παρείχε η Εδρα, αλλά το κύρος δεν ήταν μια απλή λέξη° το είχαν κατακτήσει με επιστημονικη εργασία, έρευνες, δημοσιεύσεις, κλπ, πράξεις αναγνωρισμένες απο τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ως διεθνείς προσωπικότητες λοιπόν, καταξιωμένοι στο στερέωμα της Επιστήμης και της Τεχνικής, οι καθηγητές των Α.Ε.Ι. της Ελλάδας προσέδιδαν κύρος στα Πανεπιστήμιά μας. Το Πανεπιστήμιο είναι οι καθηγητές του. Διαφωνεί κανείς;

Με την εφαρμογή ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών μεθόδων, οι οποίες υπόσχονταν βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης της σπουδάζουσας νεολαίας, ανετράπη εκ βάθρων το εκπαιδευτικό μας σύστημα και όλοι ελπίζαμε σε καλύτερο μελλον, μέσω του πλησιάσματος φοιτητών και διδασκόντων -αυτό ήταν το όραμα. Το πρόβλημα στον τόπο μας ξεκινά απο το γεγονός ότι εφαρμόζουμε πράγματα δοκιμασμένα σε άλλες χώρες, χωρίς να σκεφτούμε την "διαφορετικότητά" μας, το χαρακτήρα μας, που όλα τα ευτελίζει και τα "φέρνει στα μέτρα του", αντί να νοιώσει την πρόκληση (και την ώθηση) να ανέβει μερικά σκαλοπάτια προς τα πάνω, προς το όραμα με την υπόσχεση του οποίου έπεισαν για την εφαρμογή τους -ή, έστω, προς τις αρχές των άλλων χωρών που τα εφαρμόζουν.

Με δυο λόγια, καταλήγω στο εξής: Η αντικατάσταση της Εδρας με τα Τμήματα δεν έφερε καμμιά επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα, μια απο τα ίδια συμβαίνουν, ίσως όχι και τόσο "ίδια" αλλά χειρότερα, επειδή κατέλαβαν (μεταξύ των πραγματικά σοφών) και μερικά ανάξια* δουλοπρεπή "καθηγητάρια" τις θέσεις των καταξιωμένων καθηγητών με το κύρος και τις περγαμηνές.
___________________________
* "ανεπαρκή" σκέφτηκα να γράψω, αλλά η λέξη αυτή ηχεί ως φιλοφρόνηση.

-->> συνεχίζεται όταν θα έχω κέφι να επανέλθω

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Έτσι είναι... όταν προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα με αντιγραφές...