Σελίδες

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Η χρεωκοπία και το Χρέος

Η ανάπτυξη της ελληνικης οικονομίας, με τη βασικη συνεισφορά των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ήταν εκτός καπιταλιστικού μοντέλου και αυτό καταπολεμάται σήμερα από τις κλασσικά καπιταλιστικές χώρες, που βασίζουν την ανάπτυξή τους στους κολοσσούς.

Ο "ελληνικος καπιταλισμος" αποκλείεται να "σταθει στα πόδια του" γιατί ανέκαθεν ήταν... κουτσός! Δεν υπάρχουν ουτε υπήρξαν ποτέ στη χώρα μας επιχειρήσεις τόσο μεγάλες όσο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι λίγες σχετικά μεγάλες ήταν πάντοτε συντηρούμενες με ενέσεις από το κράτος, σκετες ρουφήχτρες επιδοτήσεων και (φορολογικών, ασφαλιστικών, κλπ) προνομίων και, αν και Α.Ε., δεν έπαψαν να είναι προσωπικές επιχειρήσεις.

Η ελληνική οικονομία δεν χρεωκόπησε. Τώρα οδηγείται στη χρεωκοπία. Νομίζω ότι είναι σκόπιμο το μπέρδεμα που γίνεται μεταξύ του Χρέους του ελληνικού κράτους και της οικονομικής χρεωκοπίας. Ο στόχος είναι η εξάλειψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών.

Ο ελληνικός τρόπος οικονομικής ανάπτυξης μειώνει την απόσταση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου και, ως εκ τούτου, δεν είναι επιθυμητός από το μεγάλο Κεφάλαιο που, με αυτό τον τρόπο, χάνει τον έλεγχο στον πληθυσμό των εργαζομένων πολιτών.

________________________________
ΣΗΜ. Χωρίς να έχω ειδικές οικονομικές γνώσεις, τολμώ να εκφράσω τη δική μου οπτική στα πράγματα, χωρίς να καταθέτω κατεβατά με αριθμούς, ποσοστά και πίνακες. Πειράζει;

2 σχόλια:

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

"Χωρίς να έχω ειδικές οικονομικές γνώσεις, τολμώ να εκφράσω τη δική μου οπτική στα πράγματα, χωρίς να καταθέτω κατεβατά με αριθμούς, ποσοστά και πίνακες. Πειράζει;"

Oχι βέβαια! Δε βλέπεις και εμάς που έχουμε, έχει χαθεί η μπάλα και δε προλαβαίνουμε να σχολιάσουμε...

Απο που να ξεκινησω...!

Αστο!

Οσο για τις ελληνικές Α.Ε. που αναφέρεις και τους "επιτυχημένους" και "πανέξυπνους" έλληνες επιχειρηματίες, ψάξε και βρες πόσες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν γίνει πολυεθνικές (με εξαίρεση βέβαια τα διεφθαρμένα Βαλκάνια). Δέ θα βρείς πάνω από 3...

Rodia είπε...

Καλοι μου πειρατες, ανεκαθεν συμπαθουσα την ευγενη τάξη των πειρατων απο τότε που ενσάρκωσε ο αγαπημενος Μπαρτ (Λανκαστερ) τον κοκκινο κουρσάρο...
Χαιρομαι λοιπον που σχολιασατε στο ταπεινον μου καραβάκ.. ουπς! μπλογκάκιον και σας βεβαιωνω οτι η μπαλα θα βρεθει οπωσδηποτε, ιδιως αν εχει πεσει στην εξέδρα!

Για περισσοτερους "έξυπνους επιχειρηματιες" δεν ψαχνω. Σας πιστευω...