Σελίδες

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Σχολιασμός των Σημειώσεων στο προηγούμενο ποστ


Θεωρώ υποχρέωσή μου να σχολιάσω τις "Σημειώσεις" που τσοντάρισα στο προηγούμενο ποστ και που ήταν οι εξής:
ΣΗΜ.1. Αναρωτιέμαι, αν είναι άμοιροι ευθυνών όσοι (πολλοί, πάρα πολλοί) έσπευσαν να δανειστούν από τραπεζες και άλλα ευαγή ιδρύματα για να κάνουν πράξη τα όνειρά τους. ΓΙΑ ΝΑ ψωνίσουν τουτού έξω απο τις δυνατότητές τους να το συντηρήσουν, ΓΙΑ ΝΑ πάνε διακοπές (διακοποδάνεια), ΓΙΑ ΝΑ αποκτήσουν στέγη (δεύτερη και τρίτη στέγη, άμα λάχει), ΓΙΑ ΝΑ τα φάνε στα σκυλάδικα, ΓΙΑ ΝΑ "ανέβουν" τάξη -να νοιώσουν "κάπως", έστω για λίγο-, ΓΙΑ ΝΑ πληρώσουν φακελάκια σε επίορκους γιατρούς ή/και για πανάκριβη ιδιωτική περίθαλψη, κλπ. Αναρωτιέμαι, αν αποτελώ εξαίρεση που δεν πάτησα τη φλούδα της διαφήμισης των τραπεζών που καλούσαν -σαν άλλες Σειρήνες- τους ταλαίπωρους Οδυσσείς, που ξέχασαν να δεθούν στο κατάρτι της λογικής. Αναρωτιέμαι, γιατί δεν διεκδίκησαν απο το κράτος πρόνοιας, ή/και γιατί δεν διεκδίκησαν ως φυσική απόδοση της εργασίας τους προς το ιδιωτικό κεφάλαιο, όλα αυτά τα προσφερόμενα απο το (ιδιωτικό επίσης) τραπεζικό κεφάλαιο;
ΣΗΜ.2. Η μόνη ατάκα που μου έρχεται στο νου μετά απο αυτή την πανωλεθρία των πτωχών πλην τιμίων εργαζομένων είναι του απέθαντου Χάρρυ Κλυνν: «Και... κλάμμα η κυρία!» (αλλά και το «Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα» κολλάει, αν και βαθειά μέσα μου ελπίζω να μην είναι και τόσο πολύ αργά...
ΣΗΜ.3. Είναι απλό να μετατρεπόμαστε σε προστάτες των ηλιθίων. Το δύσκολο είναι να μεταφέρουμε λογική -έστω, ψήγματα λογικής- στους "πολλούς", οι οποίοι, παρά την κρατούσα αντίληψη, δεν έχουν πάντα δίκιο. Αυτό νομίζω ότι προσπαθεί να πετύχει το ποστ του futura και ελπίζω να διαβαστεί απο όσο το δυνατόν περισσότερους -ΓΙΑ ΝΑ μη την ξαναπατήξουν!
ΣΗΜ.4. Από την άλλη πάλι, σκέφτομαι ότι χρειάζεται γερή εκπαίδευση ο εγκέφαλος των "πολλών" και "ανεύθυνων", ώστε να μάθει κάποτε να αντιστέκεται στα εύκολα και να διεκδικεί τα ωραία και τα μεγάλα -τα δύσκολα, δηλαδή.

Με τις "Σημειώσεις" αυτές, η πρόθεσή μου είναι να ανοίξουν τα μάτια των ευσεβών και όχι να χαρίσω επιχειρήματα -του τύπου "καλά να πάθουν" και "ας τους γδάρουμε κι άλλο, αντέχουν"- στους κανίβαλους του ΔΝΤ και των "συνεταίρων" μας στην ΕΕ.
______________________________
(Προγραμματισμένη ανάρτηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: