Σελίδες

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Τελικά, πόσα στρέμματα κάηκαν;

Η αλήθεια ειναι πως όταν οι αριθμοί ανεβαίνουν, κάπου χάνεται η εικόνα. «Τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα», έλεγε το παλιό τραγουδάκι και δικαιολογημένα, γιατί τότε μια τριαντάρα ήταν μια γυναίκα "τελειωμένη", σιτεμένη που λένε, κι ένας άντρας στα σαράντα λεγόταν πια "γέρος".

Θυμάμαι μια παλιά ειδησούλα της 10ετίας του 30 που έγραφε καταλεξί:

«Παρά τη πλατεία Κλαυθμώνος, άμαξα παρέσυρεν και εφόνευσεν τεσσαρακοντούτην γέροντα.»

Θυμάμαι και την "τριαντάρα", μια χαριτωμένη γυναίκα που χτενιζόταν σαν κοριτσάκι όταν πήγαινε τις Κυριακές στην εκκλησία, μήπως σαγηνέψει κάναν άντρα για να μη μείνει στο ράφι.

Στο ράφι, έτσι λέγαν παλιά, μέναν οι γυναίκες που ξεπέρναγαν τα τριάντα. Ολο και λιγόστευαν οι ελπίδες για ένα "καλό γάμο" και το μέλλον τους διαγραφόταν ζοφερό υπό τη προστασία συγγενών σε δουλειές υποστηρικτικές -με δυο λόγια η άνω των 30 γινόταν δουλικό σε συγγενικά σπίτια.

Ξέφυγα απο το θέμα όμως, που είναι οι μεγάλοι αριθμοί, με τους οποίους μπορεί να παίζει καθένας όπως γουστάρει γιατί απλώς είναι άπιαστοι απο ένα μέσο κοινό μυαλό.

Λέμε, διαβάζουμε, γράφουμε π.χ. τόσα δις και τόσα τρις και είναι αδύνατο να συλλάβουμε την εικόνα αυτού του πλούτου -αν τα δις και τρις ειναι χρήματα- ή αυτής της καταστροφής, αν οι μεγάλοι αριθμοί (χιλιάδες ή εκατομμύρια) αφορούν αριθμούς ανθρώπινων πλασμάτων -τα λεγόμενα "άτομα". Τι νόημα έχει αν τα δις αυξομειωθούν λιγουλάκι; Ποια η σημασία της αυξομείωσης μερικών δεκάδων χιλιάδων νεκρών από τα εκατομμύρια σκοτωμένων ανθρώπων σε πολέμους; Αν αλλάξει ελαφρώς ο αριθμός των χιλιάδων θυμάτων στα τροχαία δυστυχήματα ετησίως, ποιο είναι το σημαντικό που αλλάζει;
Η απάντηση σε αυτά είναι: Αλλάζει το ποσοστό! Μάλιστα.

Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει -μάλλον, λέω- και με τα καμμένα στρέμματα. Ανακοινώθηκε ότι κάηκαν 212.000 στρέμματα. Σήμερα, είδα ότι κάηκαν 113.000 στρέμματα. Οχι Γιάννης, Γιαννάκης! Τι ψυχή έχουν 80.000 πάνω ή κάτω; τι αλλάζει; Το ΠΟΣΟΣΤΟ. Μάλιστα. Αυτό.

Φυσικά, βεβαίως, συχνά, συχνότατα λέμε, όταν ένας έμπορος θέλει να πασάρει κάτι τι για φτηνό (γίνεται καμιά φορά με τις ταμπέλες των τιμων στις εκπτώσεις) το βάζει πρωτα ως ακριβό και μετά κατεβάζει τη τιμή. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι συνέβη το ίδιο με αυτή την ανακοίνωση των 212.000 στρεμματων: ότι, δλδ, ανακοινώθηκε το μεγάλο νούμερο ώστε να πέσουμε στα μαλακά λέγοντας «α, εντάξει, μόνο 113.000 κάηκαν» -τρομάρα μας!


____________________________
..άκουσα και για πλιάτσικο στα κατεστραμμένα σπίτια και για λεηλασίες σπιτιών που εγκατέλειψαν οι κάτοικοί του, αλλά αυτο είναι αντικείμενο άλλου ποστ -που μάλλον ΔΕΝ θα γραφτεί από μένα..

Ισως γραφτεί κάτι για τις "υποτυπώδεις εγκαταστάσεις των κούρδων στη Πεντέλη, που αφέθηκαν να καούν (μόνο αυτές) ενώ γύρω περιοχή προστατεύτηκε δεόντως" όπως άκουσα πάλι.. Θα γράψω όταν βεβαιωθώ για την αλήθεια του πράγματος.

4 σχόλια:

Κλείτωρ είπε...

Μα έτσι είναι η λειτουργία του συστήματος. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι αξιοποιήσιμη απ' όλους και ένας τρόπος για να δοθεί το μήνυμα μόνο εκεί που πρέπει, είναι ο κατακερματισμός της.
Το αποκωδικοποιώ για να καταλάβεις τι εννοώ.

πρώτη ανακοίνωση: κάηκαν συνολικά 212.000 στρ.

Δεύτερη ανακοίνωση: κάηκαν τελικώς 113.000 στρ. τα οποία θα κηρυχτούν αναδασωτέα.

Συμπέρασμα (ενοείται πως δεν ανακοινώνεται): Η μεταξύ τους διαφορά ήτοι 99.000 στρ. (+-10%)θα μπουν στο σχέδιο πόλης.

Rodia είπε...

εχμ.. αυτό μου θύμισε μια ιστορία με μια χάραξη δρόμων σε Νότιο προάστειο, όπου κατά τη χάραξη (και απαλλοτρίωση κάποιων τμημάτων οικοπέδων, φυσικά) "δημιουργήθηκε" ένα σούπερ ντούπερ οικοπεδάκι των τεσσάρων στρεμμάτων σε χώρο προϋφισταμένης διασταύρωσης των παλιών χωματόδρομων.
Το... φιλετάκι το οικειοποιήθηκε ο κ. Δήμαρχος, φυσικά. Ιδιωτικώς. Το έκανε δικό του, πώς το λένε!

aKanonisti είπε...

Μάλλον σου ξέφυγε το δράμα.. του καημένου μας του υπουργού... Τσιτουρίδη....
Δεν ξέρει τι να κάνει με τα στρέμματα που είχαν καταπατηθεί...
Να τα ανακοινώσει΄για αναδάσωση.. ή θα χάσει την γαμω-πελατεία....

Αχ.. είναι δύσκολο να είσαι λαμόγιο.. και πόσο μάλιστα πολιτικό....

Πίκρα....

Κλείτωρ είπε...

είδες που είναι κλασσικό σύστημα; :)