Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Ενας ακαταλαβίστικος Νόμος για να μη γράψω "βλακώδης"


Αλήθεια, έχει καταλάβει κανείς (συμπεριλαμβανόμενης της κυβέρνησης και των οργάνων της) πώς εφαρμόζεται ο Νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα;

Προχτές το μεσημέρι, βρέθηκα σε ένα ταβερνάκι και είχα μια σχετική συζήτηση με τον ιδιοκτήτη. Η αφορμή ήταν ότι με τη παρέα μου θέλαμε να καθήσουμε μέσα, όπου είχε κλιματισμό ο χώρος και μόνο ένα τραπέζι ήταν πιασμένο από ένα χοντρό κύριο που περιδρόμιαζε στα γερά καθισμένος σε δυο -ναι, δυό! δεν χωρούσε σε μία- καρέκλες, ενώ έξω στην αυλή δεν έπεφτε καρφίτσα και η ζέστη με την υγρασία κάναν ένα θανάσιμο κοκτέιλ. Μπήκαμε μέσα λοιπόν, ρωτήσαμε «μπορούμε να καπνίζουμε;» και λάβαμε την απάντηση «όχι, δυστυχώς, απαγορεύεται». Αμέσως μετά, ακολούθησε η ενημερωτική συζήτηση και ξεβούλωνα τα αφτιά μου, μη πιστεύοντας όσα άκουγα.

- Μπορούμε να καπνίζουμε;
- Οχι, δυστυχώς, απαγορεύεται.
- Μα, τα παράθυρα είναι ανοιχτά...
- Ναι, αλλά ο χώρος θεωρείται κλειστός, αν και η εγκύκλιος δεν λέει τίποτα για χώρο με ανοιχτά παράθυρα...
- Δεν μπορείτε να κάνετε όλο τα μαγαζί για καπνιστές, είναι λιγότερο από 70 τετραγωνικά -δεν είναι;
- Πενήντα τετραγωνικά είναι ο ωφέλιμος χώρος με τα τραπεζάκια...
- Τότε; Γιατί δεν το κάνετε ολόκληρο για καπνίζοντες να ξεμπερδεύετε;
- Το σκέφτηκα.. έκανα και τα χαρτιά και τα υπέβαλα στη Δήμο..
- Και;...
- Και.. σάμπως ξέρουν κι αυτοί; χαμένα τά'χουν!
- Δηλαδή;
- Να.. για να πάρεις άδεια για καπνιστές, πρέπει να προσκομίσεις -μεταξύ άλλων- και λογαριασμό της ΔΕΗ..
- Και...
- Και στο λογαριασμό της ΔΕΗ το μαγαζί φαίνεται 148 τετραγωνικά.
- Γιατί;
- Γιατί περιλαμβάνονται και οι βοηθητικοί χώροι, δηλαδή, η κουζίνα, το βεσέ, το πατάρι...

Το βλέμμα του έδειξε προς τα πάνω, όπου είναι ένας κλειστός χώρος κάτω από το ταβάνι που χρησιμεύει για να αποθηκεύει τα βαρέλια με το κρασί.

- Μα...
- Δεν έχει "μα".. Η ερμηνευτική εγκύκλιος συμπεριλαμβάνει στην επιφάνεια του καταστήματος και το εμβαδόν των βοηθητικών χώρων.
- Ε, τότε, αν υπολογίσετε το 30% για καπνιστές.. τρία επί εκατόν πενήντα.. ίσον 45 τετραγωνικά!..
- Οχι. Για τον υπολογισμό του 30% του χώρου των καπνιστών, η εγκύκλιος λέει πως υπολογίζεται επί του εμβαδού του ωφέλιμου χώρου!!!
- Δηλαδή;
- Δηλαδή επί των πενήντα τετραγωνικών με τα τραπεζάκια.
- ..που είναι αδύνατο να χωριστεί έτσι όπως είναι..
- Ναι, έχετε δίκιο, έσπασα το κεφάλι μου να βρω τρόπο να χωρίσω ένα μέρος.. αλλά και πάλι.. δεν υπάγεται το μαγαζί σε αυτή την περίπτωση, μια και το συνολικό εμβαδόν -είπαμε και πριν- είναι αυτό που γράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
- Δηλαδή, 148 τετραγωνικά!
- Μάλιστα.
- Και τι θα κάνετε;
- Θα χάσω τη πελατεία μου το χειμώνα. Μέχρι το χειμώνα όμως, ελπίζω να έχει βρεθεί κάποια λύση.
- Μακάρι.
- Ξέρετε, πέφτει και κάρφωμα!
- Τι "κάρφωμα";
- Ενας φίλος που έχει ταβέρνα στα Πετράλωνα μου έλεγε...
- Ναι...
- ..ότι κάποιος τηλεφώνησε στην αστυνομία πως είδε κάποιον να καπνίζει στο μαγαζί του και..
- Και πήγε η αστυνομία;
- Βέβαια!
- Και τι έγινε;
- Τίποτα. Ο φίλος μου είπε ότι η εγκύκλιος δεν είναι σαφής και περιμένει οδηγίες από το Δήμο και οι αστυνομικοί είπαν "μας συγχωρείτε" και φύγαν.
- Εσείς τι σκέφτεστε να κάνετε;
- Είμαι μπερδεμένος. Γιατί, αν το κάνω ολόκληρο για καπνίζοντες θα χάσω επίσης πελάτες.
- ... ... ...
- Επειδή απαγορεύεται η είσοδος σε χώρους καπνιστών σε παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών και είμαστε μια οικογενειακή ταβέρνα...
- Οπότε, θα το ρίξετε στο ντελίβερυ;
- Το σκέφτομαι σοβαρά. Περιμένω πάντως, την ερμηνεία του Νόμου.

«Καλό κουράγιο!» ευχηθήκαμε και πήγαμε να στριμωχτούμε στην αυλή. Φάγαμε ψαράκια, σαλάτες, κι ένα υπέροχο μουσακά.

_______________________
Καλά, 300 μυαλά (μυαλά που ψηφίζουμε ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ γι αυτή τη δουλειά, δλδ να νομοθετούν) δεν μπόρεσαν να συντάξουν ένα Νόμο της προκοπής; Να ξέρει τι να κάνει ο μικροεπαγγελματίας...

20 σχόλια:

Sophia είπε...

Είναι ένα δράμα, και επίσης, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης σε όλες τις παρέες! Σαν να μην υπάρχει ο υπόλοιπος κόσμος με τα γεγονότα του ένα πράγμα!!! Πάντως, φαντάζομαι τι μαύρος χαμός θα γίνει μόλις πιάσουν τα κρύα και μπει ο κόσμος μέσα!

Unknown είπε...

Γι' αυτό σε λέω κόφτο το ρημάδι!

Glavkos είπε...

Για να μην έχουμε τέτοια προβλήματα προτείνω να πάρουμε τα βουνά και τα λαγκάδια. Εκτός και αν η εφαρμογή του νόμου φτάνει και εως τις βουνοκορφές και τα Αλπικά τοπία.
Επισκεφθείτε το http://neolaiamast.blogspot.com/, για να πάρετε μια ιδέα για εκδρομή στον Γράμμο και τα χωριά της Κόνιτσας....με τσιγάρο ή χωρίς.

Rodia είπε...

Σοφία, ακριβώς επειδή υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα, δεν είναι (τουλάχιστον) παράξενο να ασχολούνται οι κυβερνήσεις με ασήμαντα θέματα που τα βαφτίζουν σημαντικά και μεις τα χάβουμε;!

Rodia είπε...

Καμηλιέρη, οκ, αλλά όποτε και άμα θέλω! Αλλωστε, δεν είμαι και καμμιά... θεριακλού!

Unknown είπε...

Βρε κόφτο σου λέω και ξεκίνα τον ναργιλέ!

Rodia είπε...

Γλαύκε, στα βουνά και στα λαγκάδια μάλλον θα υπάρχει μικρότερη ανάγκη του καπνιστή να φουμάρει. Επειδή, αυτό που συμβαίνει στις πόλεις (σε αυτό το σημαέιο, κρίνω από μένα) είναι κάτι σαν... εμβολιασμός!!!
Εμβόλιο δλδ εναντίον της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, κλπ κλπ.
Θυμάμαι πολύ καλά ότι ξεκίνησα να καπνίζω στα τριάντα μου επειδή με ενοχλούσε η ατμόσφαιρα της πόλης -εξατμίσεις αυτοκινήτων, καπνός, κλπ- και με το κάπνισμα αποκτούσα μια ασπίδα προστασίας απέναντι σε όλα αυτά. Ετσι το νοιώθω και ως τα σήμερα, οπότε, στην εξοχή δεν μου είναι καθόλου απαραίτητο!

Rodia είπε...

Καμηλιέρη, ο ναργιλές είναι βαρύς.. που να τον κουβαλάω..
ΙΔΕΑ!! να κατασκευαστούν ναργιλεδάκια τσέπης!!!

Sophia είπε...

Και καναπεδάκια τσέπης, γιατί ναργιλές, χωρίς αναπαυτικό καναπέ/ανάκλιντρο, δεν λέει και πολλά!!!!
;-Ρ

Unknown είπε...

Με το νερό και την τσέπη θα έχουμε ένα θέμα...
Εγώ πάντως τη λύση στην πρότεινα, θα λες ότι "δεν καταπίνεις!" ;)

Rodia είπε...

Σοφία μου, να σου πω.. Αν το επόμενο βήμα των κυβερνήσεων είναι ο περιορισμός του χρόνου εργασίας στο τρίωρο ανά εβδομάδα -με παράλληλη αύξηση μισθού, εννοείται- οι συντάξεις δίνονται στα 45 κλπ κλπ ευνοϊκά για τη ζωή των ανθρώπων, ε, τότε.. κομμάτια να γίνει!!!
Ούτε τσιγάρο θα χρειαζόμαστε ούτε ναργιλέ ούτε καν καναπέ. Γιατί θα ζούμε ανθρωπινά, που λένε. εχμ.. :))

Ανώνυμος είπε...

Όχι να γράψεις και "βλακώδης" γιατί αυτό είναι.

Δεν φτάνει που τόσο καιρό μας έχουν πρήξει με τις διαφημίσεις τους που παρουσιάζουν τους καπνιστές λες κι είναι σκουλήκια και το κόψιμο του τσιγάρου λες κι είναι η επουράνια σωτηρία, δεν ξέρουν και τι τους γίνεται τώρα που και καλά εφαρμόστηκε ο νόμος... Χάος!

Rodia είπε...

Ιοκάστη, έλεγα να το αποφύγω.. το "βλακώδης" είναι κάπως βαρύγδουπο.. να έγραφα καλύτερα "χαζοχαρούμενος"; :Ρ

Αγησίας είπε...

"Καλά, 300 μυαλά (μυαλά που ψηφίζουμε ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ γι αυτή τη δουλειά, δλδ να νομοθετούν) δεν μπόρεσαν να συντάξουν ένα Νόμο της προκοπής;"
Ροδία, τι ερώτηση είναι αυτή; Ρητορική ελπίζω.

Αγησίας είπε...

Δεν κρατιέμαι, θα το φωνάξω:
ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ, ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΒΡΩΜΟ-ΤΣΙΓΑΡΟΥ!!!

Έχει ο καιρός γυρίσματα και πολύ το φχαριστιέμαι. Όταν εγώ ήμουν καπνιστής πίπας, το συνάφι σας με είχε καταδυναστεύσει με πρόσχημα τον πυκνό/πηχτό/βαρύ/αρωματικό/βρωμερό/κλπ μλκ καπνό της πίπας. Τώρα, όποτε σας ακούω να διαμαρτύρεστε, χαμογελ;v χαιρέκακα. Τελικά, η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που πράγματι τρώγεται κρύο. XE XE XE

Yannis_p είπε...

Ρε παιδιά… Είναι τόσο τραγικό όλο αυτό με τα μέτρα? Το συζητάμε συνέχεια και με την παρέα μου. Εγώ μόνο όταν το έκοψα κατάλαβα πόσο δύσκολο ήταν να κυκλοφορήσω πάλι έξω. Ξέρω ότι δεν το πιστεύετε όπως και εγώ δεν το φανταζόμουν πριν μερικά χρόνια αλλά κάποιος που δεν καπνίζει ή το έχει κόψει δεν μπορεί να βγει βράδυ και να ευχαριστηθεί την βόλτα. Όπως έχουν τα μέτρα τώρα προσπαθούν να τους βολέψουν όλους και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το σωστό. Χώροι για τους μεν και χώροι για τους δε. Τώρα να με συγχωρείται που δεν θα μοιραστώ την βεβαιότητα του κάθε μαγαζάτορα ότι χωρίς τσιγάρο θα κλείσει. Αν δεν έχει τιμές λες και τρως απέναντι από το Λούβρο και αν έχει μια καλή-ανεκτη ποιότητα στο φαγητό και την εξυπηρέτηση δεν θα κλείσει. Δεν είναι τόσοι λίγοι ούτε αυτοί που δεν καπνίζουν ούτε αυτοί που δεν μπορούν να ζήσουν 2-3 ώρες χωρίς τσιγάρο. Και στην τελική νομίζω ότι δεν είναι τόσο η αγωνιά τους για τους πελάτες τους αλλά για το ότι οι ίδιοι δεν θα μπορούν να καπνίσουν..

Rodia είπε...

Αγησία,
1. προς ρητορική πάει από μόνη της η ερώτηξις!
2. απαγορεύονται ΚΑΙ τα πούρα!!!
(για τα πουρά, δεν ξέρω, αργότερα θα έρθει και η σειρά τους! ΧΕΧΕΧΕ) LoL

Rodia είπε...

Γιάννη, εσένα δεν σε εντυπωσιάζει πώς έγινε και ενδιαφέρονται τώρα για την υγεία μας; Ντε και καλά ενοχοποίηση του καπνίσματος εδώ και τώρα λέγομεν και διατάσσομεν! Τα φουγάρα, οι εξατμίσεις, τόσα βλαβερά πράγματα που δημιουργούνται από τις μεγάλες βιομηχανίες, δεν ενοχλούν;

..αυτό που αναρωτιέμαι είναι: ΓΙΑΤΙ γίνεται (και μάλιστα ΤΩΡΑ, τα τελευταία χρόνια) αυτός ο σάλος για το κάπνισμα;

Unknown είπε...

Να θεωρήσω πως το γεγονός ότι εμμένεις στην άποψη πως το ότι υπάρχουν ένα σωρό άλλα βλαβερά πράγματα συνεπάγεται πως πρέπει να μην ενδιαφερθείς για το κάπνισμα με παραξενεύει. Ταυτόχρονα με κάνει να θεωρήσω ότι έχεις λάβει υπ’ όψη σου αναλυτικές μελέτες που υποδεικνύουν την συνεισφορά του κάθε παράγοντα στην υγεία του κοινωνικού ιστού (δε θα ασχοληθώ μόνο με την ατομική υγεία, μιας και όσο δεν εξετάζεται σαν τμήμα του συνόλου δεν αποδεικνύει τίποτε) και οι οποίες αποδεικνύουν πως η συνεισφορά του τσιγάρου είναι ισότιμη. Αυτό βέβαια για εμένα σημαίνει πως πρέπει να απαιτήσω να μου προμηθεύσεις τις έγκυρες αυτές μελέτες, μιας και αντιβαίνουν όσα γνωρίζω από τον ιατρικό κλάδο για το θέμα.
Το γιατί «κάποιοι» αποφάσισαν σήμερα να ενδιαφερθούν είναι μια καλή ερώτηση. Ειδικά αν θέλουμε να αρχίσουμε την συνομωσιολογία. Καλύτερη ερώτηση όμως θα ήταν όχι γιατί ενδιαφέρονται για το κάπνισμα, αλλά γιατί δεν ενδιαφέρονται για το χρώμιο πχ. Ή για τα βενζόλια και τις διοξίνες. Αυτή η ερώτηση παρουσιάζει πολύ καλύτερες προοπτικές συζήτησης.
Προσωπικά θα ήμουν υπέρμαχος οποιασδήποτε απόφασης λαμβάνεται με επιστημονικά κριτήρια, εξ ου και με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα για την υγεία, θα ήμουν υπέρμαχος της απαγόρευσης καλλιέργειας του καπνού, του κλεισίματος κάθε είδους εγκατάστασης που αποδεσμεύει χρώμιο στο περιβάλλον, της απαγόρευσης δημιουργίας κάθε προϊόντος που έχει δειχθεί πως καταστρέφει την υγεία ή το περιβάλλον, την απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριοποίησης δεν λαμβάνει υπ’ όψη της και δεν κλείνει τους κύκλους ζωής των υλικών που χρησιμοποιεί κοκ. Οπότε, όντως κι εγώ βλακώδη τη βρίσκω τη νομολογία αυτή, αλλά για εντελώς αντίθετους λόγους!
Βλέπεις σε όλα υπάρχει ένας αντίλογος που όμως μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από μια μεγάλη συζήτηση που ξεφεύγει τα όρια ενός δημοσιεύματος. Σε τελευταία ανάλυση, γιατί ο κοινωνικός ιστός να ανέχεται κάποιον που επιβαρύνει ηθελημένα τη λειτουργία και υπόστασή του;
Όλα αυτά όμως άπτονται της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας. Για να επανέλθουμε στο ζητούμενο, θα ήθελα πραγματικά να μου υποδείξεις έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πηγές που σε οδηγούν να εκφέρεις την άποψη πως το κάπνισμα δεν επιβαρύνει την υγεία ενός ανθρώπου πολύ περισσότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα βλαβερά που όντως υπάρχουν, και την επιβαρύνουν. Σε αντίθετη περίπτωση, φυσικά και δεν μπορώ να λάβω σοβαρά την γνώμη σου.

Yannis_p είπε...

Rodia πιστεύω πως έχει φτάσει πια ο κόμπος στο χτένι. Και δεν είναι και η πρώτη φορά που ενδιαφέρονται. Και πριν 7 χρόνια είχε πάει να γίνει κάτι ανάλογο χωρίς αποτέλεσμα βέβαια. Είναι και η Ευρωπαϊκή ένωση στη μέση μην ξεχνάς…