Σελίδες

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Οχι στο Ονομά μας


Αναδημοσιεύω την έκκληση, ύστατη κραυγή απελπισίας και αγώνα, των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές:

Oχι στο Όνομά μας

“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.

–Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08

“Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Aνθρωποι, λέω”

- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08

Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.

Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ' επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.

Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

-->> εδώ το κείμενο και σε αγγλική μετάφραση-->>
http://el.notinourname.wikia.com/wiki/Αρχική_σελίδα

-->> υπογραφη εδω-->>
http://www.petitiononline.com/hrfa/petition.html

-->> κειμενο-->> http://kratoumenoi.wordpress.com/2008/11/12/kalesma/

-->> διευθυνσεις για αποστολή κειμένου εδώ-->>
http://e-mails-foramalia.blogspot.com/


Συμπτωματικά ή όχι, η "Ασπρη Λέξη" αφιερώνει αυτή τη βδομάδα στην Εκπαίδευση και στα ανθρώπινα δικαιώματα:

Ως ανθρώπινα δικαιώματα θα μπορούσαν να οριστούν τα βασικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες που ενυπάρχουν στην ανθρώπινη φύση και χωρίς τα οποία δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε ως ανθρώπινα όντα. Περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, την ισότητα ενώπιον του νόμου, καθώς και κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην τροφή, στην εργασία, στην εκπαίδευση, που κατοχυρώνονται στα άρθρα 4 έως 25 του Συντάγματός μας.

Πρώτη διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ιστορίας θεωρείται ο Κύλινδρος του Κύρου του 539 π.Χ. Στη νεότερη ιστορία σημαντικότερες είναι: η αγγλική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων (Bill of Rights) του 1689, η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (Η.Π.Α. 1776), η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (Γαλλία 1789) και η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Γαλλία 1948), που επηρέασαν τη σύγχρονη συνταγματική νομοθεσία.

Ο όρος ανθρώπινα δικαιώματα καθιερώθηκε νομικά και συνταγματικά ύστερα από σκληρή προσπάθεια που κατέβαλαν φωτισμένοι αλλά και απλοί άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη του 17ου αιώνα.

Θέμα της εβδομάδας: Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα

Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση www.asprilexi.com


4 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

Μακάρι να μαζευτούν πολλές υπογραφές!

Maria Mikro Analogo είπε...

... και να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, εννοείται!

Ανώνυμος είπε...

Έχετε ευαισθητοποιηθεί πολλοί μπλόγκερς και ζητάτε συνέχεια στήριξη, συμπαράσταση, υπογραφές και τα λοιπά.
Θα το στείλετε λέει το κείμενο στους βολευτές, στα ΜΜΕ και όπου αλλού χρειάζεται.
Θυμάστε όμως πριν λίγα χρόνια τί απέγιναν άραγε τα 3 εκατομμύρια υπογραφών- νούμερο που χρειάζεται να συγκεντρωθεί σε ψήφους για τον σχηματισμό κυβέρνησης- που μαζεύτηκαν τότε για τις ταυτότητες και την προβολή και δημοσίευση του θέματος;
Μπορείτε να μου πείτε σε τί οφέλησε τελικά η όλη δράση και κίνηση;
ΠΟΙΑ εξουσία σεβάστηκε την θέληση όλων εκείνων των πολιτών που συστρατεύθηκαν κατά της αφαίρεσης αναγραφής του θρησκεύματος;

Επίσης: γνωρίζετε ότι πριν δύο περίπου δεκαετίες για την κατάσταση κρατουμένων στις φυλακές Επταπυργίου δόθηκε από δικηγόρο σφοδρή μάχη, ώστε να διορθωθεί (λέμε τώρα) η φρίκη και η αθλιότητα που επικρατούσε (εκβιασμοί, ξυλοδαρμοί, βιασμοί, σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια στους κρατούμενους) και το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ του δικηγόρου;;;

Όταν η ίδια η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ εξουσία είναι διεφθαρμένη, τότε τί περιμένετε να κάνει το περιβόητο κοινοβούλιο και τα πληρωμένα μέσα μαζικής αποχαύνωσης;

ΠΟΙΑ μπορεί να είναι τότε η εξουσία του λαού και των πολιτών;

Μπορείτε να μου πείτε;

Rodia είπε...

Εστειλα στο buzz το σχόλιό σου, και να τι απάντηση έδωσε ο
neTpen-->>

«Αν μας έλεγε και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, θα βοηθούσε. Ποιος δικηγόρος, τι είπε, τι έκανε, γιατί του ασκήθηκε ποινική δίωξη, τι έγινε τελικά.

Αυτό που μπορεί κανείς να προσάψει στην ποινική δικαιοσύνη, όπως και στην πολιτική ηγεσία, είναι αδιαφορία απέναντι στον κρατούμενο άνθρωπο. Μια γραφειοκρατική, αποστασιοποιητική αγκύλωση. Η διαφθορά σε αυτόν τον τομέα ανθεί μέσα στις ίδιες τις φυλακές, στους άμεσα επιβλέποντες.

Από κει κι έπειτα, θα σημειώσω τη διπολική παράκρουση αυτού του κοινού: το ίδιο (συνολικά) που θα φωνάξει σήμερα για τις απαράδεκτες συνθήκες στις φυλακές, το ίδιο θα φωνάζει αύριο για τον κρατούμενο που δεν επέστρεψε από άδεια (και "τι σύστημα είναι αυτό που δίνει άδειες σε κρατούμενους;"), για τον κρατούμενο που βγήκε με απόλυση υπό όρους, για τον κατηγορούμενο (επώνυμο ή μη) που δεν προφυλακίστηκε, "κόντρα στο κοινό αίσθημα").

Δύσκολο πράγμα ο υπεύθυνος, συγκεκριμένος καταγγελτικός λόγος, δύσκολο πράγμα και η συνέπεια.»