Σελίδες

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Εχετε γεια βρυσούλες...


Πάνε οι βρυσούλες, οι λόγγοι, τα βουνά και οι ραχούλες... Πάνε οι αγροί και τα χωράφια! Μας αφήνουν γεια. Φεύγουν και παίρνουν μαζί τα γάργαρα νερά και τις πρασινάδες τους, τα φρούτα και τα ζαρζαβατικά τους, τα αιωνόβια δέντρα τους, κι αφήνουν μια μαυρίλα: τη μαυρίλα των φωτοβολταϊκών, της Πράσινης Ενεργειας, δλδ.

Μεταφέρω μερικά κομμάτια από το ποστ που βρήκα στους Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα με τίτλο «Πράσινη ανάπτυξη... χωρίς πράσινο», όπου τα γράφει καλύτερα -μη κουράζομαι κιόλας να ανακαλύπτω ξανά τον τροχό:


Ξεπέρασαν τις 10.000 οι αιτήσεις για εγκαταστάσεις φωτοβολταικών εγκαταστάσεων μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Αιτησεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφεία έγιναν από αγρότες που συνέρρευσαν στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το σύστημα, όπως μαθαίνουμε από το χθεσινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας. Το φαινόμενο τείνει να πάρει διαστάσεις μανίας και όσοι ταξίδεψαν το καλοκαιράκι στην επαρχία (όπως και ο γραφων) κατά πάσα πιθανότητα θα εντόπισαν πολλά χωράφια που, τώρα πια ευδοκιμούν τα χαρακτηριστικά μάυρα πανέλα, στη θέση των γνώριμων και παραδοσιακών πορτοκαλιών ή ελαιόδεντρων.

Ο Σχολιαστής χωρίς Συνόρα iguana, αναρωτιέται πως το σόι του στην Κρήτη, απέκτησε ξαφνικά και απροσδόκητα οικολογικές ανησυχίες, και αποφάσισε να θυσιάσει την αγροτική παραγωγή, στο βωμό της πρασινης ανάπτυξης του ΓΑΠ.

Eίναι τρελοί αυτοί οι αγρότες;

Σύντομα οι όποιες ανησυχίες καταλάγιασαν. Όχι, οι έλληνες αγρότες δεν είναι θύματα κάποιας μαζικής πράσινης υστερίας. Απλά κάνουν το αυτονόητο οι άνθρωποι. Εκμεταλλέυονται τα εξωφρενικά οικονομικά κίνητρα που υπάρχουν για τη δημιουργία φωτοβολταικών πάρκων:

- Παίρνουν δάνεια για την υλοποίηση της επένδυσης εύκολα, σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα ερμητικά.

- Πωλούν το ρέυμα που παράγεται απο την ιδιοκτησία τους στη ΔΕΗ, σε τιμή πολλαπλάσια από αυτή που η ΔΕΗ πουλάει στους καταναλώτές. Ναι καλά καταλάβατε, η ΔΕΗ αγοράζει από φωτοβολταικα πάρκα στην τιμή 0,45-0,55 ευρώ/κιλοβατώρα και στη συνέχεια το ρεύμα αυτό το πουλάει στους καταναλωτες στην τιμή των... 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα (!!!), καθιστώντας την οικονομική συναλλαγη εντελώς παράδοξη.

- Εχουν πάμπολές εγγυησεις για απόσβεση της επένδυσης τους σε διάστημα πενταετίας.

Στην πραγματικότητα θα ήταν τρελοί αν έδειχναν απροθυμία να κυνηγήσουν αυτού του τύπου την επένδυση. Η περίοδος είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον αγροτικό πληθυσμό. Η παραγωγή πολλών προιόντων έχει δεχτεί μεγάλα πλήγματα, από την μεγάλη πτώση τιμών στην αγορά, πολλές φορές σε σημείο που η ίδια η συγκομιδή καθίσταται ζημιογόνα. Χαρακτηρηστικά, οι αγρότες στην Κρήτη πωλούν τα πορτοκάλια στους μεσάζοντες, στην τιμή των 0,10 ευρώ/κιλό (δεκα λεπτα το κιλο!). Η τιμή αυτή είναι τόσο εξωφρενικά χαμηλή που πολλοί επιλέγουν να ξεριζώσουν μεγάλες εκτάσεις πορτοκαλιών και να τις αντικαταστήσουν. Η επιλογή των φωτοβολταικών σε αυτές τις οικονομικές συνθήκες είναι πολύ συχνή και ιδιαίτερα θελκτική. Εσύ κάθεσαι... και η ΔΕΗ πληρώνει. Δεν ανησυχείς για τον κακό καιρό, τα ζιζάνια, τα λιπάσματα, δεν κουράζεσαι στην συγκομιδή, στο ποτισμα, στο κλάδεμα, δεν χρειάζεται να προσλάβεις ανθρώπους, δεν χρειάζεται να κινηγησεις μεσάζοντες, δεν σε ανησυχεί η μεταφορά... και ταυτόχρονα συμβαλλεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας... Όνειρο...

Μπορεί το όνειρο να εξελιχθεί σε εφιαλτη;

Υπό το πρίσμα της ελληνικής ιδιαιτερότητας, η πρασινη πολιτική που εισάγει ο ΓΑΠ, έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε μεγάλης έκτασης περιβαλλοντική καταστροφή.


Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο, που καταλήγει:

«Ίσως όμως σε 20 χρόνια από τώρα, όταν καθισμένοι στις βεράντες μας αγναντεύουμε στην βεράντα του χωριού μας μια ατελείωτη μαύρη θάλασσα φωτοβολταϊκών η πράσινη ανάπτυξη να μην φαντάζει τόσο πράσινη στα μάτια μας.

Τότε, μάλλον θα είναι πια αργά...»

___________________________________
ΣΗΜ.1. προσθέτω οτι το θέμα δεν είναι απλώς αισθητικό, όπως ίσως παρανοήσει κάποιος, δεν είναι που ενοχλεί το μαύρο χρώμα στη θέση του πράσινου και που θα μπορούσε να αντιμετωπιστει με... λίγη πράσινη μπογιά στα φωτοβολταϊκά! Το πρόβλημα είναι η εκχέρσωση των αγρών, η έλλειψη γεωργικών προϊόντων, οπότε ένα μεγάλο γειά ακόμα στη πολυδιαφημισμένη μεσογειακή διατροφή, άρα και στην υγεια μας... Αλλά, τι να την κάνεις την υγεία όταν έχεις καγιέν και τζάμπα ρεύμα; Μια ζωή την έχουμε κι ας είναι και 40χρονη. Λέμε τώρα...
ΣΗΜ.2. θα μπορούσε να αναπτυχθεί σωστά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με σχέδιο και πρόγραμμα, σε προβλεπόμενες Ζώνες Εγκατάστασης, κλπ. Αλλά... υπάρχει κάποιος που κάνει πολιτική στην Ελλάδα; Κάποιος πολιτικός που σχεδιάζει και προβλέπει ή, τουλάχιστον, που απευθύνεται σε ειδικούς πριν εξαγγείλει "μέτρα" και "προνόμια" που γεννούν σπασμωδικές ενέργειες, πράσινα άλογα και... παπαριές;

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόσο μάλλον που υπάρχουν και μελέτες που δειχνουν ότι τα φωτοβολταικά συγκεκριμένα, δεν είναι και τόσο "πράσινα" (απελευθερώνουν αρκετή μόλυνση κατά την παραγωγή τους) και έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής (20-25 χρόνια) μετά την οποία πρέπει να πεταχτούν. Εκεί να δεις γέλια με την "πράσινη ανάπτυξη"

Rodia είπε...

Μα.. στα 20 χρονια σταματουν οι επιδοτησεις, οπότε παλι βουρ στην αξινα και στα κλαδευτηρια!

0comments είπε...

Αμ το άλλο;
Η ΔΕΗ θα αυξήσει τα τιμολόγια επειδή αγοράζει ακριβά το "πράσινο ρεύμα". Όπως καταλάβατε, όλη η Ελλάδα, αν συμβεί αυτό, θα βρίζει και πάλι τους Οικολόγους που μας έφεραν όλα αυτά τα καινούργια συστήματα.
Πάντως έχει κι ένα καλό η όλη φάση. Οι αγρότες χάλασαν τα σχέδια των διάφορων Κοπελούζων και Μυτιληναίων να κυριαρχήσουν και στην πράσινη ενέργεια, μετά την απελευθέρωση.

Τεσπά!
Κατα τ' άλλα; Καλά;

Rodia είπε...

Ασε, φιλε μου, ό,τι και να γινει, αποκλειεται να κερδισει οποιος δεν εχει τον καταλληλο μπαρμπα! :))
Ολα καλα -εξω παμε καλα, δλδ
(θα ερθω να ψηφισω, φυσικα)