Σελίδες

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστήμη της αποβλάκωσης

Παρακολούθησα πριν απο λίγο ενα επιστημονικό ντοκυμαντέρ -εκλαϊκευμένο, φυσικά- όπου παρουσιαζόταν η ιστορία του πλανήτη μας. Δεν πίστευα στα μάτια και στα αυτιά μου λέμε. Αφού περιέγραψε πώς γινόταν (ίσως) η επικοινωνία μεταξύ των ζώων τότε που "οι νύχτες ήταν κατάμαυρες" και υπέθετε ότι πιθανότατα επικοινωνούσαν με κάποιου τύπου νοηματική γλώσσα "όπως οι σηματωροί" ή με αλλαγή χρώματος. Εδειξε μαλιστα και ενα σκουληκάκι να περιδιαβαίνει στα χορτάρια σηκώνοντας τα ποδαράκια του (1η περίπτωση, σημάτων) και διάφορα θαλασσινά ζωάκια, μέδουσες και καλαμάρια να αλλάζουν χρώμα κολυμπώντας αμέριμνα (2η περίπτωση).

Στο καπάκι όμως, δυο δευτερόλεπτα μετα τη λεπτομερή περιγραφή τού πώς ζούσαν οι διάφοροι οργανισμοί πάνω στη Γη "όταν δεν υπήρχε ακόμα Σελήνη", πετάει την εικόνα μιας Γης διάπυρης, όπου γίνεται η (ψηφιακή) σύγκρουση με ουράνιο σώμα "στο μέγεθος του πλανήτη Αρη", απο την οποία σύγκρουση προέκυψε η Σελήνη, "χάρη στην οποία αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη"!!!

Προς το τέλος του βίντεο αναφέρεται το εξής τρομαχτικό: "κάθε 100.000 χρόνια το ημερονύκτιο μεγαλώνει κατά 2 δευτερόλεπτα", αποτέλεσμα της απομάκρυνσης της Σελήνης 3,40 εκατοστά ανά έτος. "Και τί θα γίνει όταν η Σελήνη απομακρυνθεί πάρα πολύ από τη Γη μας;" διερωτήθηκε ο εκφωνητής. Σκιάχτηκα λέμε!

Τώρα, πώς γίνεται να υπάρχει ζωή πάνω σε ένα πυρωμένο πλανήτη "πριν 4, 5 δισ. χρόνια" και πώς φαίνονται τα χρώματα στο απόλυτο σκοτάδι, ε, αυτό το ξέρουν οι επιστήμονες της συμφοράς ή οι κατασκευαστές "επιστημονικών" ταινιών προς πλήρη αποβλάκωση των καναπεδάτων κατοίκων του πλανήτη...

Αλήθεια, ποιος ψωνίζει αυτά τα κατακάθια;..
____________________
ΣΗΜ.1. οι τίτλοι πέσαν γρήγορα και δεν συγκράτησα την παραγωγη. Δεν ήταν BBC πάντως.
ΣΗΜ.2. το βίντεο παίχτηκε σε κρατικό κανάλι, πριν καναδυο ώρες.

9 σχόλια:

Il Trovatore είπε...

Πόσο χρονώ ήτανε - πανω κάτω -ο εκφωνητής. Ρωτώ για να κάνω τον λογαριασμό μου.

Rodia είπε...

Ασχετο. Υποθετω οτι ηταν ενας επαγγελματιας εκφωνητης. Μονο φωνη ακουγοταν, εκτος απο μερικες φορες που εδειχνε και καποια προσωπα (επιστημονες ή "επιστημονες") διαφόρων ηλικιων, αλλα κυριως γυρω στα 40 -νομιζω.

Stazybο Hοrn είπε...

Επεισόδιο 402 από εδώ

Rodia είπε...

Μερσι.
Λεω να (προσπαθησω να) ξενυχτησω, μήπως το επαναλαβει για να το γράψω. Να είμαι εντελώς σίγουρη, να εχω και περισσότερα στοιχεια.

Διαγόρας ο Μήλιος είπε...

Δεν έχω ιδέα περί του ντοκιμαντέρ και δεν έχω κανένα λόγο να τους υπερασπιστώ. Πάντως χρώματα στο σκοτάδι μπορούν να υπάρξουν, το φαινόμενο λέγεται bioluminescence, και είναι πάρα πολύ διαδεδομένο ανάμεσα σε οργανισμούς που ζουν στο απόλυτο σκοτάδι ακόμα και σήμερα, στα βάθη των ωκεανών.

Πολλές φορές τα προβλήματα δεν τα έχουν τα ίδια τα ντοκιμαντέρ, αλλά οι μεταφράσεις στα ελληνικά, οι οποίες γίνονται όχι από όποιον είναι ικανότερος να τις κάνει, αλλά από όποιον τις κάνει πιο φτηνά, ή από όποιον τις συνοδεύει με τις απολαυστικότερες σεξουαλικές εκδουλεύσεις.

Βέβαια, παλιότερα τα ντοκιμαντέρ ήταν γενικά πολύ καλής ποιότητας, και σε πρόσφατα χρόνια έχουν δει και τα δικά μου μάτια πράγματα που με έχουν κάνει να φρίξω. Αλλά και εκεί, μεγάλο μέρος του φταιξίματος πέφτει στα κανάλια που αγοράζουν και προβάλλουν αυτά τα σκουπίδια.

Vagelford είπε...

Δεν έχω και την καλύτερη άποψη για τα ντοκιμαντέρ συνήθως, αλλά θα πρέπει να το δω το συγκεκριμένο επεισόδιο για να έχω άποψη.

Είσαι σίγουρη ότι μίλαγε για σκοτάδι και για ζωή πριν την σύγκρουση που δημιούργησε τη Σελήνη;

Stazybο Hοrn είπε...

Ροδιά, μάλλον επειδή δεν το παρακολούθησες απ' την αρχή, το παρεξήγησες. Ήταν τύπου what-if, έδινε ένα σενάριο για το τι θα γινόταν αν εξέλιπε η σελήνη...

Rodia είπε...

@Διαγορα Μήλιε, Vagelford, Stazybo Horn,

Για να μη παρεξηγηθω, παιδια, εγραψα στα γρηγορα -πριν περασει πολλη ωρα και το ξεχασω- την εντυπωση που μου αφησε το συγκεκριμενο ντοκυμαντερ. Κρατησα και σημειωσεις.. τις μικρες φρασεις που εχω βαλει σε εισαγωγικα.

Τωρα, σκεφτομαι (τι κακη συνηθεια!) οτι αν σε μενα αφησε αυτη την εντυπωση, τί εντυπωση θα αφησε σε πιο ασχετους απο μενα. Μαλλον ομως εκεινοι δεν θα βλεπουν ντοκυμαντερ, αλλοιως θα τρέχαν πανικοβλητοι αυριο πρωί πρωί για προμηθειες στο σουπερμαρκετ!...

Θα το ξαναδω παντως αυριο, να διευκρινισω μερικα σημεια. Το ελαβα απο ενα φιλο, τον οποιο ευχαριστω πολυ πολυ. :)
Ες αυριον, λοιπον...

Vagelford είπε...

Αυτά που λέει στο λινκ που έδωσε ο Stazybo δεν μου ακούγονται περίεργα.