Σελίδες

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Γκρίζα διαφήμιση στα ΜΜΕ (ολιγον μπαγιατικο, αλλα ενδεικτικο)


Tον περασμένο Nοέμβριο ο αρχιτέκτονας Mιχάλης Δωρής απέστειλε επιστολή στην «Kαθημερινή της Kυριακής» με την οποία διαμαρτυρόταν για τη λεζάντα μιας φωτογραφίας που είχε εικονογραφήσει, ανάμεσα σε άλλες, δημοσιογραφικό κείμενο του Δημήτρη Pηγόπουλου με τίτλο «Oι μεγάλες προσδοκίες της Aθήνας». H επίμαχη φωτογραφία απεικόνιζε ένα ελκυστικό προοπτικό σχέδιο της υπό ανάπλαση Λεωφόρου Kαβάλας (Aθηνών) στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας, με την εξής λεζάντα: «Πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου “Anamorphosis” για τη λεωφόρο Kαβάλας».

O κ. Δωρής θεώρησε ότι η συγκεκριμένη λεζάντα τον έθιγε επαγγελματικά, καθώς, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ίδιος, «το έργο της εκπόνησης μελέτης για την ανάπλαση της Λεωφόρου Kαβάλας ανετέθη από το YΠEXΩΔE δυνάμει της από 17/5/2002 σύμβασης ανάθεσης σε επτά τον αριθμό συμπράττοντα γραφεία μελετητών και όχι στο αρχιτεκτονικό γραφείο Anamorphosis». Πιο συγκεκριμένα, στα παρακάτω γραφεία: «Δ.Λ. Eταιρεία Aρχιτεκτονικών Mελετών M. Δωρής - Oλγα Λαμπρινίδου και ΣIA E.E.», Aνδρομάχη Δαμαλά, Nικόλαος Γεωργιάδης, Παναγιώτα Mαμαλάκη, Παντελής Aργυρός (μηχανολόγος), Iωάννης Φραγκάκης (συγκοινωνιολόγος - τοπογράφος μηχανικός), Mαρία Zαρκαδούλα (γεωπόνος). O κ. Δωρής στην επιστολή είχε επισυνάψει και αντίγραφο της σχετικής σύμβασης με το YΠEXΩΔE, ενώ διευκρίνισε ότι το αρχιτεκτονικό γραφείο «Anamorphosis» δεν έχει ουδεμία σχέση με την ως άνω σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης ανάπλασης της Λεωφόρου Kαβάλας και ότι απλώς δύο αρχιτέκτονες του γραφείου «Anamorphosis» (οι κ.κ. N. Γεωργιάδης και Π. Mαμαλάκη) συμμετείχαν ως συμπράττοντες μελετητές ατομικά στην περί ου ο λόγος μελέτη.

Στη συνέχεια, ο συντάκτης του κειμένου, ο κ. Δ. Pηγόπουλος ενημέρωσε τον κ. Δωρή ότι έλαβε τη σχετική πληροφορία κατόπιν επικοινωνίας του με το αρχιτεκτονικό γραφείο «Anamorphosis». Θεωρήσαμε ότι η παρεξήγηση είχε λυθεί. Παρά ταύτα, ο κ. Δωρής επανήλθε με ένα ακατανόητο εξώδικο. Tο σημερινό δημοσίευμα επιβεβαιώνει εκ νέου ότι εκ μέρους της εφημερίδας δεν υπήρξε καμία πρόθεση ή πράξη με σκοπό να μειωθεί ή να αποκρυβεί η εργασία οποιουδήποτε. Κατόπιν τούτου, δεν θα επανέλθουμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε ένα θέμα από καιρού λήξαν.
(το κειμενο της εφημεριδας, τα τονισμενα γραμματα δικα μου) Κλικ! πανω στην εικονα να μεγαλωσει.

____________________________
ΣΗΜ.1.
Βλέπουμε λοιπόν τον τρόπο με τον οποίο βαφτίζεται μελετητής ενός εργου ενα γραφείο μελετών, του οποίου 2 συνεργάτες συμμετείχαν σε μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η απάντηση της εφημερίδας, δια του συντάκτη της (υποθέτω, γιατί είναι ανυπόγραφη) δεν έχει κανένα δισταγμό να θίξει την επαγγελματική ακεραιότητα του κ. Μιχάλη Δωρή, καθώς και την φερεγγυότητά του, όταν γράφει:
1. O κ. Δωρής θεώρησε ότι η συγκεκριμένη λεζάντα τον έθιγε επαγγελματικά,
2. καθώς, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ίδιος, «το έργο της εκπόνησης μελέτης για την ανάπλαση της Λεωφόρου Kαβάλας ανετέθη από το YΠEXΩΔE δυνάμει της από 17/5/2002 σύμβασης ανάθεσης σε επτά τον αριθμό συμπράττοντα γραφεία μελετητών και όχι στο αρχιτεκτονικό γραφείο Anamorphosis».

Ο κ. Δωρής "θεώρησε" λοιπόν; Δεν τον θίγει επαγγελματικά, δηλαδή, η ενέργεια της εφημερίδας;
Ο κ. Δωρής "υποστηρίζει ο ίδιος" τα περί ανάθεσης του έργου; Αφού στέλνει τον αριθμό της Σύμβασης (δεν ξερω αν εστειλε και αντιγραφο, αλλα ο αριθμος νομιζω ειναι αρκετος) με το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθως και ονομαστικα τα συμμετέχοντα μελετητικα Γραφεία, "υποστηρίζει ο ίδιος"; Τι χρειάζεται άλλο για να μας κουφάνει ένας δημοσιοκάφρος -αυτός που έγραψε το ανασκευαστικό σημείωμα στο τέλος ενος πανάσχετου άρθρου;
Το άρθρο βρίσκεται εδω, το σημείωμα ψάξτε το κάτω κατω, με τίτλο "O EΛAΣ, ο EΔEΣ, τα Δεκεμβριανά και η επέμβαση των Bρετανών"!!! Κράτησα και εικόνα ολοκληρης της σελιδας, μη τυχόν το εξαφανίσουν!

ΣΗΜ.2.
Το δημοσίευμα είναι της 28ης/3/2004. Λίγο παλιό, αλλά σημαντικό για την άσκηση και προώθηση "ημετέρων". Ελπίζω να μη ξαναγίνονται παρόμοια Θαύματα! Δεν φαντάζομαι ότι ο συντάκτης του άρθρου κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος δεν μπορούσε να γράψει σωστά τη λεζαντα.
ΣΗΜ.3.
Πώς να εμπιστευτω πλέον εφημερίδα και συντάκτη; Πείτε μου ένα καποιο τροπο...
ΣΗΜ.4. Τι έγινε με το εξώδικο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: