Σελίδες

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

η γραββάτα μού πέφτει στενή, ας την απλώσω λίγο...

Persepolis - Oscar Nominee Best Animation

http://www.youtube.com/watch?v=-nRmfivlUj0
From: blacktreemedia
25 February 2008

Αρχές του '80, οι παρισινοί οίκοι μόδας εμφάνισαν διάφορα μοντέλα με μαντήλες, σαλβάρια, μπούρκες, ενδυμασίες ανατολίτικες, το λεγόμενο στιλ "έθνικ". Τότε, είχα την εντύπωση ότι αυτές οι παρουσιάσεις -τάσεις της μόδας- οδηγούσαν σε μια ενδυματολογικώς παγκόσμια σύγκλιση, μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης και αποδοχής του "διαφορετικού". Λίγο αργότερα, κατάλαβα ότι ήμουν μακριά νυχτωμένη. Επειδή, όσο περνούσε ο καιρός, αυτά τα μοντέλα περιορίστηκαν σε ιδιωτικές επιδείξεις στα χαρέμια των εμίρηδων και δεν είχαν ανταπόκριση στον πολύ κόσμο -κυρίως εξαιτίας του κόστους τους: ήταν πανάκριβα.

Κεντημένα με πολύτιμες πέτρες, ραμμένα με βαρύτιμα υφάσματα, αστραφτερά και ακατάλληλα για τον καθημερινό βίο, τα "μοντέλα-σαν-καλύμματα-επίπλων" έπαψαν να με ενδιαφέρουν και να απασχολούν τη φαντασία μου. Δεν σκόπευα δα να διεκδικήσω θέση σε... χαρέμι!

Σήμερα, τα μοντέλα επανέρχονται όχι ως ενδυματολογική πρόταση, αλλά ως θρησκευτική/ιδεολογική επιβολή. Πάνε τα χαρέμια και οι λαγγεμένες ανατολίτικες νύχτες, οι (δήθεν) εντολές του Κορανίου έχουν τον πρώτο λόγο. "Δήθεν", επειδή διάβασα ότι το Ιερό Κοράνι πουθενά δεν αναφέρει κάτι τι σχετικό και όλα αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας των ιερατείων -όπως συμβαίνει με όλα τα ιερατεία, είναι πιο απόλυτα και από τους ιδρυτές των θρησκειών. Για ποιο λόγο; Μαντέψτε!

Πώς αλλοιώς θα είχαν τον έλεγχο των κοπαδιών; Και στη δική μας γειτονιά, τη δυτική, πριν μερικές δεκάδες χρόνια απαγορευόταν η επίδειξη του αστραγάλου των κυριών, από το μυαλό των κυρίων δεν περνούσε καν να βγουν χωρίς καπέλο από το σπίτι τους, και, σήμερα που μιλάμε, οι πραγματικοί κύριοι δεν διανοούνται να συμμετέχουν σε σοβαρή σύσκεψη (μίτιγκ) χωρίς γραββάτα. Φυσικά, η γραββάτα είναι το σήμα κατατεθέν των "σοβαρών" -και συντηρητικών- βουλευτών. Ισως πρόκειται και για σήμα ανδρισμού, το οποίο δηλώνει και την εικόνα του οργάνου ταυτοποιώντας τη με το σχήμα (μήκος, πλάτος, άνεση -πετάει/δεν πετάει-, τύπο υφάσματος, μέγεθος κόμπου, κλπ) της γραββάτας.

Η γραββάτα όμως, όσο ακριβά και να κοστίζει, δεν μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά μια βιομηχανία υφασμάτων ούτε και τα σχετιζόμενα με αυτή επαγγέλματα. Οπότε, βουρ στα βαθειά! Τα "μάξι" και τα "μίντι" δεν μπόρεσαν να εκτοπίσουν τη μίνι φούστα, οι υφασματέμποροι τα βάψαν μαύρα και, αν ήταν στο χέρι τους, θά 'σφαζαν στο γόνατο την ευφάνταστη Μαίρη Κουάντ! Μετά την ενδυματολογική επανάσταση των '60τις, η οποία ταυτίστηκε με τη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία -σε τόσες επαναστάσεις του την υποσχέθηκαν, ε, αποφάσισε μια φορά να τη πάρει μοναχός του!- το "θηρίο" της Εξουσίας δεν έμεινε αδρανές. Σκέφτηκε, έβαλε τα όργανά του να σκέφτονται, και... άδραξε την ευκαιρία -αν δεν τη δημιούργησε κιόλας.

Η ευκαιρία ήρθε μετά το εξαγρίωμα (εδώ πάει η "δημιουργία" της ευκαιρίας) των ισλαμικών κρατών και το φούντωμα του μουσουλμανισμού παγκοσμίως. Ευκαιρία ολκής, γιατί «μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» που λέει η παροιμία, αν και τα τρυγόνια είναι περισσότερα, απο τα οποία αναφέρω μερικά με σειρά τυχαία:

τρυγόνι Νο 1. Ανάσταση των βιομηχανιών υφασμάτων --βλ. Κίνα, Ινδία (όλοι οι δυτικοί βιομήχανοι εκεί βρίσκονται, είναι φτηνά τα χέρια Αρη)
τρυγόνι Νο 2. Πάταξη της ανεργίας --βλ. υποδούλωση των φτωχών λαών -κυρίως στην Ασία
τρυγόνι Νο 3. Ελεγχο των μαζών --βλ. ηθικοπλαστικά κηρύγματα θρησκευτικού (και μη) περιεχομένου, άνοδο των τηλεπροφητών, επέκταση της βλακείας με "κουκουρούκου" αντιφατικά κείμενα και συνεντεύξεις "σοβαρών" ανθρώπων
τρυγόνι Νο 4. Ελεγχο της σεξουαλικότητας των ανθρώπων --βλ. αποφυγή σκανδαλισμού των ανδρών, κλπ κουλά
τρυγόνι Νο 5. Ελεγχο της ελευθερίας σε κάθε επίπεδο --βλ. προτάσεις νόμων περί ελεύθερης διακίνησης ιδεών, κλπ, με προεξάρχουσα τη δαιμονοποίηση του ίντερνετ, με διαχωρισμό του σώματος από το πνεύμα και άλλα παραμύθια

Ορεξη νά'χω να παραθέτω τρυγόνια λέμε! Γράψε κι εσύ καλέ/ή μου αναγνώστη/τρια για τις δικές σου εμπειρίες και ιδέες πάνω στο θέμα. Είναι ανεξάντλητο και με πολλές διαπλεκόμενες πτυχές. Καλό Σ/Κ :)

____________________
ειδικός αρωγός για το κείμενο: ο ενδυματολογικός σύμβουλος κ. Αλ. Μουπέφτης.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι γελοία η γραββάτα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Πραγματικά νοιώθω οίκτο για τους κουστουμαρισμένους στο Μετρό που ασφυκτιούν μέσα στην κάψα. Όπως πολύ σωστά όμως λες οι νεοέλληνες επιχειρηματίες-αγιετολάχ το ξέρουν καλά το παιχνίδι της επιβολής.

Rodia είπε...

Είμαι περίεργη να δω πώς θα αντιμετωπιστεί η γραβάτα ως (ΑΝ γινει ποτε) θρησκευτικο συμβολο!

Ανώνυμος είπε...

Χμ, με προβλημάτισες τώρα. Μήπως η γραββάτα είναι κανένα αρχαίο σύμβολο των Ελ και πρέπει τώρα να το τιμούμε; Μήπως τη χρησιμοποιούσαν στα ταξείδια στο Σείριο; Τι λέει ο προφήτης Λιάκουρας γι αυτό; Γιατί μας κρύβουν την αλήθεια;

Rodia είπε...

Υποπτεύομαι την απάντηση: η γραβάτα ειναι το καλυμμα του πεους των αθλητων, το οποίον ανέβηκε λιγουλάκι παραπάνω!!! LoL

Ανώνυμος είπε...

από πότε δεν είναι η γραβάτα θρησκευτικό σύμβολο; Καταργήθηκε και δεν το γνωρίζω;

:)

Y.Σ. με τον "μαϊντανό" τι απέγινε; δεν λύθηκε ο γρίφος;

kopria είπε...

Πως λέγεται στα Ελληνικά η γραββάτα;
Πεοδείκτης :P

Rodia είπε...

~~worldcity, μα καλά.. φοράνε γραβάτα οι παπάδες; :)

Rodia είπε...

~~Πολύκαρπε, πιπέρι!!!!!