Σελίδες

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

Αφγανιστάν, άγνωστη χώρα εξωτική

ψάχνοντας για τον Χαμπιμπουλάχ Χαν, τον Εμίρη του Αφγανιστάν, (δυναστεία των Μπαρακζάι) πρωτότοκο γιο και διάδοχο του Αμπντούρ Ραχμάν Χαν, που γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1872 και δολοφονήθηκε το 1919, βρήκα έναν κατάλογο των ηγετών του Αφγανιστάν, όπου παρουσιάζονται οι ηγεμόνες από την περίοδο της ίδρυσης της Αυτοκρατορίας των Χοτάκ το 1709 έως σήμερα.
Η Αυτοκρατορία των Χοτάκ δημιουργήθηκε μετά την επιτυχημένη εξέγερση του Μίρβαϊς Χοτάκ και άλλων Αφγανών αρχηγών τοπικών φυλών από την Κανταχάρ εναντίον της κυριαρχίας των Μουγκάλ και των Περσών. Μετά από μια μακρά σειρά πολέμων, η Αυτοκρατορία των Χοτάκ αντικαταστάθηκε τελικά από την Αυτοκρατορία των Ντουρανί που ιδρύθηκε από τον Αχμάντ Σαχ Ντουρανί το 1747. Μετά την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας των Ντουρανί το 1823, η Δυναστεία των Μπαρακζάι ίδρυσε το Εμιράτο του Αφγανιστάν (που μετατράπηκε σε Βασίλειο του Αφγανιστάν το 1926) και κυβέρνησε το Αφγανιστάν μέχρι το 1973, όταν ο τελευταίος του βασιλιάς, Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ, εκθρονίστηκε έπειτα από πραξικόπημα που πραγματοποίησε ο ξάδελφός του Μοχάμεντ Νταούντ Χαν. Ο Νταούντ έπειτα προχώρησε στην ίδρυση της Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, η οποία άντεξε μέχρι την Εξέγερση του Σαούρ το 1978.
Από το 1978, το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μια κατάσταση συνεχιζόμενου εσωτερικού πολέμου και ξένων παρεμβάσεων. Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ανώτατος άρχοντας του Αφγανιστάν και παρέμεινε στην εξουσία από τις 7 Δεκεμβρίου 2004 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2014. Ο σημερινός πρόεδρος είναι ο Ασράφ Γκάνι. 
Μελετώντας τον κατάλογο, βλέπουμε να διαδέχονται στην εξουσία οι ηγέτες ο ένας μετά τον άλλον, κατόπιν μιας θύελλας από δολοφονίες, εξορίες, απομακρύνσεις και παραιτήσεις. Ενας μυστήριος εμίρης, ο Τζεχαντάντ Χαν, είχε τον έλεγχο του Χοστ μετά την εξέγερση στις 2 Μαΐου 1912 και, μετά από σύντομη περιπέτεια και τρεχαλητά στις Βρεττανικές Ινδίες ζητώντας παρέμβαση των Βρεττανών να ενισχύσουν την εξέγερση ώστε να ανέβει στο θρόνο, επέστρεψε στη χώρα, δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και τελικά εκτελέστηκε τον ίδιο μήνα! Τότε, γενικός Εμίρης ολόκληρης της χώρας ήταν ο εμπνευστής της έρευνάς μου Χαμπιμπουλάχ Χαν, που βασίλεψε από την 1η Οκτωβρίου 1901 μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου 1919 που δολοφονήθηκε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: