Θέλω πολύ να γίνω ζόμπι
με τα μυαλά μου κόμποι κόμποι
να κομποδιάζω την ψυχή μου
να μεγαλώνει η αντοχή μου!
Λοιπόν πρόκειται για ένα απ' τα πρώτα τραγούδια του πρωτοπόρου Fabrizio de Andrè. Είναι ένα απ' τα λίγα ερωτικά τραγούδια, ενός κατ' εξοχήν πολιτικού τραγουδοποιού
οι στίχοι του πάνω κάτω λεν τα εξής:
Όταν γεμάτη χρόνια, ανέραστη
ανάμεσα στις αναμνήσεις και τις αυταπάτες του παλιού καλού καιρού
που δεν πρόκειται να ξανάρθει,
βρεις τα τραγούδια μου,
στο άκουσμά τους θα ξαφνιαστείς
που κάποιος ύμνησε τις χάρες
που είχες κάποτε και πια δε θα 'χεις
Μα η ανάμνηση δεν θα σου χρησιμεύσει σε τίποτα,
ίσως μόνο να σε βοηθήσει να κλάψεις για την αγάπη μου που δεν αποδέχτηκες
και που πια δε θα γυρίσει.
Μα η ανάμνηση δεν θα σου χρησιμεύσει σε τίποτα,
ίσως μόνο να βοηθήσει τα μάτια σου να κλάψουν
που κανείς πια δεν τραγουδάει γι' αυτά
Πετάει ο καιρός και φεύγει
Ίσως να μην το καταλαβαίνουμε
Περισσότερο όμως απ' τον χρόνο που δεν έχει ηλικία,
είμαστε εμείς που φεύγουμε
Γι' αυτό σου λέω αγάπη μου
Θα σε περιμένω κάθε βράδυ
Μην περιμένεις άλλο. Έλα!
Έλα όσο είναι ακόμα Άνοιξη.-
Αύριο εισάγεται στη βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ενώ την Πέμπτη πρόκειται να ψηφιστεί. Στο εντωμεταξύ τα τρελά του νομοσχεδίου δεν έχουν τελειωμό: Η ευθύνη για την ασφάλιση των νέων δημοσίων υπαλλήλων μετατίθεται στο Ι.Κ.Α. αλλά η ασφάλιση των υπαλλήλων της βουλής παραμένει στο δημόσιο.
Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι για... «άτυπες» πληρωμές στο χώρο της υγείας! Πρόκειται για χρήματα που καταβάλλουν οι Eλληνες σε «φακελάκια» προκειμένου να παρακάμψουν λίστες αναμονής και να κερδίσουν την... εύνοια του γιατρού. Tη στιγμή, μάλιστα, που η Eλλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Eυρώπη σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «καταστροφικές» δαπάνες για την υγεία, με 50.000 νοικοκυριά να απειλούνται με χρεοκοπία εξαιτίας κάποιου έκτακτου περιστατικού υγείας, είναι να αναρωτιέται κανείς ποια είναι η τύχη των ασθενών με αναπηρίες που ανέκαθεν θεωρούντο οι χαμένες περιπτώσεις του συστήματος υγείας.
Με το νέο νομοσχέδιο για τις κοινωνικές ασφαλίσεις το υπουργείο «φιλοδοξεί» να περιορίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων από το 14% στο 8%. Σε περίπτωση που τα μέτρα αποδώσουν καρπούς, οι δικαιούχοι των αναπηρικών συντάξεων σε βάθος χρόνου θα πέσουν από τους 320.000 στους 160.000 κάτι που εάν κρίνουμε από το παρελθόν σημαίνει πως πολλοί άνθρωποι με σοβαρές αναπηρίες να χάσουν ακόμη και αυτό το ελάχιστο εξωιδρυματικο επίδομα και τις πενιχρές συντάξεις αναπηρίας.
Πληροφορίες για το νομοσχέδιο που αφορά τους υπερχρεωμένους μπορείτε να βρείτε στο http://news.disabled.gr/?p=30564
Ένα πρόγραμμα που αφορά την οικονομική ενίσχυση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=30560
Ψηφιακό το μέλλον του επιχειρείν, αλλά σε μια Ελλάδα που υπονομεύει κάθε ενδεχόμενο επιχειρηματικότητας και έχει κάνει πλύση εγκεφάλου όλες τις γενεές πως η επιχειρηματικότητα είναι συνώνυμη της απάτης. Ίσως το καλύτερο πρόγραμμα που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση είναι να απαγορευτεί κάθε αναφορά των επαγγελματιών της πολιτικής και του συνδικαλισμού στην επιχειρηματικότητα και στο επιχειρείν γιατί κάθε φορά που αναφέρονται στο επιχειρείν μόνο κακό κάνουν και πώς να μην το κάνουν αυτό στην πλειοψηφία τους πολιτικοί και συνδικαλιστές υπήρξαν κάποτε δημόσιοι υπάλληλοι ή έκαναν δουλειές με το δημόσιο.
Υποχρεωτική η ανάρτηση όλων των αποφάσεων της κυβέρνησης στο διαδίκτυο και εμείς τώρα θα πρέπει να χαρούμε που επιτέλους θα ξέρουμε τι αποφάσισαν οι ηγέτες μας. Εάν θα έμπαιναν στον κόπο να ανεβάζουν στο διαδίκτυο και όλη εκείνη τη διαδικασία και τον διάλογο που προϋπάρχει των αποφάσεων θα ήταν μια ένδειξη δημοκρατίας και ισοτιμίας.
Ένα ενδιαφέρον κείμενο και το νομοσχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται στη διεύθυνση http://news.disabled.gr/?p=30503
Ένα κείμενο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταναλωτών με αναπηρίες βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=27354
Η αναπηρία είναι ένα τεχνικό πρόβλημα και γι αυτό το λόγο οι απόπειρες της πολιτικής μεταρρύθμισης του δικτύου της κοινωνικής υποστήριξης ήταν άστοχες και δεν κατέληξαν πουθενά.
Τις υπόλοιπες ειδήσεις μπορείτε να διαβάσετε στο http://news.disabled.gr/ που ενημερώνεται καθημερινά, ενώ η νέα νομοθεσία, οι νέες εγκύκλιοι και τα πιο εξειδικευμένα κείμενα βρίσκονται στο http://www.disabled.gr/ που επίσης ενημερώνεται καθημερινά.
UPDATE: The Motorcycle boy είπε...
Τα'χεις μπερδέψει λίγο φιλενάδα -δε φταις βέβαια εσύ, φταίει η ειδησεογραφική παραπληροφόρηση. Λοιπόν:
1. Το Ελεκτικό Συνέδριο δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ να αποφαίνεται υπέρ της συνταγματικότητας (ή μη) των νόμων. Αυτό είναι δουλειά του Συμβουλίου της Επικρατείας και γίνεται κάθε φορά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει να υπογράψει κάποιο νόμο. Δηλαδή, τον στέλνει στο ΣτΕ κι αν του πουν οτι είναι συνταγματικός τότε υπογράφει.
2. Τo Ελεκτικό Συνέδριο ελέγχει ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ οι ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ νόμοι. Τουτέστιν, στη συγκεκριμένη περίπτωση δίνει απλά ΓΝΩΜΗ δεν δεσμεύει την κυβέρνηση.
3. Επειδή είδα το πού, σύμφωνα με τη γνώμη του Ε.Σ., υπάρχει η ανισυνταγματικότητα θα σου πω οτι έχει δίκιο ο Ζορζ. Οι μάγκες θεωρούν αντισυνταγματική, μεταξύ των άλλων, τη μείωση των συντάξεων των δικαστών και την κατάργηση της δυνατότητας να παίρνει ένας συνταξιούχος συντάξεις από δυο ταμεία! Συντεχνιακό κολπάκι μου μυρίζει εδώ.
4. Αν είναι αντισυνταγματικό το να παίρνουν όλοι την ίδια σύνταξη (μηδαμινή μεν αλλά ίδια) και συνταγματικό το να παίρνουν οι δικαστές και οι στρατιωτικοί 10πλάσιες συντάξεις από την υπόλοιπη δημοσιοϋπαλληλική πλέμπα, μάλλον κάπου έχουμε χάσει το νόημα!
TRUELIES:
Το παρον κειμενο δεν γραφτηκε με σκοπο να προπαγανδισει τις αποψεις ή τις θεσεις του ενος ή του αλλου πολιτικου κομματος. Σκοπος του ειναι να καταδειξει καποιες απο τις δομικες δυσλειτουργιες, καθως και τον εμφυτο παραλογισμο του υπαρχοντος νομισματικου-οικονομικου συστηματος. Οι ανθρωποι που το εγραψαν ειναι απλοι, καθημερινοι ανθρωποι σαν και εσας και δεν διαθετουν εξειδικευμενες γνωσεις οικονομικης φυσεως, παρα μονο γενικες γνωσεις που ειναι ευκολα προσβασιμες και μπορουν να εξακριβωθουν απο τον καθενα. Οι πηγες που χρησιμοποιηθηκαν αναφερονται στο τελος του κειμενου.
Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Το χρημα με τη σημερινη του μορφη, δηλαδη τα χαρτονομισματα, μετραει μολις 2-3 αιωνες ζωης. Μεχρι τοτε, ακομα και στις καθημερινες συναλλαγες, χρησιμοποιουνταν ο χρυσος και το ασημι. Με την αναπτυξη του εμποριου ομως αυτος ο τροπος συναλλαγης εγινε δυσχρηστος, καθως ηταν πρακτικα δυσκολο να κουβαλαει κανεις μαζι του το χρυσο στη φυσικη του μορφη. Επιπλεον, υπηρχαν και προφανεις λογοι ασφαλειας που καθιστουσαν επικινδυνο να εχει κανεις στο σπιτι του μεγαλες ποσοτητες χρυσου. Ετσι, εκαναν την εμφανιση τους οι προγονοι των σημερινων τραπεζων, οι οποιοι αρχικα ηταν επιχειρησεις (συνηθως χρυσοχοοι) που διεθεταν χρηματοκιβωτια και παρειχαν υπηρεσιες φυλαξης του χρυσου που διεθετε καποιος, εναντι ενος μικρου αντιτιμου.
Τα πρωτα χαρτονομισματα που εμφανιστηκαν ηταν οι αποδειξεις που επαιρναν οσοι κατεθεταν το χρυσο τους για φυλαξη στις επιχειρισεις αυτες. Μια επιπλεον λειτουργια που εκτελουσαν αυτες οι επιχειρισεις ηταν η παροχη δανειων –σε χρυσο. Καθως ομως αρχισε να διαδιδεται η χρηση των χαρτονομισματων και να γινονται εμφανη τα πλεονεκτηματα τους, ολο και περισσοτερος κοσμος ζητουσε το δανειο να του παρεχεται σε αυτη τη μορφη αντι για χρυσο. Αυτη ειναι η απαρχη της καθολικης επικρατησης των χαρτονομισματων και η γεννηση των τραπεζων οπως τις ξερουμε σημερα.
Πολυ συντομα, οι τραπεζιτες παρατηρησαν οτι πλεον ελαχιστοι απο τους καταθετες επεστρεφαν χαρτονομισματα –δηλαδη αποδειξεις καταθεσης χρυσου– και ζητουσαν πισω πραγματικο χρυσαφι. Η αποσταση μεχρι την επομενη σκεψη ηταν ελαχιστη: μπορουσαν να χρησιμοποιουν σαν αντικρυσμα για νεα δανεια οχι μονο το δικο τους ιδιοκτητο χρυσαφι, αλλα και αυτο των καταθετων τους. Προφανως η κινηση αυτη τους απεφερε τεραστιο πλουτο, κατι που δημιουργησε σε καποιους απο τους καταθετες την υποψια οτι αυτοι στους οποιους ειχαν εμπιστευτει τη φυλαξη της περιουσιας τους καλοπερνουσαν κατασπαταλωντας τη. Η υποψια αυτη διαλυθηκε οταν, μετα απο απαιτηση τους, οι τραπεζιτες τους εδειξαν το χρυσο τους που εξακολουθουσε να βρισκεται ασφαλης στα χρηματοκιβωτια τους.
Φυσικα, οταν αυτοι εμαθαν το κολπακι αυτο, απαιτησαν να εχουν μεριδιο απο τα κερδη: αυτη ειναι η γεννηση του τοκου στις καταθεσεις και ετσι αντι να πληρωνουν για τη φυλαξη του χρυσου τους οπως εκαναν μεχρι τωρα, πληρωνοταν για την καταθεση του. Το μονο προβλημα τωρα ηταν οτι τα κερδη του τραπεζιτη τωρα μειωθηκαν δραματικα, κατι που τον οδηγησε στην επομενη σκεψη. Αφου πλεον κανεις δεν του ζητουσε χρυσο και κανεις δεν ηξερε ποσο ακριβως χρυσο εχει στο χρηματοκιβωτιο του, τοτε γιατι να μην κοψει λιγα παραπανω χαρτονομισματα; αυτο φυσικα εκανε τους τραπεζιτες πανισχυρους και η απατη ηταν κυριολεκτικα απιστευτη: κανεις δεν θεωρησε οτι ειναι πιθανο να συμβαινει κατι τετοιο.
Αυτη η πρακτικη ομως ηταν φυσικο και επομενο να δημιουργησει ανεξελεγκτο πληθωρισμο, και στις ελαχιστες περιπτωσεις που οι απατες αυτες εγιναν αντιληπτες, κλυδωνιστηκαν οι οικονομιες ολοκληρων κρατων. Η αντιδραση αυτη τη φορα δεν ηρθε απο τους καταθετες αφου αυτοι ηταν πλεον ικανοποιημενοι επειδη η φυλαξη του χρυσου τους αντι να κοστιζει, απεδιδε. Η αντιδραση προηλθε απο τις κυβερνησεις, οι οποιες και κληθηκαν να λογοδοτησουν για τα προβληματα που προκαλεσε η ανεξελεγκτη κυκλοφορια νεου χρηματος χωρις αντικρυσμα. Πλεον ομως ηταν αδυνατη η αποσυρση του πλαστου χρηματος που ειχε ηδη κυκλοφορησει καθως κατι τετοιο θα προκαλουσε πανικο στον κοσμο και καταρρευση της οικονομιας. Ετσι, απο τη στιγμη που αποκλειοταν η καταδικη των πραγματικων υπευθυνων, η λυση που απεμενε ηταν μονοδρομος: νομιμοποιηση, υπο την προυποθεση ομως οτι απο εκεινο το σημειο και επειτα θα εμπαιναν καποια ορια. Οι τραπεζες δηλαδη θα ειχαν ενα οριο ως προς το ποσο επιπλεον χρημα θα μπορουσαν να τυπωσουν για καθε μοναδα χρυσου που ειχαν στο θεσαυροφυλακιο τους. Αρχικα, η αναλογια αυτη ηταν 1:2, δηλαδη για καθε πραγματικο νομισμα στο θησαυροφυλακιο, η τραπεζα ειχε δικαιωμα να τυπωσει χαρτονομισματα 2πλασιας αξιας, κατι που στη συνεχεια αλλαξε. Μετα απο συνεχεις πιεσεις του καρτελ των τραπεζων, η αναλογια εγινε 1:10 ή και μεγαλυτερη. Στο σημειο αυτο, το χρημα εξακολουθουσε να αντιπροσωπευει αξια, καθως καθε χαρτονομισμα μπορουσε θεωρητικα να ανταλλαχθει με μια δεδομενη ποσοτητα χρυσου. Αυτος ειναι με απλα λογια ο κανονας χρυσου, ο οποιος ομως ειχε ενα προφανες ελλατωμα. Εαν πολλοι ανθρωποι ταυτοχρονα επεστρεφαν τα χαρτονομισματα και απαιτουσαν την εξαργυρωση τους σε χρυσο (οπως και εγινε σε περιοδους κρισεων), ο χρυσος αυτoς πολυ απλα δεν υπηρχε.
Ετσι, το επομενο βημα, σε κυβερνητικο επιπεδο πια, καθως η καθε κυβερνηση εχει αμεσο συμφερον να ευημερουν οι τραπεζες της χωρας της, ηταν να καταργηθει ο κανονας χρυσου.