Σελίδες

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

τυροπιττάκια - αρχαία σπεσιαλιτέ

Υλικά για ζύμη

1,5 κεσές φυτίνη
1 γιαούρτι
λίγο αλάτι (0,5 κουτ. γλυκού)
1 κουτ. γλυκού σόδα
3,5 φλυτζάνια αλεύρι μαλακό

(Γίνονται 45-50 τυροπιττάκια περίπου)


Υλικά για γέμιση

4 αυγά (ο 1 κρόκος για εξωτερ. άλειμμα πριν το ψήσιμο) -εμένα δεν μου αρέσουν τα γυαλιστερά φαγιά και δεν τα αλείβω, άρα 3 αυγά μού αρκούν.
75 δράμια φέτα
50 δράμια κεφαλίσιο (τριμμένο)

Βάζω τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ανακατεύω καλά. Στη γέμιση μπορεί να προστεθεί και κάποιο μυρωδικό χορτάρι, π.χ. μαϊντανός, δυόσμος, βασιλικός (που έχω δοκιμάσει και δίνουν μια δροσιά στο τελικό προϊόν) ή κάποιο άλλο που αρέσει στον/στην δημιουργό.

Εκτέλεση (=τυροπιττάκια στο απόσπασμα)

Χτυπάω το βούτυρο (άρχισαν οι επιθετικές κινήσεις...), βάζω το γιαούρτι, το αλάτι, τη σόδα και το αλεύρι και τα ζυμώνω μέχρι να γίνουν ζυμάρι (όχι που θα μου γλίτωναν!) Τα γεμίζω και τα ψήνω σε βουτυρωμένη λαμαρίνα. Αφήνω απόσταση περίπου 2 εκ. μεταξύ τους να μη κολλήσουν, γιατί φουσκώνουν αρκετούτσικα. Ψήνω στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω, για 15 λεπτά περίπου. Εδώ, παίζει ρόλο η συμπεριφορά της κουζίνας -στα πόσα το καίει δηλαδή...
___________________________________
Σημειώσεις για τυχόν απορίες:

1. αν δεν σας βρίσκεται φυτίνη (=το έξοχο ελληνικό λαδοβούτυρο) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μαργαρίνη ή φυτικό βούτυρο για μαγείρεμα)
2. όταν λέμε σόδα εννοούμε σόδα φαγητού και όχι καυστική ποτάσσα που κάνει μονάχα για το καθάρισμα του πλυντηρίου)
3. το αλεύρι μπορεί να πέσει πολύ καμμιά φορά, γι αυτό μη το ρίξετε απότομα όλο μαζί...
4. ο αριθμός των τυροπιττακίων μπορεί να μικρύνει αισθητά αναλόγως του μεγέθους που θα επιλεγεί από τον/την δημιουργό τους.
5. τα 75 δράμια φέτα (όπως αναφέρει η αρχαία συνταγή) ισοδυναμούν με 240 γραμμάρια και τα 50 δράμια κεφαλίσιο (που σημαίνει κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο αλμυρούτσικο σκληρό τυρί, ή ακόμα και τσένταρ που τέσταρα κάνει) ισοδυναμούν με 160 γραμμάρια.
6. όταν λέω "τα γεμίζω" αφήνω κάποιο περιθώριο ώστε να διπλωθούν με άνεση και να "κατσαρωθούν" οι άκρες.
7. άμα θέλω να ξοδευτώ, τα βάζω σε χαρτί ειδικό για ψήσιμο.
8. αν περισσέψει γέμιση -πράγμα που συμβαίνει κάπου κάπου- φυλάξτε τη και χρησιμοποιείστε τη για συμπλήρωμα σε ομελέττα ή για γέμισμα μπουρεκακίων (=τυροπιττάκια τυλιγμένα σε φύλλο μπακλαβά)
9. αν αφήσω τη ζύμη να "ξεκουραστεί" λίγο (μισή ωρίτσα) γίνεται πιο συνεκτική.

Αυτά είναι τα αρχαία τυροπιττάκια λοιπόν και.. καλοφάγωτα!

Υ.Γ. Η συνταγή είναι αφιερωμένη εξαιρετικά και με πολλή αγάπη στις πολεμίστριες και στους πολεμιστές της ζωής.

2 σχόλια:

πρκλς είπε...

Θα δοκιμασθεί στην πράξη και τότε θα υπάρξουν τα ανάλογα σχόλια

Rodia είπε...

Καλή επιτυχία!!! :))