Σελίδες

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

τα ψιλά των εφημερίδων (update)

Μια από τις συμβουλές του πατέρα μου ήταν να μη μένω στους τίτλους όταν διαβάζω εφημερίδες, αλλά να δίνω σημασία στα "ψιλά", στις μικρές ειδήσεις -συνήθως μικρά μονόστηλα- που γράφονταν στις εσωτερικές ή και στη τελευταία σελίδα της εφημερίδας.
Από ένα τέτοιο μικρούτσικο ανάγνωσμα σχετικό με τη "φόρμουλα Κοσίγκα" που πέρασε απαρατήρητο, πάρτε μια μικρή γεύση:

«Ο Μαρόνι (υπουργός Εσωτερικών) θα έπρεπε να κάνει ό,τι είχα κάνει εγώ». Πάει να πει; «Κατ' αρχήν, αφήνεις κατά μέρος τους μαθητές, γιατί, σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν ένα παιδάκι σκοτωνόταν ή τραυματιζόταν σοβαρά». Ενώ τους φοιτητές; «Τους αφήνεις να κάνουν ό,τι θέλουν. Αποσύρονται οι δυνάμεις της αστυνομίας από τους δρόμους και τα πανεπιστήμια, μέσα στο κίνημα εισδύουν προβοκάτορες έτοιμοι για όλα και αφήνεις καμιά δεκαριά μέρες τους διαδηλωτές να λεηλατήσουν τα μαγαζιά, να κάψουν τα αυτοκίνητα, να περάσουν διά πυρός και σιδήρου την πόλη». Και μετά; «Μετά, ενισχυμένος από τη λαϊκή συναίνεση, ο ήχος των σειρήνων των ασθενοφόρων θα πρέπει να υπερκαλύψει εκείνον των περιπολικών». Με την έννοια ότι... «Με την έννοια ότι οι δυνάμεις της τάξεως δεν θα πρέπει να δείξουν έλεος και θα πρέπει να τους στείλουν όλους στο νοσοκομείο».
-->> απόσπασμα από εδώ Hμερομηνία δημοσίευσης: 21-12-08

-->> UPDATE: το ιστορικό ενός ποστ
1.
23 Οκτωβρίου 2008
Συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Il Resto del Carlino», ο Francesco Cossiga, πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδρος της Γερουσίας, πρώην Πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εσωτερικών, καθώς και ισόβιος γερουσιαστής. (δεν έχω σύνδεσμο, το στοιχείο αναφέρεται στον επόμενο)

2.
10 Νοεμβρίου 2008
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
E-6025/08
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Giusto Catania (GUE/NGL) προς την Επιτροπή
Θέμα: Δηλώσεις του πρώην Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Francesco Cossiga

//Σε συνέντευξη που έδωσε στις 23 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Il Resto del Carlino», ο Francesco Cossiga, πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδρος της Γερουσίας, πρώην Πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Εσωτερικών, καθώς και ισόβιος γερουσιαστής, προέβη σε ορισμένες δηλώσεις που προξενούν ανησυχία και διαγράφουν μια πραγματική αντιδημοκρατική και βίαιη στρατηγική καταστολής της δημοκρατικής αντιπαράθεσης που εκφράζεται με ελεύθερες και ειρηνικές διαδηλώσεις. Στη συνέντευξη (η οποία επισυνάπτεται πλήρης) ο πρώην υπουργός Εσωτερικών συνιστά στον σημερινό ομόλογό του να «πράξει αυτό που έπραξα εγώ όταν ήμουν υπουργός Εσωτερικών», δηλαδή «να εισχωρήσει στο κίνημα με μυστικούς πράκτορες» και να αφήσει έτσι τους διαδηλωτές να περάσουν «δια πυρός και σιδήρου την πόλη». Στη συνέχεια δηλώνει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «δεν πρέπει να δείξουν οίκτο» και «να τους στείλουν όλους στο νοσοκομείο», «να τους ξυλοκοπήσουν και να ξυλοκοπήσουν και τους καθηγητές που τους υποθάλπουν».

Από το ύψος του σημερινού του αξιώματος, ο γερουσιαστής Cossiga δεν αποδεικνύει απλώς ότι είναι ένα αντιδημοκρατικό στοιχείο στα ιταλικά δημοκρατικά όργανα, χωρίς κανέναν σεβασμό για το κράτος δικαίου, αλλά και ότι υπήρξε ένας υπουργός Εσωτερικών που υπέθαλψε τις κοινωνικές συγκρούσεις και τη βία και μάλιστα σε μια πολύ ευαίσθητη ιστορική περίοδο για την Ιταλία (την περίοδο της απαγωγής Μόρο και της τρομοκρατίας). Υπάρχουν εξάλλου σαφείς αποδείξεις της εφαρμογής αυτής της θεωρίας το 1977, όταν διατελούσε υπουργός Εσωτερικών. Οι πολλοί και σημαντικοί θεσμικοί ρόλοι που κατέλαβε εκτείνονται σε μια σημαντική χρονική περίοδο (από το 1976 έως το 1992) για την ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας και τον καθιστούν έναν από τους πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου. Τέλος, η εφαρμογή του εγκληματικού αυτού σχεδίου γίνεται εύκολα αντιληπτή και στην αντιμετώπιση της Αντιδιάσκεψης της Γένοβας (G8) το 2001.

Δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι τέτοιες δηλώσεις από έναν σημαντικό πρωταγωνιστή της ιταλικής πολιτικής ζωής είναι επικίνδυνες και μπορούν να προτρέψουν σε πράξεις βίας και καταστολής της κοινωνικής αντιπαράθεσης; Δεν θεωρεί ότι η σημερινή κατάσταση στις μεγάλες φοιτητικές και κοινωνικές διαδηλώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με επικίνδυνο για τα θεμελιώδη δικαιώματα τρόπο; Τέλος, δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι θα ήταν σκόπιμο να διεξαγάγει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της σχετικής κατάστασης στην Ιταλία και ειδικότερα όσον αφορά τις μεθόδους αντιμετώπισης των κοινωνικών συγκρούσεων εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας;//

3.
21 Νοε. 2008
Μετάφραση από το Μαύρο πρόβατο:
//Συνέντευξη του επίτιμου στον Andrea Cangini για το "Quotidiano nazionale" (Il Giorno/Il Resto del Carlino/La Nazione), 23/10/2008. Ζητώ συγνώμη για τις αδυναμίες της μετάφρασης, που είναι πρόχειρη και από δεύτερο χέρι (αγγλικά). Κείμενο βασισμένο στη συνέντευξη δημοσιεύτηκε, με καθυστέρηση, στη γαλλική Libération της 21/11/2008.//
Από το ενημερωμένο ποστ (Update) του Μαύρου πρόβατου είναι ο επόμενος σύνδεσμος.

4.
12 Δεκ. 2008
Παραπομπή στο παραπάνω σύνδεσμο (αρ. 2) από το Darthiir the Abban σε σχόλιο στο ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

5.
21-12-08
Δημοσίευση στη στήλη KOΣMOΣ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο «Το Προσωπο: Φραντσέσκο Κοσίγκα» και υπότιτλο «Οδηγίες προς ναυτιλλομένους»

6.
11 Ιαν. 2009
Σχόλιο της UrbanWind με το σύνδεσμο προς την εφημερίδα Καθημερινή σε ποστ του Old Boy

7.
12 Ιαν. 2009 (μεσάνυχτα)
Ανάρτηση του παρόντος ποστ από μένα. Με βάση το σχόλιο του arcades στο ποστ μου, έψαξα και βρήκα αυτό το ιστορικό.

6 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Η κοινή λογική της εξουσίας. Πολύ ωραίο και αποκαλυπτικό κειμενάκι!

arcades είπε...

Πολύ καιρό πριν τα ψιλά της Καθημερινής, το μαύρο πρόβατο είχε δημοσιεύσει στη μπλογκόσφαιρα το σενάριο Κοσίγκα:

Η γοητεία του κλασσικού

Ανώνυμος είπε...

rodia,
Ευχαριστούμε για την πρόταση. Ένας φίλος, με ρώτησε:
- Το έχεις δει το "Ζ" του Γαβρά;
- Ω, Ναι! Το έχω δει.

arcades,
Ξέρεις η γκρίζα διαφήμιση είναι πολύ σπαστική, όσο δικαιολογημένη κι αν σου φαίνεται.

ps είπε...

Απλες τεχνικες διακυβερνησης...
Σε ολα αυτα ξεχασε να αναφερει τη σημαντικη βοηθεια που προσφερουν οι κουκουλοφοροι στην ληψη κυβερνητικων αποφασεων.
Αλλα δεν πειραζει.Αφηνει και μερικα κενα για να κανομε δημιουρικη αναγνωση κειμενου.
Μπραβο για την επισημανση Ροδια!!!!! Μπραβο και στον μπαμπα σου!

Rodia είπε...

~~Greek Rider, :)
~~arcades, Πολύ προχώ ο μαύρος πρόβατος! Σκέφτομαι μήπως από αυτόν αντιγράφει η εφημερίδα -ίσως να παίρνει γραμμή και η κυβέρνηση... :Ρ :)
(δεν το βρίσκω καθόλου απίθανο)
~~Mr Concrete Civilization, ήρεμα... κάθε ενημερωση καλοδεχούμενη:)
~~adespoto, Η επισήμανση του συνδέσμου προς το κείμενο έγινε σε κάτι "ψιλά" σχολίων που πέτυχα κάπου, αλλά δε θυμάμαι πού ακριβώς. Διαβάζετε τα "ψιλά" παιδιά, όπου και αν τα πετυχαίνετε!:)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Και φυσικά αυτό γίνεται και ήδη γινόταν από την εποχή της πρώτης διεθνούς στις κινητοποιήσεις των εργατών.