Σελίδες

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Η διαμάχη

Χαρακτήρισαν τη θέση του «ηθικά χρεωκοπημένη». Αλλά εκείνος επιμένει: «Όποιος είναι εναντίον της φτώχειας δεν είναι κατ’ ανάγκη υπέρ των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων».

Πρόκειται για τον Ζαν Ζιγκλέρ, ειδικό ερευνητή των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα, ο οποίος τόνισε πριν από λίγες ημέρες ότι οι μεγάλες εταιρείες αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη από την κατανάλωση γενετικά μεταλλαγμένων τροφών στον αναπτυσσόμενο κόσμο απ’ ότι οι φτωχές χώρες που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την πείνα. «Είμαι αντίθετος με τη θεωρία των πολυεθνικών εταιρειών που λέει ότι αν είσαι εναντίον της φτώχειας πρέπει να είσαι υπέρ των γενετικά μεταλλαγμένων. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν στον κόσμο πολλά και καλά φυσικά τρόφιμα για να σιτιστεί ο διπλάσιος πληθυσμός από τον σημερινό».

Η αποστολή του Ζιγκλέρ είναι να ερευνήσει τη διεθνή κατάσταση στον τομέα των τροφίμων και να συντάξει μια έκθεση για την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Το Λεσότο, το Μαλάουι, η Σουαζιλάνδη, η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε και η Μοζαμβίκη πλήττονται άμεσα από την πείνα. Ορισμένες από αυτές τις χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε, αρχικά απέρριψαν τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να τα διανέμουν. Στη Ζάμπια, όμως, η κυβέρνηση αρνείται να διαθέσει στον πληθυσμό γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα που προέρχονται από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η θέση του Ζιγκλέρ επικρίθηκε από ορισμένες οργανώσεις παροχής βοήθειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. «Πρόκειται για μια άποψη ηθικά χρεοκοπημένη», δήλωσε στην Ιντιπέντεντ ανώτατος αξιωματούχος. «Δεν μπορείς να εργάζεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ίδια στιγμή να αρνείσαι το πιο στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στην τροφή», τόνισε. Υπολογίζεται ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική κινδυνεύουν από την πείνα.

Όμως ο Ζιγκλέρ εξακολουθεί να θεωρεί εσφαλμένη την οδηγία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων είναι ασφαλής. «Όλοι οι εξειδικευμένοι βιολόγοι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο από την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα», δηλώνει. «Οι ειδικοί αυτοί λένε πως δεν έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφαλείας, και εγώ τους πιστεύω». Εκτός από το ζήτημα της ασφάλειας, ο Ζιγκλέρ φοβάται ότι οι αγρότες που θα δεχθούν να καλλιεργήσουν γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους θα υποχρεωθούν στη συνέχεια να τους αγοράζουν για πάντα.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να παράγονται γενετικά μεταλλαγμένες τροφές, εκτός από τα κέρδη και την κυριαρχία των πολυεθνικών εταιρειών», τονίζει ο Ζιγκλέρ, που είναι πρώην βουλευτής στο ελβετικό κοινοβούλιο με το σοσιαλιστικό κόμμα και συγγραφέας βιβλίων όπως το «Η Ελβετία πλένει καλύτερα».

Αξιωματούχοι των οργανώσεων παροχής βοήθειας υποστηρίζουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη χορηγούν τρόφιμα στους φτωχούς από τα οποία ορισμένα περιέχουν γενετικά μεταλλαγμένες ουσίες και ορισμένα όχι. Προϋπόθεση είναι τα τρόφιμα αυτά να πληρούν τα κριτήρια ασφαλείας των χωρών που τα προσφέρουν, κυρίως των ΗΠΑ και του Καναδά, και να είναι αποδεκτά από τις χώρες στις οποίες χορηγούνται. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα τρόφιμα αυτά είναι βλαβερά. Γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα καταναλώνουν άλλωστε εκατομμύρια άνθρωποι στη δυτική Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Πριν από δύο εβδομάδες, πεινασμένοι χωρικοί στη νοτιοανατολική Ζάμπια επέδραμαν στην αποθήκη του τοπικού αρχηγού και άρπαξαν 2.000 σάκους με καλαμπόκι που η κυβέρνηση αρνούνταν να τους μοιράσει. Οι χωρικοί είπαν ότι πεθαίνουν από την πείνα και δεν έχουν την πολυτέλεια να κάνουν διάκριση σε αυτά που καταναλώνουν.

Η μοναδική χώρα της Κοινότητας για την Ανάπτυξη του Αφρικανικού Νότου που έχει δώσει άδεια για την παραγωγή γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων είναι η Νότια Αφρική. «Ο μόνος τρόπος να μεταμορφώσουμε την Αφρική είναι μέσα από τη γεωργία», δηλώνει ο Καϊνιούα Μπιζέβε, ένας Κενυάτης επιστήμονας που ζει στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Και ο μόνος τρόπος να μεταμορφώσουμε τη γεωργία είναι με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, στην οποία περιλαμβάνεται η βιοτεχνολογία».

(Πηγή: The Independent) Από Alfis στις 24/10/2002
_________________
ΣΗΜ. ανάρτηση στο club μου στον Pathfinder που κλείνει σε 4 μέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια: