Σελίδες

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Otis Redding


Μεγάλη φωνή, μεγάλη μορφή της αμερικάνικης σόουλ μουσικής, ο Otis Redding. Τον θυμήθηκα σήμερα, για τη θλίψη που ένοιωσα όταν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, είχαμε και Χούντα τότε και το πλήγμα ήταν δυνατό. Στο βίντεο μπορείς να ακούσεις αγαπημένε/η μου αναγνώστη/τρια δυο ώρες γεμάτες με 38 σπουδαία κομμάτια με την υπέροχη φωνή του. Εζησε μονάχα 26 χρονάκια, λίγα για έναν άνθρωπο, αλλά πολλά για το έργο που μας άφησε.


Αντιγράφω από τη Βικιπαίδια μερικές πληροφορίες: 

Ο Ότις Ρέι Ρέντινγκ Τζούνιορ (Otis Ray Redding, Jr., 9 Σεπτεμβρίου 1941 – 10 Δεκεμβρίου 1967) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, μουσικός παραγωγός, ενορχηστρωτής και ανιχνευτής ταλέντων. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές στην ιστορία της αμερικανικής λαϊκής μουσικής και πρωτοπόρος καλλιτέχνης της μουσικής soul και της rhythm and blues. Το στυλ του τραγουδιού του επηρέασε πολλούς άλλους καλλιτέχνες της σόουλ στη δεκαετία του 1960. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, οι ηχογραφήσεις του ήταν παραγωγές της δισκογραφικής εταιρείας Stax Records, με έδρα στο Μέμφις (Τενεσί), και αποτέλεσαν παράδειγμα του ήχου της Stax, που εκπροσώπησε τη νότια σόουλ και τη σόουλ του Μέμφις.
Γεννημένος στην πολιτεία της Γεωργίας, ο Ρέντινγκ  εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 15 ετών για να υποστηρίξει την οικογένειά του, δουλεύοντας στη μπάντα του Λίτλ Ρίτσαρντ, τους Upsetters, και κάνοντας εμφανίσεις σε διαγωνισμούς ταλέντων για τα χρηματικά έπαθλα. Το 1958 εντάχθηκε στη μπάντα του Τζόνι Τζένκινς (Johnny Jenkins), τους Pinetoppers, με τους οποίους περιόδευσε στις Νότιες πολιτείες ως τραγουδιστής και οδηγός. Μια εκτός προγράμματος εμφάνιση σε μία ηχογράφηση στην Stax οδήγησε σε συμβόλαιο και τον πρώτο του μικρό δίσκο (single), These Arms of Mine, το 1962. Η Stax κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του Ρέντινγκ, Pain in My Heart, δύο χρόνια αργότερα.

Αρχικά δημοφιλής κυρίως ανάμεσα στους Αφρο-Αμερικανούς, ο Ρέντινγκ επεκτάθηκε αργότερα στο ευρύτερο κοινό της αμερικανικής ποπ μουσικής. Μαζί με τη μπάντα του, έπαιξε για πρώτη φορά σε μικρές συναυλίες στον Αμερικανικό Νότο. Αργότερα, έκανε εμφανίσεις στο δημοφιλές κλαμπ του Λος Άντζελες, Whisky a Go Go, και περιόδευσε στην Ευρώπη δίνοντας συναυλίες σε Λονδίνο, Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις. Εμφανίστηκε, επίσης, στο Φεστιβάλ του Μόντερεϊ (Monterey Pop Festival), το 1967.

Λίγο πριν τον θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα, ο Ρέντινγκ έγραψε και ηχογράφησε το εμβληματικό (Sittin' on) The Dock of the Bay με τον Στιβ Κρόπερ (Steve Cropper). Το τραγούδι έγινε η πρώτη μετά θάνατον νούμερο ένα επιτυχία, τόσο στο Billboard Hot 100 όσο και στον κατάλογο επιτυχιών R&B. Το άλμπουμ The Dock of the Bay ήταν το πρώτο μετά θάνατον άλμπουμ που έφτασε το νούμερο ένα στον βρετανικό κατάλογο UK Albums Chart.
Ο πρόωρος θάνατος του Ρέντινγκ κατέστρεψε τη Stax. Ήδη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η εταιρεία σύντομα ανακάλυψε ότι η Atlantic Records κατείχε τα δικαιώματα όλων των τραγουδιών του.

Ο Ρέντινγκ έλαβε πολλά μετά θάνατον βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Γκράμι για τη Συνολική Προσφορά του, την ένταξή του στο Rock and Roll Hall of Fame και στο Songwriters Hall of Fame. Εκτός από το (Sittin' on) The Dock of the Bay, τα Respect και Try a Little Tenderness είναι από τα πιο γνωστά του τραγούδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: