Σελίδες

Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

Στο δέντρο των Αξιών του ανθρώπου, εσύ είσαι η ρίζα!


Ας φανταστούμε ότι οι Αξίες των ανθρώπων είναι ένα δέντρο αιωνόβιο με κορμό τη Δημοκρατία. Ένα γερό κλαδί είναι η Ελευθερία, ένα άλλο η Δικαιοσύνη, άλλο ένα η Αδελφοσύνη, παραδίπλα η Ισότητα…


Από τη Δημοκρατία ξεκινούν αυτά τα δυνατά κλαδιά, από όπου αναδύονται κι άλλα κλαδιά λίγο μικρότερα αλλά εξίσου σημαντικά για την κοινωνία των ανθρώπων, όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Εξασφάλιση των γηρατειών, κι άλλα πολλά, ο σεβασμός, η σεμνότητα, η πραότητα…

Ολόκληρο το δέντρο θα μπορούσε να ονομαστεί «Ανθρωπιά». Το δέντρο αυτό, της ανθρωπιάς, προσπαθούν οι σύγχρονοι καλικάντζαροι να το καταστρέψουν. Αλλοι πελεκάνε τον κορμό του, άλλοι έχουν σκαρφαλώσει πάνω του και πριονίζουν τα κλαδιά του, άλλοι κόβουν και πετούν στα σκουπίδια τους καρπούς του πριν ωριμάσουν, άλλοι μαδούν τη σκιερή προστατευτική του φυλλωσιά…

Οσο και να προσπαθούν όμως, το Δέντρο της Ανθρωπιάς αντέχει γιατί έχει γερή ρίζα στις καρδιές των ανθρώπων. Η ρίζα είναι η αγάπη κι η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο κι εκεί δεν φτάνουν τα πριόνια των καλικαντζάρων…


Και πρέπει να το καταλάβεις, καλέ/ή μου αναγνώστη/τρια ότι ΣΥ είσαι η ΡΙΖΑ…

Η καρδιά σου είναι ζωντανή σε πείσμα των εχθρών του ανθρώπου, που μετρούν την ύπαρξή σου με ψεύτικες αξίες, όπως το χρήμα και άλλες γυαλιστερές χάντρες, με τις οποίες θέλουν να εξαγοράσουν τη σιωπή και την αδιαφορία σου.

Να το θυμάσαι λοιπόν: ΣΥ είσαι η ΡΙΖΑ. 


Και με τη δική σου δύναμη, τη δική σου θέληση, τη δική σου ορμή, τη δική σου πρωτοβουλία, τις δικές σου ιδέες, τη δική σου διαρκή στήριξη, το Δέντρο των Αξιών σου θα στέκει ακοίμητος φρουρός της ανθρωπιάς σου.

Γιατί είσαι ΣΥ που θα εμποδίζεις τους καλικάντζαρους να το πλησιάζουν με σκοπό να το κουτσουρέψουν, ΣΥ που θα συλλέγεις και θα μοιράζεις δίκαια τους καρπούς του, ΣΥ που θα φροντίζεις να μεγαλώνει και να ομορφαίνει, ΣΥ που θα κρατάς γερά επάνω στους ώμους σου και θα τρέφεις με δύναμη από τη ΡΙΖΑ του –εσένα δηλαδή- τα όμορφα και δυνατά κλαδιά του δέντρου των Αξιών του Ανθρώπου, τα δικά σου κλαδιά. 

Αν εσύ ο/η ίδιος/α δεν διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου στη ζωή και στην ευτυχία σου, μη περιμένεις από άλλους να το πράξουν στο όνομά σου. Συνδικάτα, κόμματα, κομματάρχες, πολιτικοί, όλοι είναι ευάλωτοι σε πιέσεις συμφερόντων και παροχών -τα λεφτά είναι πάάάρα πολλά λέμε.. και'γώ ακόμα δεν ξέρω τί θά'κανα αν μου μοστράριζαν κανα μύριο.. 
Αν εσύ, εμείς, μείνουμε απαθείς περιμένοντας "τι θα γίνει παρακάτω" αφήνοντας ανεξέλεγκτους τους εξουσιαστές, το σίριαλ Ελλάδα θα τελειώσει χωρίς εσένα (εμάς όλους δηλαδή) και πιθανότατα να χάσουμε το τελευταίο επεισόδιο!
_________________________
ΣΗΜ. προτείνω να ζωγραφίσουμε ένα δεντράκι που να αποτυπώνει τις σκέψεις, τις ελπίδες μας, το όμορφο μέλλον που οραματιζόμαστε.. Ας γίνει στα σχολεία, στα νηπιαγωγεία.. οπουδήποτε συχνάζουν και δημιουργούν τα παιδιά μας.. ας γίνει μια ομαδική πανελλαδική προσπάθεια να χρωματιστεί, να ζωντανέψει στο χαρτί η αυριανή αναμενόμενη πραγματικότητα.. έξω και μακριά από καταναγκασμούς μνημονίων, ψεύτικου χρέους, λιτότητας, αφαίμαξης των λαών της Ευρώπης, ασφαλιστικής υποβάθμισης, καταδίκη (ουσιαστική και όχι μεταφορική) σε θάνατο των γερόντων και των αδύναμων ανθρώπων.. κλπ κλπ..

Δεν υπάρχουν σχόλια: