Σελίδες

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Το αναγνωστικό κιλό

Εχασα το αναγνωστικό μου κιλό
και νιώθω ελαφρύτερη
Πόσα κιλά μαλάκας να γίνω 
για να αποδώσει καλύτερα η δίαιτα;
Θέλω να χάσω πολλά αναγνωστικά κιλά.
Να πάω για τηλεπερσόνα; ε;

...και τώρα προτείνω να σοβαρευτούμε και να μελετήξουμε.. 

 Ξαναδιαβάζω, που λέτε, ένα σπουδαίο βιβλίο του Βίλχελμ Ράιχ με τίτλο "Η Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού" - τόμος πρώτος, εκδ. Μπουκουβάλα, 1974, και θέλω να μοιραστώ μερικά μικρά κομμάτια από τον πρόλογο του συγγραφέα στην τρίτη και επαυξημένη έκδοση:

Διεξοδική και ευσυνείδητη θεραπευτική ασχολία με τον ανθρώπινο χαρακτήρα με έχει διδάξει πως, όταν κρίνουμε τις ανθρώπινες αντιδράσεις, θα πρέπει βασικά να έχουμε υπόψη μας τρία διαφορετικά στρώματα της βιοφυσικής δομής. Οπως το έχω εξηγήσει στο βιβλίο μου "Χαρακτηροανάλυση", τα στρώματα τούτα της χαρακτηροδομής είναι αυτόνομα λειτουργούσες βαθμίδες της κοινωνικής εξέλιξης. Στο επιφανειακό επίπεδο της ύπαρξής του ο μέσος άνθρωπος είναι συγκροτημένος, ευγενικός, συμπονετικός, υπεύθυνος κι ευσυνείδητος. Δεν θα υπήρχε κοινωνική τραγωδία του ανθρώπινου ζώου, αν αυτός ο επιφανειακός φλοιός της ύπαρξης βρισκόταν σε άμεση σύνδεση με τον βαθύ φυσικό πυρήνα. Μα η τραγωδία είναι ακριβώς ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο: ο επιφανειακός φλοιός της κοινωνικής συνεργασίας δεν εφάπτεται με τον βαθύ βιολογικό πυρήνα του προσώπου αλλά στηρίζεται πάνω σε ένα δεύτερο, διάμεσο στρώμα του χαρακτήρα, που απαρτίζεται από άγριες, σαδιστικές, λάγνες, αρπακτικές και ζηλόφθονες ορέξεις. Είναι το φροϋδικό "ασυνείδητο" ή "απωθημένο", δηλαδή, στη γλώσσα της γενετήσιας οικονομίας: το σύνολο από όλες τιςλεγόμενες "δευτερογέννητες ορμές".

Η οργονοβιοφυσική κατόρθωσε να μας δείξει ότι το φροϋδικό ασυνείδητο, το αντικοινωνικό στοιχείο μέσα στον άνθρωπο γεννιέται από την καταπίεση αρχέγονων βιολογικών ορμών.

Αν μέσα από το διάμεσο στρώμα της διαστροφής κατορθώσει κανείς να φτάσει στο βιολογικό θεμέλιο του ανθρώπινου ζώου, τότε ανακαλύπτει κατά κανόνα το τρίτο και βαθύτερο στρώμα, που το ονομάζουμε"βιολογικό πυρήνα". Εκεί, στα μύχια του, ο άνθρωπος είναι -κάτω από ευνοϊκές κοινωνικές συνθήκες- ένα τίμιο, εργατικό και συνεργατικό ζώο, που ξέρει να αγαπά και να μισεί όταν υπάρχει βάσιμος λόγος. Μόνο που δεν μπορούμε σε καμμιά περίπτωση χαρακτηροαναλυτικής θεραπείας να φτάσουμε σήμερα σε εκείνο το βαθύτατο και ελπιδοφόρο στρώμα, αν δεν παραμερίσουμε πρώτα τη νόθα ψευδοκοινωνική επιφάνεια. Οταν όμως πέσει το προσωπείο της καλλιέργειας, δεν παρουσιάζεται απευθείας η φυσική κοινωνικότητα, αλλά μόνο η διαστρεβλωμένη σαδιστική πλευρά του χαρακτήρα. 
 [...........]
 Ας μεταφέρουμε τώρα την ανθρώπινη δομή μας στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.
Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι οι διάφορες πολιτικές και ιδεολογικές ομάδες της ανθρώπινης κοινωνίας αντιστοιχούν στα διάφορα στρώματα της ανθρώπινης χαρακτηροδομής. Φυσικά, δεν κάνουμε το λαθος της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας να υποθέσουμε ότι η ανθρώπινη αυτή δομή είναι δοσμένη από καταβολής κόσμου και θα παραμείνει ανάλλαχτη ώς τη συντέλεια του αιώνος! Οι κοινωνικές περιστάσεις και μεταβολές διαμορφώνουν σε χαρακτηροδομή τις αρχέγονες αξιώσεις του ανθρώπου και κατόπιν η χαρακτηροδομή αναπαράγει με τη μορφή των ιδεολογιών την κοινωνική δομή της κοινωνίας.
 [...........]
Στα ηθικά και κοινωνικά ιδανικά του φιλελευθερισμού ξαναβρίσκουμε τα αντιπροσωπευτικά γνωρίσματα του επιφανειακού φλοιού της χαρακτηροδομής, την αυτοκυριαρχία και την ανοχή. Εκδηλος σκοπός της ηθικής του φιλελευθερισμού είναι να καταπνίξει «το θηρίο μέσα στον άνθρωπο», εκείνο το διάμεσο στρώμα των «δευτερότοκων ψυχόρμητων», το φροϋδικό «ασυνείδητο. Η φυσική κοινωνικότητα του βαθύτατου τρίτου στρώματος, του πυρήνα, είναι άγνωστη στον φιλελεύθερο. Οικτίρει και καταπολεμά τη διαστροφή του ανθρώπινου χαρακτήρα με ηθικούς κανόνες. όμως οι κοινωνικές καταστροφές του 20ού αιώνα μάς δίδαξαν ότι η τακτική αυτή δεν μάς οδήγησε πουθενά.
Κάθε γνήσια επανάσταση, κάθε γνήσια τέχνη και επιστήμη, κατάγεται από το φυσικό βιολογικό πυρήνα του ανθρώπου. Ομως, ούτε ο γνήσιος επαναστάτης, ούτε ο καλλιτέχνης, ούτε ο επιστήμονας έχει ώς τα τώρα κερδίσει, οδηγήσει μάζες, ή κι αν οδήγησε, δεν κατόρθωσε να τις συγκρατήσει στην περιοχή των ζωτικών τους συμφερόντων.
 [...........]
Ο φασισμός είναι στην καθαρή μορφή του το άθροισμα από όλες τις άλογες αντιδράσεις του μέσου ανθρώπινου χαρακτήρα. Στο στενοκέφαλο κοινωνιολόγο, που δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει τί σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει το άλογο στοιχείο μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας, η φασιστική φυλετική θεωρία φαίνεται απλώς σαν αυτοκρατορικό συμφέρον, ή ακόμα πιο μαλακά, σαν «προκατάληψη». Το ίδιο και στον ανεύθυνο αερολόγο πολιτικό. Η εξαλλοσύνη και η πλατιά διάδοση αυτών των «φυλετικών προκαταλήψεων» φανερώνει την καταγωγή τους από το άλογο μόριο της ψυχής, του ανθρώπινου χαρακτήρα. Η φυλετική θεωρία δεν είναι δημιούργημα του φασισμού. Αντίστροφα: ο φασισμός είναι δημιούργημα του φυλετικού μίσους, και η πολιτικά οργανωμένη έκφρασή του.
Η φυλετική ιδεολογία είναι μια γνήσια βιοπαθητική χαρακτηρολογική έκφραση του αναφρόδιτου ανθρώπου.
_____________
ΣΗΜ. γραμμένο βιαστικά, μπορεί να έχει και λαθάκια στη πληκτρολόγηση... Σόρρυ, ε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: