Σελίδες

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Απρόσωπα, αφηρημένα σχήματα


Παλιά, ήταν οι ανθρώπινες ομάδες. Αργότερα, χωρίστηκαν σε φυλές. Μετά ήρθαν οι Πόλεις και οι Πόλεις-Κράτη. Κατόπιν, οι Αυτοκρατορίες που μετά τη διάλυσή τους χωρίστηκαν σε κρατίδια και εθνοτικές ομάδες ανθρώπων με ίδιο ή/και παρόμοιο πολιτισμό, γλώσσα και θρησκεία. Υστερα, ήρθε το τεχνητό δημιούργημα "Κράτος" και το "Κράτος"-"Εθνος" και μπήκαν στο χορό τα Κράτη και τα Κράτη-Εθνη, που δημιούργησαν συνασπισμούς, ομάδες κρατών και πολιτικές ή/και ιδεολογικές συμμαχίες. Στο τέλος, ήρθε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, που άλλαξε το χάρτη με βάση το χρήμα. Ενας συνασπισμός κρατών με βάση το Εμπόριο, που έδωσε την ευκαιρία στις Τράπεζες να ξεσπαθώσουν με αιχμή του δόρατος τις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις με αντικείμενο το χρήμα και την αυτόματη αναπαραγωγή του, το χρήμα για το χρήμα δηλαδή.

Σήμερα είναι η εποχή των Αγορών, ένα αφηρημένο σχήμα που περικλείει όλα τα προηγούμενα σε ένα χορό διαπλοκής και αδιαφάνειας, παρόλο που επικαλείται τα δυο αυτά γνωρίσματα κατά κόρον ώστε να θολώνει τα νερά. Η θολούρα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι το βασικό γνώρισμα του σχήματος αυτού, που θέλει να παραμένει ακαθόριστο και ομιχλώδες και το πετυχαίνει με διάφορους τρόπους, έχοντας εισβάλλει ακόμα και στις γλωσσικές έννοιες. Τί μέλλει γενέσθαι; Ιδωμεν. Ελπίζω σύντομα να ξεσκεπαστούν οι χαρτογιακάδες της Κλεφτοκρατορίας, που δεν διαφέρουν καθόλου από τους παλιούς μαφιόζους, μάλλον είναι πολύ χειρότεροι.

Αγορές.. απρόσωπα, αφηρημένα σχήματα.. Οσο δεν προσωποποιούνται, όσο δεν ανοίγουν οι κουρτίνες να φανούν οι τζουτζέδες που (εμ)παίζουν από πίσω, ας μη περιμένουμε και πολλά.. Το αυτό για όλα τα απρόσωπα: τράπεζες, εταιρείες, χώρες... και το βάθος της αβύσσου δεν είναι ακόμα ορατό. Δυστυχως, υπάρχει και παρακάτω.

Μέχρι να αποκαλυφθούν οι στυλοβάτες των Αγορών, οι Οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματιστηριακά γραφεία, και όσο οι πολιτικές ηγεσίες του κόσμου εμπλέκονται και συμπλέουν με τα τέρατα αυτά, δεν βλέπω φως.
______________________
Ο πίνακας είναι του M.C. Escher