Σελίδες

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

η Απόφαση και το δημοσίευμα (υπόθεση GURF)


Αναδημοσιεύω δυο κείμενα διαφωτιστικά για την υπόθεση ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Εξαιτίας αυτής της απόφασης, έκλεισε (άγνωστο για πόσο διάστημα) ένα σημαντικό ελληνόφωνο μπλογκ, το Greek University Reform Forum, δυο bloggers παραιτήθηκαν από τη προσπάθεια υποστήριξης -ο Πάνος κατέβασε ποστ και ο sfrang ένα ολόκληρο νέο blog- από φόβο μπλεξίματος στα δίχτυα της δικαιοσύνης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε προηγούμενη εποχή όπου δεν υπήρχε διαδίκτυο. Καιρός είναι να μη κάνει οικονομία το κράτος σε αυτό τον τομέα και να οργανώσει ειδικά σεμινάρια, σχετικά με το θέμα, για δικαστικούς και δικηγόρους. Διαφορετικά, όσο επιμένουμε να αντιμετωπίζονται τα νέα μέσα με παλιά εργαλεία, θα υπάρχουν αετονύχηδες (και δεν εννοώ τον παρόντα δικηγόρο Β.Σ., όχι, είμαι πεπεισμενη ότι μπορεί να προσφέρει πολλά σε αυτό τον τομέα, αν το θελήσει ειλικρινά) που θα λυμαίνονται τους αφελείς, όπως π.χ. στην υπόθεση blogme.gr που θα εκδικαστεί (ξανά, για 3η φορά, αμάν και πότε!) στις 6/5/2010.
Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, η Νίκη του νεαρού δικηγόρου είναι μια Πύρρεια Νίκη. Τη λέξη "νεαρός" τη γράφω όχι για να αποκαλύψω προσωπικά δεδομένα, αλλά επειδή είχα πάντα εμπιστοσύνη στα νέα μυαλά, πράγμα για το οποίο απογοητεύτηκα. Δεν είναι αρκετό να είναι κανείς νέος στην όψη. Θέλει πολλή δουλειά η νεότητα του πνεύματος.
(όλα αυτά με ενδιαφέρον, αν αδιαφορούσα δεν θα έγραφα καν για όλο το ζήτημα)

To Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση 16790/2009 απαγόρευσε την ανάρτηση προσωπικών δεδομένων περιεχόμενων σε έγγραφα που, ενώ είχαν παραδοθεί για προσωπική χρήση, ένα μέρος τους βρέθηκε αναρτημένο στο facebook, χωρίς σχετική συγκατάθεση.

Με την απόφαση το Δικαστήριο, επικαλούμενο την απόφαση C-101/01 του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατά την οποία η ανάρτηση προσωπικών δεδομένων σε δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα αποτελεί “επεξεργασία” αυτών, απαγόρευσε την ανάρτηση των υπόλοιπων εγγράφων, απειλώντας ποινή χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε παράβαση της απόφασης και καταδίκασε τον καθού στα δικαστικά έξοδα.

Μολονότι η ανάρτηση των εγγράφων είχε γίνει από χρήστη με ψευδώνυμο, το Δικαστήριο πιθανολόγησε ότι επειδή ο καθού ήταν το μόνο πρόσωπο που είχε λάβει κατά τον επίμαχο χρόνο τα αντίγραφα, ήταν και ο ίδιος που προέβη στην αθέμιτη ανάρτηση. Παρ' όλο που ο καθού ισχυρίστηκε ότι δεν κατέχει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για να προβεί στις αναρτήσεις, το Δικαστήριο έκρινε ότι "οι αναρτήσεις έγιναν από τον ίδιο με τη χρησιμοποίηση προσώπου κατέχοντος τις τεχνικές γνώσεις".

Με την απόφαση αυτή αποδεικνύεται ότι, ακόμη και χωρίς άρση του απορρήτου, εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, είναι δυνατόν να δοθεί δικαστική προστασία από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η αντιδικία αυτή έλαβε χώρα ενόψει της εκλογής μέλους ΔΕΠ ενός Πανεπιστημίου και ότι το πρόσωπο που φέρεται να ανάρτησε παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο ήταν υποψήφιος για αυτή τη θέση.

H ενδιαφερόμενη έχει προσφύγει από τον Δεκέμβρη 2008 στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ασχοληθεί με την υπόθεση.

Οι νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας Data&Protection δραστηριοποιούνται στους τομείς της πνευματικής ιδιοκτησίας, της προστασίας προσωπικών δεδομένων, της πρόσβασης στα έγγραφα και της ελευθερίας της έκφρασης.

-->> απο εδώ: http://www.datpro.gr/Contents.aspx?lang=gr&CatId=116&View=8
Περιεργαστείτε άφοβα το χώρο, δεν δαγκώνει -ακόμα! :)

...και καλά ο δικηγόρος, τη δουλειά του κάνει, στήνει μια επιχείρηση εκεί πέρα, να μας προστατέψει από τους μπαμπούλες του ίντερνετ, ουδέν μεμπτόν να αυτοπροβάλλεται χωρίς να αναφέρεται στα πραγματικά γεγονότα, ότι δλδ η απόφαση βασίστηκε σε εικασίες..
..άλλα περίμενα όμως από μια σοβαρή εφημερίδα, όπως νόμιζα πως (εξακολουθεί να) ειναι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ... ή μήπως το επίθετο "σοβαρή" προτιμά τα εισαγωγικά; Διαβάστε και κρίνετε:-->> http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/06/2009_318220
Πρόστιμο σε χρήστη του Facebook
Eίχε αναρτήσει έγγραφα διδάσκουσας, σχολιάζοντάς τα αρνητικά

Της Λινας Γιανναρου

Νέες εποχές, νέα διλήμματα. Τι επιτρέπεται και τι όχι να αναρτάται στο facebook; Αποτελεί η δημοσίευση στον συγκεκριμένο ιστοχώρο προσωπικών δεδομένων τρίτων παράνομη πράξη; Και εάν αυτό γίνεται σε «κλειστό» κύκλο «φίλων»;

Τα ερωτήματα είναι πολλά και οι απαντήσεις προς το παρόν λίγες.

Ψεύτικο προφίλ

Πριν από μία εβδομάδα, πάντως, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εξέδωσε την πρώτη στην Ελλάδα απόφαση για τα προσωπικά δεδομένα στο facebook, ανοίγοντας και επισήμως τη σχετική συζήτηση. Πρόκειται για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε διδάσκουσα σε πανεπιστημιακό τμήμα εναντίον ανθυποψηφίου της για θέση ΔΕΠ, ο οποίος ανήρτησε έγγραφα σχετικά με τις σπουδές της και την επαγγελματική της εξέλιξη -τα οποία εκείνη του είχε χορηγήσει- σε συγκεκριμένο προφίλ στο facebook, σχολιάζοντάς τα αρνητικά. Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό αποτελεί προσβολή της προσωπικότητάς της, είναι παράνομη πράξη και επέβαλε ποινή 1.000 ευρώ για κάθε περαιτέρω σχετική παράβαση (δημοσίευση και άλλων τέτοιων στοιχείων).

Ειδικότερα, όπως δέχθηκαν οι δικαστές στην απόφαση 16790/2009, ο έτερος υποψήφιος για την προκηρυχθείσα θέση και επίκουρος καθηγητής πανεπιστημιακού τμήματος, δημιούργησε στο facebook ψεύτικο προφίλ υπό το όνομα «Πέτρος Πετράκης», στο οποίο δημοσίευσε τα εν λόγω έγγραφα (σχετικά με την ακαδημαϊκή, δημοσιογραφική και επαγγελματική πορεία της αιτούσας), χρησιμοποιώντας συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς, αμφισβητώντας τους τίτλους της, κατηγορώντας τη ότι έχει διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα κ.λπ. Στη συνέχεια, φέρεται τα συγκεκριμένα κείμενα να εστάλησαν σε λίστα 300 περίπου ηλεκτρονικών διευθύνσεων από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο. Το δικαστήριο πιθανολόγησε ότι, μολονότι τα στοιχεία αναρτήθηκαν υπό ψευδώνυμο, πίσω από τη συγκεκριμένη πράξη ήταν ο εν λόγω διδάσκων, μιας και ήταν το μόνο πρόσωπο που είχε λάβει κατά τον επίμαχο χρόνο τα αντίγραφα (του τα είχε προσκομίσει έπειτα από δικό του αίτημα η αιτούσα προς ενημέρωσή του). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αναρτήσεις αυτές μπορούσε να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε (δεν ήταν «κλειστό» το προφίλ). Μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι το ελληνικό δικαστήριο έλαβε υπόψη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σύμφωνα με την οποία η ανάρτηση προσωπικών δεδομένων σε δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα αποτελεί «επεξεργασία» αυτών. Επιπλέον, όπως σχολιάζουν εμπλεκόμενοι στη δίκη, με την απόφαση αυτή αποδεικνύεται ότι, ακόμη και χωρίς άρση του απορρήτου, είναι δυνατόν να δοθεί δικαστική προστασία των προσωπικών δεδομένων από την ελληνική δικαιοσύνη. Σημειώνεται, τέλος, ότι η ενδιαφερόμενη έχει προσφύγει από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ασχοληθεί με την υπόθεση.

______________________
ΣΗΜ. και τα δυο στοιχεια απο το μπλογκ: http://elawyer.blogspot.com/2009/06/facebook_13.html
-->> πείτε μου, αληθεια, τι θα καταλαβει ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει πολλά (ακόμα) για το διαδίκτυο -εκτός ίσως από όσα ΠΟΛΥ ΚΑΚΑ διαδίδονται από τα ΜΜΕ- όταν διαβάσει τον κύριο τίτλο του άρθρου, αλλά και τον εσωτερικό τίτλο του "ψεύτικο προφίλ"; και δε λέω για μια γιαγιά ή ένα παπού στο χωριό...

-->> ..και μια απορία: από πότε ένα βιογραφικό σημείωμα αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο των προσώπων που ζητούν να γίνουν δημόσια πρόσωπα; Να διδάσκουν τα παιδιά μας και να πληρώνονται από εμάς; Η διαφάνεια των προσλήψεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν είναι επιθυμητή; εχμ.. έτσι όπως το σκέφτομαι τώρα, μάλλον ΔΕΝ είναι.. διαφορετικά πώς θα γινόντουσαν τόσοι διορισμοί κολλητών (όλων των φύλων και φυλών, και παρακαλώ πολύ να μη... "μυγιαστεί"(!!) κανείς γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμενη αναφορά!) και πώς θα δινόντουσαν (μοιραζόντουσαν, σκορπιζόντουσαν, πάρτε όποιο ρήμα θέλετε) διδακτορικά διπλώματα σαν περιτυλίγματα του χασάπη;

-->> ..μια δεύτερη σκέψη για το προηγούμενο σημειωματάκι ήρθε απο το πίσω μέρος του μυαλού: μήπως άραγε προετοιμαζεται η μερα της πρόσληψης διδασκόντων/υπαλληλων/κλπ με σχέσεις ομαδικής ενοικίασης; Οπως π.χ. γίνεται σήμερα στο ΑΠΘ με τα συνεργεία καθαρισμού των κτιρίων.. Ε, λέμε και κάτι βαρύ για να ελαφραίνει το υπόλοιπο κλίμα..
-->> και κάτι άσχετο.. αλλά σχετικό(!!!) από εδώ-->> Μικρά Μεγάλα Εγκλήματα: Τα μικρά... του Μικρού Φωκίωνα - Εκ δεξιών της ακροδεξιάς


14 σχόλια:

spooky είπε...

Εγώ τη διάβασα την επιστολή τελικά στο Press-GR. Ξέρεις τι κατάλαβα; Ότι ο Σωτηρόπουλος έκανε μια τρύπα στο νερό και έβλαψε την πελάτισσά του. Βλέπεις, το όλο αυτό κείμενο κατ'εμέ δυσκολεύεται να σταθεί, καθώς βρίθει ατεκμηρίωτων ισχυρισμών που απλώς διανθίζονται με εντυπωσιακές/κραυγαλέες φράσεις. Πολύ αμφιβάλλω αν όντως ένας υποψήφιος για κάποια πανεπιστημιακή θέση θα έγραφε με τέτοιο ύφος. Προσωπικά, το ανώνυμο αυτό κείμενο το αξιολογώ ως χρήζον διερεύνησης μεν, χαμηλής πιθανότητος να είναι αξιόπιστο δε.

Τι κατάφερε ο Σωτηρόπουλος;

1. Να διαφημίσει το συγκεκριμένο έγγραφο (που είναι πολύ εύκολο να αναπαραχθεί και να επανεμφανίζεται ανά πάσα ώρα και στιγμή στο διαδίκτυο, μεταμορφούμενο σε φάντασμα που θα στοιχειώνει τον ίδιο και την πελάτισσά του) και να του προσδώσει μεγαλύτερη αξία από αυτήν που έχει.

2. Να απλώσει σκιά αμφιβολιών και καχυποψίας πάνω από την πελάτισσά του, η οποία θα εμφανισθεί ως έχουσα λόγους να φοβάται τέτοιες δημοσιεύσεις.

Και, σε ό,τι αφορά το #2, ποιος θα πάρει στα σοβαρά πλέον έναν άνθρωπο που έχει λόγους να φοβάται δημοσιεύσεις ελλιπούς τεκμηρίωσης εναντίον του;

Αν ήμουν στη θέση του, όχι απλά δεν θα πανηγύριζα για την απόφαση του δικαστηρίου και τις ενέργειες της Wordpress (και, μολονότι δηλώνει ότι πρώτος εκείνος επικοινώνησει με τη WP και είπε ότι η δράση της ήταν δυσανάλογη, αυτό έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το υπεροπτικό "να τι παθαίνει όποιος μου βγάζει γλώσσα" - και μη μου πει, κοτζάμ νομικός, ότι δε γνωρίζει από σημειολογία...), αλλά θα συμβούλευα την πελάτισσα να μην ασχοληθεί καν με το εν λόγω ζήτημα, καθώς η εν λόγω δημοσίευση πάσχει σε πολλά σημεία της και ένα αξιολογικό/εκλεκτορικό σώμα δεν θα τη λάβει καν υπόψη του.

Νοσφεράτος είπε...

θα το φυλαξω καπου για να το διαβάσω με την ησυχια μου ..

Nομίζω οτι αυτή η διακστική αποφαση μπορει να χρησιμευσει σε οσους κατα καιρους εχουν πέσει θυματα ...
Δεν γνωριζω την υποθεση γνωριζω ομως καποιες Βρωμιες αναρτησης προσωπικών δεδομένων και προσβολών εις βαρος προσωπων ..Νομιζω οτι σε πολλές περιπτωσεις χρειαζεται και η Δικαστική προστασια οταν μάλιστα η λεγομενη ..''κοινοτητα των μπλογκερς περι αλλων τυρβάζει εκτος αν προκειται περι φιλων των

Stazybο Hοrn είπε...

κλικ

Stazybο Hοrn είπε...

Εξαιρετικός to the point kukuzelis.

Νοσφεράτος είπε...

'' Να απλώσει σκιά αμφιβολιών και καχυποψίας πάνω από την πελάτισσά του, η οποία θα εμφανισθεί ως έχουσα λόγους να φοβάται τέτοιες δημοσιεύσεις.''

Αυτό μου θυμιζει μια απο τις πρωτες περιπετειες μου στο Ιντερνετ ..Ηταν τοτε με την εκσττρατεια συκοφαντησης του Βιβλιου ιστοριας της κ Ρεπουση ..
Βγαινει λοιπόν ενας τυπος σε ενα Γνωστο Μπλογκ και αρχιζει τις βρωμιες περι προδοτων κλπ
Ομως δεν σταματησε εκει
Αρχισε να αμφισβητει και τα επιστημονικά προσοσντα της κυριας τις δημοσιευσεις της κλπ κλπ ( τα γνωστά παιχνιδια δηλαδή ..
Στις διαμαρτυριες μου οτι ''απο που κι ως που τα Μπλογκς μπορουν να παιξουν τον ρόλο εκλεκτορικών σωμάτων ''

οι ιδιοκτητες του Μπλογκ απάντησαν με το να με πεταξουν εξω και να με σπιλώσουν ..
τι να πεις οταν αρχιζει να γινεται κυριαρχη η λογιική : Σε σπιλώνω και απεδειξε εσύ οτι δεν εισαι ελεφαντας ''
Ε;

Νοσφεράτος είπε...

νομίζω οτι ειναι σχετικό:
http://nosferatos.blogspot.com/2008/11/blog-post_4231.html

spooky είπε...

Το ιστολόγιο του κ. Λαζαρίδη επανήλθε. Απλά σβήστηκε το θέμα στο οποίο περιλαμβανόταν το κείμενο του ΔΕΜΑΣΑΜΕΡΕ.

Stazybο Hοrn είπε...

Απλά σβήστηκε το θέμα στο οποίο περιλαμβανόταν το κείμενο του ΔΕΜΑΣΑΜΕΡΕ.

Το οποίο και δεν περίμενα... Αν μη τι άλλο διαγραφή ζητήθηκε μόνο για την αναδημοσίευση· το να κατεβάζεις ολόκληρη ανάρτηση, μεταξύ άλλων, προσβάλλει και τους σχολιαστές σου, ενώ δείχνει και αδικαιολόγητο πανικό...

Rodia είπε...

~~Αιρετικέ, ναι σε όλα λέμε! :)

Rodia είπε...

~~Νοσφεράτε, κάτι δεν κατάλαβες και πολύ καλά...
Δεν πρόκειται να δικαιωθεί κανείς φουκαράς (σαν και τα μας) που τον βρίζουν τα trolls, δεν διαθετουμε πακτωλό χρηματων για "γραφειο εξειδικευμενων διαδικτυακών δικηγορων", αυτό να σκεφτείς και όταν (Αν, λεμε, ΑΝ τυχόν ξαναγινει) σε ξανακυνηγησει κανείς ελα να με ρωτησεις να σου πω το μυστικό. Ναι; :))

Rodia είπε...

~~Stazybο Hοrn, είσαι θησαυρός!:))
..και μένα με απογοήτεψε.. τι να κάνουμε; η πολλή σιγουριά φέρνει φόβο στη ψυχή των ανθρώπων -παραξενο, αλλα έτσι ειναι: όσο περισσότερα αγαθα εχει κανεις, τοσο πιο πολυ φοβαται.

Νοσφεράτος είπε...

Aγαπητη μου Ροδια νομιζω οτι εσύ δεν καταλαβες Απολυτως Τίποτε...
και συνεχιζεις
(με ολη μου την αγαπη φυσικά στο λεω και την πληρη κατανόηση για τις καλές σου προθεσεις ..)

(ποιος μιλά για τρολς;)


(τελος παντων ... Εχω ενα δωρακι : Τον Μελ Μπρουκς : Ιερά εξεταση
αφιερωμενο εξαιρετικά για πολλαστη φορα σ'αυτόν που του πρεπει

Rodia είπε...

ΟΚ Νόσφυ :))
οταν ανεβω πανω με το καλο -κατα Φθινοπωρο το βλεπω- περναω και μου εξηγεις λεπτομερως.. Η διαδικτυακη... αρχαιολογια(!!) με κουραζει λεμε.. που να σκαβω..
Φανταζομαι οτι ηταν κατι πολυ σοβαρο, ετσι οπως το γραφεις.

Νοσφεράτος είπε...

Δεν χρειαζεται καμμια αρχαιολογια ..Ολοι το ειδαν και το βλεπουν ..
(εκτος απο κεινους που κανουν πως δεν το βλεπουν)
(μεχρι να κατεβει(ουν ) φυσικά

Που θα κατεβουν δε πα ναχει και μπαρμπα στην Κορωνη που λεει ο λόγος δηλαδή :)
Καλώς να ορισεις και να τα πουμε
Αλλά οχι για τοσο αηδιαστικά θεματα .. Για ολα τάλλα εκτος απο την αηδία ..