Σελίδες

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ο φασισμος προ των πυλων...

...με διαφορετική μάσκα, ίσως πιο αποτρόπαια και πιο απατηλή, αυτη τη φορά. Εξηγούμαι:
Το αρθρο στο περιοδικο Focus με έβαλε σε σκέψεις. Το άρθρο με τον τίτλο «2000 χρονια παρακμής», εννοώ, που είχε την υπομονή να μεταφράσει ο Νότης Τουφεξής. Το άλλο αρθράκι που κυκλοφόρησε πρώτο στο διαδίκτυο, ειναι απλώς ενα σατιρικο κειμενακι.

Διάβασα και ξαναδιάβασα τις δυο πρώτες φράσεις του άρθρου πολύ προσεκτικά:
Ακόμα και οι μεγάλοι φιλόσοφοι είναι δυνατό να κάνουν λάθος – ορισμένοι χωρίς αμφιβολία σχετικά γρήγορα, για άλλους περνούν αρκετοί αιώνες μέχρι να φανερωθεί το λάθος. Στους τελευταίους ανήκει ο Αριστοτέλης με την διαπίστωσή του πως οι κάτοικοι των κρύων περιοχών της Ευρώπης είναι φτωχοί στο πνεύμα σε σύγκριση με τους λαούς του νότου και ανίκανοι να δημιουργήσουν πραγματικές πολιτείες.

και διαπίστωσα ότι, αν δεν πρόκειται για σκέτη βλακεία του συντάκτη που θέλει (θά'θελε!) να βγάλει τον Αριστοτελη εκτός παιδιάς απαξιώνοντας συνολικά το έργο του σοφού και τοποθετώντας τον στο σωρό εκείνων που "έκαναν λάθη", τότε πρόκειται για κάτι απείρως χειρότερο -ιδίως μετά την πολύ απλή σκεψη οτι ενα περιοδικο μεγάλης κυκλοφορίας (όπως το Focus στη Γερμανία) δύσκολα δημοσιεύει κάτι τι άσκοπα και... ελαφρά τη καρδία!

Για μενα (γνωμη μου) αυτές οι μικρές αρχικές φράσεις ειναι αρκετές. Δεν χρειάζεται να προχωρήσω παραπέρα, στο χλευασμό και τη ξινίλα που αποπνέει ολόκληρο το άρθρο. Στέκομαι λοιπόν σε αυτές και τις αναλύω, όσο μου επιτρέπουν οι γραμματικές μου γνώσεις, δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Γράφει λοιπόν ο συντάκτης ότι οι βόρειοι λαοί διαθέτουν περισότερο *πνεύμα* απο τους νότιους λαούς. Για περισσότερο *χρήμα*, συμφωνώ, αλλά για το ποιος διαθέτει περισσότερο *πνεύμα* και αν είναι δυνατό να μετρηθεί το *πνεύμα* των κατοίκων του Πλανήτη μας, αναλόγως με τη γεωγραφική θέση του τόπου όπου κατοικούν, είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης. Μιας συζήτησης δλδ, μεταξύ παρανοϊκών... μεταφυσικιστών! Αυτό, βέβαια, λέγεται ρατσισμός.

Ρατσισμός με παραμέτρους διαφορετικές από εκείνες που μας είχε μάθει το Γ' Ράιχ. Εδώ δεν υπάρχουν *εβραίοι* που μισουν τους καημενους τους γερμανους και θελουν να τους καταστρεψουν οικονομικα, διαχειριζομενοι το εμποριο της χωρας, *εβραιοι* με χαρακτηριστικα σημιτικά, με γαμψές μύτες, που δεν ειναι *άρειοι* -ξανθοι, γαλανοματηδες, κλπ κλπ. Εδω εχουμε *ελληνες* που θελουν να καταστρεψουν την οικονομια της Ε.Ε. -συνεπως και της Γερμανιας- με χαρακτηριστικα *πνευματικως* πολυ κατωτερα, ως *νοτιοι* που ειναι. Κατώτερα των βόρειων, αλλα και κατώτερα των αρχαίων προγόνων τους, που αποκλείεται να είναι πρόγονοί τους ή, ακομα και αν πράγματι ειναι πρόγονοί τους, είχαν ενα δήθεν και τάχα μου σοφό ονόματι *Αριστοτέλη* που μόνο σοφός δεν ήταν αφού έκανε *λάθη*, όπως π.χ. το λάθος να διατυπώσει τη πεποίθηση ότι οι βόρειοι λαοί είναι λειψοί τω πνεύματι! Μύστητί μου Κύριε! (που θάλεγε και η θρησκευάμενη γειτόνισσα) πώς ξέχασε το βασικό "λάθος" του Αριστοτέλη, ότι η Γη είναι επίπεδη, κλπ κλπ, πράγμα που υπενθύμισε ο καλός σχολιαστής exogiinos (σχ.76) στο ιστολογιο του Ν. Σαραντακου.

Βεβαίως, ο Αριστοτέλης έκρινε με τα όσα συνέβαιναν στην εποχή του, όταν αυτοι οι *βορειοι* λαοι ζουσαν σε εντελως διαφορετικες -πολυ δυσκολότερες- συνθηκες απο τους *νοτιους*. Κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες, πού να καταλάβουν τι σημαίνει Τέχνη οι φουκαράδες... και οικτίρω τον Αριστοτέλη που -αν οντως το ειπε αυτο- δεν ελαβε υπόψη του τη παράμετρο *περιβάλλον*.

Σήμερα, το περιβάλλον είναι λίγο πολύ το ίδιο και στο βορά και στο νότο της Ε.Ε., υπάρχει καλοριφέρ για το κρύο και κλιματισμός για τη ζέστη, υπάρχει οργανωμένη παραγωγή τροφίμων και οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να κυνηγούν και να συλλέγουν ρίζες για να τραφουν και η τροφή, γενικα, δεν τους απασχολεί και τόσο πολύ όσο η... δίαιτα!

Σήμερα, λοιπόν, αυτό που ξεχωρίζει -θα μπορούσαμε να πούμε- το βορά από το νότο της Ε.Ε. είναι η οικονομική ευμάρεια. Οι βόρειοι κερδίζουν περισσότερο *χρήμα* και αυτό συμβαίνει (γνωμη μου) επειδή το σηκώνει η ιδιοσυγκρασία τους να έχουν εργοστάσια και να στριμώχνεται εκει ο λαός και να εργάζεται, επειδή το κλίμα δεν επιτρεπει να μενουν και πολύ έξω στο ύπαιθρο και να απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα πίνοντας τσιπουράκια! Μπορει όμως και να οφείλεται στο ότι ο βοράς ειναι πλουσιος σε πρωτες υλες ή ακόμα επειδή η θρησκεια του ειναι πιο... πραγματιστικη(!) αλλα αυτα ειναι ολα δευτερεύοντα πράγματα, που μπορεί να οδηγήσουν επίσης σε δυϊσμούς και δεν έχω πρόθεση να αντιταχθώ στο άρθρο καθεαυτό, αλλά να ψάξω παραμέσα: στο τί άραγε να έσπρωξε το συγγραφεα του να το γράψει.

Μου κάνει εντύπωση η αναφορά στο *πνεύμα*. Αυτο έχει, κατά τα φαινόμενα, ενοχλήσει ιδιαίτερα το συντάκτη του άρθρου. Το ότι αμφισβητείται απο τον Αριστοτέλη η ύπαρξη ανεπτυγμένου *πνεύματος* στους βόρειους λαούς. Την αιτία της ρήσης (ΑΝ το ειπε, βεβαια) του Αριστοτέλη, την εξηγησα προηγουμενως, αλλά εδώ ψάχνω να βρω την αιτία που ο συντάκτης έγραψε το άρθρο και νομίζω πως αποκλείεται να είναι αυτός ο λόγος, μια και, αφού απορρίπτει τη σοφία του Αριστοτέλη, τί τον ενοχλούν πια τα λόγια του;

Η άποψη πως το έγραψε για να (με σκοπο να) περάσει ο ίδιος για έξυπνος(!) είναι μάλλον αφελής. Ενα άρθρο τόσο κραυγαλέο, δημοσιευμενο σε περιοδικο μεγαλης κυκλοφορίας (βλ. ΣΗΜ.1.), δεν μπαινει με το "καλημερα", σίγουρα αποσκοπεί κάπου.. αλλά πού;

Αναφέρεται ρητώς στη *φτώχεια του πνεύματος* και όχι στη *φτώχεια* γενικως και αορίστως, οπότε η περιέργειά μου οξύνεται και ψάχνω σύμφωνα με τα όσα μου έμαθε ο πατέρας μου -να ψάχνω το νόημα πίσω απο τις γραμμές, δλδ- και τί βρίσκω; Βρίσκω (ανακαλύπτω ή αποκαλύπτω μάλλον) κάτι τι σκεπασμένο με μαεστρία: Την απουσία της λέξης *χρήμα*. Μάλιστα. Αυτό είναι λοιπόν.

Το *χρήμα*, πάνω στο οποίο στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα τους γερμανικού άρθρου, είναι απόν! Ο συγγραφέας, που θέλει ξεκάθαρα να μας πει ότι είμαστε ξεπουπουλιασμένοι φουκαρατζίκοι, μας το λέει κρύβοντάς το. Αντί να μας πει "αφου δεν εχετε φραγκο, τι μιλατε;" μας λέει ότι ο Αριστοτέλης, κλπ κλπ, παπαριές... Είναι όμως έτσι;

Βεβαίως, αναδύονται παρακάτω η *δραχμή* και το *ευρώ* και τα *χρέη*, αλλά αυτό που πονά το σημερινό γερμανό (η απώλεια του Μάρκου Του) δεν αναφέρεται πουθενά. Μπορεί κάτι να σημαίνει και αυτό -νομίζω, δλδ.

Ας το προχωρήσω λίγο ακόμα. Βρήκαμε το *χρήμα*, έχουμε ήδη ξεκάθαρο το *πνεύμα*. Τί έχουμε λοιπόν; Μια αντιδιαστολή μεταξύ *πνεύματος* και *χρήματος*. Μάλλον αυτό πρέπει να είναι τελικά. Ο αρθρογράφος θέλει να μας πει (κι ας μη το γράφει) ότι σήμερα το *χρήμα* έχει αντικαταστήσει το *πνεύμα*, ή μάλλον το έχει υποκαταστήσει...

Χρήμα εναντίον Πνεύματος λοιπόν;...

-->> εδώ τελειώνω για σήμερα, αγαπημένοι/ες μου αναγνώστες/τριες, όχι γιατί δεν έχω τί άλλο να γράψω... ισα ισα, υπάρχουν πάρα πολλά, αλλά αφήνω να σκεφτείτε καλά και να βρείτε κι εσείς μερικά χρήσιμα να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας.
-->> αν ο ΓΑΠ τύχει να διαβάσει αυτό το μικρό ποστ (όλα είναι πιθανά, τπτ δεν αποκλείεται!) ελπίζω να βρει κάποιο επιχείρημα επιπλέον ωστε να στηρίξει όλους εμας, τους -δήθεν ανέμελους και χαζουλούς!- νότιους, πορτογάλους, ιρλανδους, έλληνες, ισπανούς.
-->> το οτι οι ιταλοί δεν περιλαμβάνονται στα PIGS, είναι άραγε φόρος τιμής στο 3ο μέλος του άξονα; :Ρ
-->> σταματω, γιατι φοβάμαι πως θα γραψω κι αλλα. ΣΤΟΠ.

__________________________
ΣΗΜ.1. Κυκλοφορίες απο εδω: "Der Spiegel" 1.027.000 αντίτυπα, "Stern" 987.000, "FOCUS" 752.000, τον Αυγουστο 2008.
ΣΗΜ.2. Ενημερώνω το γερμανό αρθρογράφο ότι οι *νότιοι* εργάζονται απειρως περισσότερο και πιο κοπιαστικά απο τους *βορειους*, σε δυο και τρεις δουλειες, ωστε να κερδίζουν *χρήμα* για να ψωνίζουν τα ακριβά τεχνολογικά προϊόντα των *βορείων*, άρα δικαιούνται να απολαμβάνουν τα ηλιοβασιλέματά τους, μετά ή άνευ τσίπουρου!
ΣΗΜ.3. Το ότι οι *νότιοι* τα βγάζουν πέρα παρ' όλες αυτές τις δυσμενείς συνθήκες ζωής, που τους φορτώνουν οι κυβερνήσεις τους, εμένα κάτι μου λέει για τη... ποιότητα του *πνεύματός* τους! ΤΕΛΟΣ.

6 σχόλια:

ange-ta είπε...

αντιγράφω το σχόλιο μου στον σαραντάκο:

Το Άρθρο είναι για τα μπάζα.

Και δεν νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να του κάνουμε ανάλυση. Μια φτηνιάρικη κλαψιάρικη φάτσα πάνω σ ενα κακεντρεχές, κίτρινο υπόβαθρο. Οι λαοί αλλάζουν, το ίδιο και οι Γερμανοί (αν και μου φαίνεται πως όχι)
Αν ο συγγραφέας ήταν άλλης εθνικότητας , θα έλεγα – με μεγαλύτερη άνεση – ότι είναι η αναβίωση των ναζιστικών (ναζι =εθνικισμός με την φυλετική έννοια) διακρίσεων.

Έχουμε τα χάλια μας, σ αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Αλλά μήπως δεν έβαλαν το χεράκι τους οι Γερμανοί του χτές και του σήμερα; Μήπως οι ίδιοι δεν έχουν εξωτερικό χρέος μεγαλύτερο της Ελλάδας. Μήπως οι κανόνες εμπορίου, όπως εχουν επιβληθεί απο την Ε.Ε. καθ υπαγόρευση των υπερατλαντικών μας φίλων και εταίρων δεν έσπρωξαν την χώρα μας σε δανεισμό; Μήπως οι τράπεζες, που σήμερα διψάνε για αίμα (7% επιτόκια δανεισμού) δεν μας δάνειζαν για ν αγοράζουμε τα γερμανικά αυτοκίνητα; Μήπως δεν μας κατασκεύασαν αυτοί οι τέλειοι κατασκευαστές πλυντηρίων και μιζών υποβρύχια που γέρνουν;

Μήπως …………..

Ολα καλά και άγια, αλλά να μας βρίζουν χυδαία και το απολαμβάνουμε????!!!!

Ελεος πια!

Ασε αυτά τα “δεν έχουμε ποιητές, ζωγράφους, μουσικούς, συγγραφείς”
Ο καθένας να πρόσθετε και έναν θα βγαίναμε μπόλικοι!
Να μαρτυρίσω μερικούς;
Εμείς όντως δεν έχουμε κλασική μουσική παιδεία, αλλα έχουμε την φωνή του αιώνα!
Δεν έχουμε βιομηχανία και ούτε σοβαρή πολυτεχνική σχολή, αλλά έχουμε έναν Καραθεοδωρή.
Δεν έχουμε τεράστια παιδεία στην μανιρίστικη ζωγραφική, αλλά στην λαϊκή, ωστόσο έχουμε ένα Θεοτοκόπουλο.
Δεν είχαμε ούτε έχουμε κονδύλια για την υγεία, αλλα έχουμε έναν Παπανικολάου.
Δεν έχουμε μεγάλους ποιητές ή συγγραφείς, αλλά έχουμε έναν Σεφέρη, έναν Κάλβο, έναν Παλαμά, έναν Ελύτη, έναν Σολωμό, εναν Καζαντζάκη, έναν Παπαδιαμάντη.
(Τώρα, κάποιος θα μου πεί και με το δίκιο του, και που τους έχουμε τους διαβάζουμε; ή τους είχαμε αποδεχτεί: ΕΔΩ ΘΑ ΠΩ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ.)

Αυτοί, χώρα με 10-πλάσιο (;) πληθυσμό απο μας, τι έχουν μετά τον Καρλ Μαρξ και τον Καρλ Μάϊ;
Οσο για την PISA, εδώ καγχάζουμε!!!! Οταν πρωτοεκδόθηκαν οι μελέτες οι Γερμανοί ήταν πολύ κοντά μας. Τωρα συμμορφώθηκαν γιατι θίχτηκε το γόητρό τους. Καλά έκαναν!! Εμείς, γιατι να το κάνουμε; Μήπως έχουμε τη μεγάλη Βιομηχανία για να υποστηρίξουμε;;;;;

Να ναι καλά οι άνθρωποι να κάνουν καλά λουκάνικα, αυτοκίνητα, και μηχανήματα. Εμείς ας κάνουμε μια καλή ουμανιστική παιδεία, μπορεί αυτη να μας σώσει!!!

Τέλος, και όχι τελευταία:

Εύχομαι αυτός ο εξεφτελισμός που γίνεται με στόχο τα υψηλότερα επιτόκια και γιατι όχι ΚΑΙ την στροφή της κοινής γνώμης ενάντιον μας σε κανέναν επικείμενο πόλεμο που θα μας μπουμπουνίσουν οι γείτονες, να μας αφιπνίσει σαν λαό.

ange-ta είπε...

εκείνο που δεν σχολίασε κανείς είναι το 2000 χρόνια.

Δηλαδή, οι Ελληνες έπεσαν σε παρακμή από το 1 μ.Χ.

Μέχρι πού φτάνει η μόρφωση αυτούνου του φιλέλληνα;;;;

Rodia είπε...

Επιμενω, ange-ta, οτι υπαρχει σκοπιμοτητα περα απο... ελληνογερμανικη συγκρουση!..
Το αρθρο βαζει επι ταπητος το νεο δυϊσμο: Χρημα-Πνευμα.
Οι σχετιζομενοι με το ΧΡΗΜΑ εχουν το πανω χερι λεμε :(

Ωραιο το σχολιο σου.. Μαχητικοτατο!

ange-ta είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ange-ta είπε...

πέρνα και απο τις ανιχνεύσεις έχει γίνει και κει συζήτηση για ένα άλλο αρθρο του φοκουσ

ange-ta είπε...

το ίδιο λεμε με άλλο τρόπο και επι πλέον δείχνω και την προτίμησή μου:

"Να ναι καλά οι άνθρωποι να κάνουν καλά λουκάνικα, αυτοκίνητα, και μηχανήματα. Εμείς ας κάνουμε μια καλή ουμανιστική παιδεία, μπορεί αυτη να μας σώσει"!!!

Με την ευκαιρία να σου πω ότι έχειs κάνει πολύ καλή δουλειά. Μου άνοιξες τα μάτια! Ελπίζω να το διάβασες στο ποστ μου.