Σελίδες

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Ποια είναι η Ελενα Παναρίτη;


Η απορία μου δημιουργήθηκε μετά την ανάγνωση τριών δημοσιευμάτων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο:
(1) Αυτό με τους προβληματισμούς του Αναγνώστη Λασκαράτου στο μπλογκ του κ. Ροΐδη, που αναπαράγει στο άρθρο του αρκετά σημεία από το (2) σχετικό άρθρο της εφημερίδας ΑΥΓΗ, με τίτλο «Η κατάρα των καλών προθέσεων» (Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/09/2009), καθώς και (3) το σχετικό δημοσίευμα από την «ΕΠΟΧΗ» (27.09.09) με τίτλο «ΠΑΝΑΡΙΤΗ: ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΦΟΥΤΖΙΜΟΡΙ στην ΕΛΛΑΔΑ».

Επίσης, άρθρο σχετικό με την άλλη επιλογή του κ. Παπανδρέου, τον κ. Τρεπεκλή, υπάρχει στο Εθνος on Line με τίτλο «Πολιτικές διασυνδέσεις προσέφερε ο Τρεπεκλής».

Ομολογώ ότι είχα γνώση του θέματος αυτού, αλλά όχι σε μεγάλη έκταση και περίμενα χτες να γίνει κάποια σχετική ερώτηση στον κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την οποία παρεχώρησε. Πράγματι, κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε κάτι τι σχετικό με συνεργάτες και μελλοντικούς υπουργούς, σε περίπτωση που αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση και η απάντησή του ήταν κάπως "ήξεις - αφίξεις". Είπε δλδ (το γράφω όπως το θυμάμαι, στο περίπου) ότι θα χρησιμοποιήσει αξιόλογα στελέχη, καταξιωμένα, κλπ, διεθνείς προσωπικότητες και εκτός των εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος -άρα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα*:
Πόσο ικανός είναι ο κ. Παπανδρέου στο να επιλέγει συνεργάτες;

Το ερώτημα αυτό είναι σημαντικό, επειδή δεν παύει να τονίζει ότι θα αναλάβει αυτός ο ίδιος τα ηνία, θέλοντας ίσως να αποσείσει ενδοιασμούς ψηφοφόρων που φοβούνται μην επανέλθει το αρπαχτικό "παλαιό" πασόκ και καταβροχθίσει όσα λιγοστά απέμειναν στον έρμο τον τόπο μας.

Μεταφέρω την κατακλείδα του άρθρου στο μπλογκ του κ. Ροΐδη, με την οποία -δυστυχώς- συμφωνώ και τη βρίσκω μάλιστα επιεική μετά από αυτή τη καταιγίδα αποκαλύψεων:

«Εκείνο που με εκπλήσσει είναι η ομερτά του Τύπου. Ούτε καν οι εφημερίδες της ΝΔ δεν προβάλουν το παρελθόν της κας Παναρίτη και την τεράστια επιτυχία της στο Περού. Φαίνεται σαν πρόσωπο ταμπού που εκπροσωπεί τα Ιερά και τα Όσια της Αγοράς. Άκρα του τάφου σιωπή.

Μήπως πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά;»

________________
-->> Σημασία έχει να διαβάσετε προσεχτικά το ποστ στου κ. Ροΐδη, γιατί εκεί υπάρχουν πολλοί ενδιαφέροντες σύνδεσμοι.

* το ερώτημα είναι σημαντικό, μετά τις επισημάνσεις του ποστ στο μπλογκ του κ. Ροΐδη:
«Ο αρχηγός έχει παράδοση επιλογής με δημοκρατικές διαδικασίες γυναικών ειδικά στις παιδικές χαρές των διορισμένων υποψηφίων στο Επικρατείας και στο Ευρωψηφοδέλτιο. Ασφαλώς με μοναδικό κριτήριο την επιστημονικήν των κατάρτισιν και την υψηλήν των νοημοσύνην, ολίγον κατωτέρα απλώς αυτής του αρχηγού. Υπενθυμίζω μερικές επίλεκτες προσωπικές του επιλογές: Άντζελα Γκερέκου (σύζυγος Τόλη), Μαίρη Ματσούκα (που χάθηκε αυτό το κορίτσι;), Υβέτ (προσεχώρησε στους αντιπάλους), Βούλα Πατουλίδου (έγινε κάποιος μικροκαυγάς), Φώφη Γεννηματά (προέκυψεν απροσδόκητον συνταγματικόν κώλυμα)»

και
«Δεν ξέρω πως προέκυψε η κα Παναρίτη. Ίσως ως γνωριμία της οικογένειας Παπανδρέου που συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτρια του ΠΑΣΟΚ προωθώντας κατά καιρούς παιδικούς φίλους. Να ας πούμε τον κ. Τρεπεκλή, (τέως φυγόστρατο Γ.Γ. του ΕΟΤ) της νόμιμης και ηθικής προμήθειας των 6,5 εκατ.ευρώ για το σάπιο C4I.»

καθώς και την εισαγωγή στο άρθρο της ΕΠΟΧΗΣ:
«Ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Στις εκλογές του 2000 εξέπληξε τους πάντες κατεβάζοντας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τους ακραίους νεοφιλελεύθερους Στ. Μάνο και Α. Ανδριανόπουλο. Τότε κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Ούτε οι λαϊκιστές, ούτε οι συνδικαλιστές. Μόνο κάποιες γκρίνιες σε ελεγχόμενες παρέες.
Αυτή τη φορά ο Γ. Παπανδρέου έστρεψε την προσοχή του από τους εγχώριους φωστήρες σε εισαγόμενους. Επέλεξε την κ. Έλενα Παναρίτη, ως δεύτερη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ενώ διαχεόμενες φήμες τη φέρνουν να καταλαμβάνει και υπουργείο. Η υποδοχή που της έγινε από εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς ήταν ενθουσιώδης. Όπως σε όλους τους διαπρεπείς Έλληνες και Ελληνίδες της διασποράς. Από τον αρχηγό της CIA Tenet, έως τον ναύαρχο του ΝΑΤΟ Stavridis.»

-->> εμένα μου κάνει εντύπωση και κάτι τι ακόμη:
Γιατί το ζήτημα της Ελενας Παναρίτη δεν χρησιμοποιήθηκε από τα αντίπαλα κόμματα; Και καλά, να υποθέσω πως ο Κώστας Καραμανλής δεν το πήρε είδηση τόσο αφοσιωμένος που είναι στην προσπάθειά του να χάσει τις εκλογές -τζιζ, καίει!- αλλά η Αλέκα Παπαρήγα; ο Αλέξης Τσίπρας; Γιατί; Είναι ασήμαντο; Τόσα σενάρια ανέπτυξε η κ. Παπαρήγα σε λόγους και συνεντεύξεις που παρεχώρησε, αυτό το ζήτημα γιατί δεν το συμπεριέλαβε;

-->> θα μου πεις, αγαπημένε/η αναγνώστη/τρια, ότι σιγά μη φοβηθούμε μια κάποια κυρία Παναρίτη και θα συμφωνήσω. Καμμία κυρια δεν με τρομάζει. Η ιδέα όμως όλων όσων σέρνει αυτή η συγκεκριμένη κυρία, ε, όσο νά'ναι, είναι τρομαχτικά, ιδίως επειδή χαρακτηρίζουν το προσεχές μέλλον μας, επειδή δεν θέλω να γίνουμε Αργεντινή ούτε και Περού -παρόλο που με γοητεύουν αυτές οι εξωτικές χώρες!

-->> το σύνθημα «οχι στο δικομματισμό» είναι λάθος. Θα το διατύπωνα πιο άμεσα: «όχι στους απατεώνες, όχι στους ψεύτες και τους κλέφτες», διατηρώντας μέσα στη καρδιά μου την τεράστια ελπίδα να διαψευστώ.

-->> τέτοιες ώρες θυμάμαι την Οδύσσεια και θαυμάζω τον Οδυσσέα που κατάφερε να περάσει ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και στη δεξιά γωνία ο Δράκουλας.

UPDATE:-->>
Στον διαφανή ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει το βιογραφικό της (οι υπογραμμίσεις δικές μου)-->>

Όνομα: ΕΛΕΝΑ
Eπίθετο: ΠΑΝΑΡΙΤΗ
Διεύθυνση:

Υποψήφιος Βουλευτής 2009

Το συνολικό έργο της Έλενας Παναρίτη αναγνωρίζεται διεθνώς σαν καλή πρακτική εφαρμογή «θεσμικών οικονομικών». Είναι ειδική στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και στην αντίστοιχη διαχείριση του δημόσιου τομέα. Τώρα είναι κοινωνικός επιχειρηματίας και επικεφαλής του Panel Group, ένας ειδικός συμβουλευτικός όμιλος που επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποίηση, της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας.

Στη σχολή Wharton, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και στο πλαίσιο της διερεύνησης της αγοράς της ακίνητης περιουσίας ασχολείται ιδιαιτέρως και διδάσκει χρηματοδότηση του οικιστικού τομέα. Επίσης έχει διδάξει και στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο τμήμα Ανωτέρων Διεθνών Σπουδών, (SAIS) και Insead.

Κατά την διάρκεια της εργασίας της στην Διεθνή Τράπεζα ως οικονομολόγος, πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία της απενεμήθη η διάκριση της καλύτερης πρακτικής πρότασης και καινοτομίας.

Η Panel Group, ασχολείται με ρυθμίσεις αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα και που αποδίδουν σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά αποτελέσματα.

Έχει πτυχία από τα Πανεπιστήμια Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS), Insead, Harvard.

Έχει πολύ καλές γνώσεις Ισπανικής, Αγγλικής, Γαλλικής, Ιταλικής γλώσσας και τη βασική γνώση της Γερμανικής.

Ωραίο και πλήρες, αν και σύντομο, το βιογραφικό αυτό. Ελλιπές όμως, γιατί λέει μισές αλήθειες. Δεν γράφει π.χ. ποιος τη βράβευσε, ούτε και τι συνέβη στους φουκαράδες περουβιανούς που χάσαν τα αυγά και τα πασχάλια. Τον δολοφόνο Φουτζιμόρι τον έκανε γαργάρα. Θα μας φέρει εδώ την Panel Group μήπως; Τέτοια δεν λέγονται όμως, έτσι δεν είναι; Ούτε γράφονται, φυσικά, σε βιογραφικά.
Αντιγράφω από σχόλιο που έγινε στο ποστ στου κ. Ροΐδη:
«Τα πιο ενδιαφέρονται στοιχεία της δουλειάς της είναι η συνεργασία της μέσω της γνωστής νεοφιλελεύθερης Παγκόσμιας Τράπεζας, με το καθεστώς Φουτζιμόρι στο Περού, αφού πρώτα εργάστηκε στη δεκαετία του ’80 με τα καθεστώτα των Φιλιππίνων, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας.
Το 1991 εγκαταστάθηκε στο Περού. Το 1992 ο Φουτζιμόρι έκανε πραξικόπημα για να παραμείνει στην εξουσία. Εγκατάλειψε το 2000 το Περού και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης για μαζικές δολοφονίες, κατάχρηση εξουσίας, υπεξαίρεση χρήματος και διαφθορά. Την ίδια εποχή η κ. Παναρίτη εργαζόταν για «τη μεταρρύθμιση της αγοράς ακινήτων και τις στρατηγικές της ιδιωτικοποίησης». Μερικοί από τους τίτλους των βιβλίων της είναι ενδεικτικοί: «Το φαινόμενο του Φουτζιμόρι: Κυβερνητική μεταρρύθμιση μέσω της άμεσης δημοκρατίας» (1995).
«Τίτλοι ιδιοκτησίας: Το θαύμα του Περού» (1999). «Στρατηγικές ιδιωτικοποίησης» με παράδειγμα, επίσης, το Περού. Για την προσφορά της έτυχε μεγάλης αναγνώρισης και παρασήμων απ’ όλα τα στελέχη της κυβέρνησης Φουτζιμόρι.
Δεν γνωρίζουμε πόσο συνέβαλε στο οικονομικό θαύμα του Περού, όπως γράφει η ίδια, πάντως το θαύμα, που χειροκροτήθηκε θερμότατα από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και όλους τους στυλοβάτες του συστήματος (Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ κ.τ.λ.), αποδείχθηκε τεράστιο σκάνδαλο που οδήγησε στην εξαθλίωση των εργαζομένων του Περού και τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας, που περίφημου «Fujishock». Μέχρι την ανακήρυξή της ως υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ ήταν επικεφαλής της «Panel Group», εταιρείας real estate.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γ. Παπανδρέου θα βρει ισχυρές θεωρητικές βάσεις και πολιτικά εργαλεία για τις εναπομείνασες ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.»

-->> και τώρα, βγάλτε συμπέρασμα... Σηκώνω τα χέρια ψηλά. Με σημαδεύουν, γι αυτό.
-->> κλικ! στην εικονα του βιογραφικου να τη δεις μεγαλη. Την αντεγραψα μηπως αλλαξει στο μεταξυ κατι.

UPDATE-2:-->>
Κάτι τι πιθανώς ενδιαφέρον από εδώ: D.T.L.F. @ INSEAD
UPDATE-3:-->>
Επιστολή στον Guardian έστειλε η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ε. Παναρίτη. Υποστηρίζει ότι ουδέποτε είπε ότι είναι "Αμερικανίδα" και ζητά αποκατάσταση της αλήθειας: "Είμαι Ελληνίδα από επιλογή" (Αύγουστος 04 2011-news247.gr)

6 σχόλια:

christos milionis είπε...

Η Ελενα Παναριτη ακολουθει τις θεωριες του Περουβιανου οικονομολογου Hernardo de Soto ,economist for WTO ,governor of Peru Central Reserve Bank και Alberto fugimori`s Principal Advisor.O de Soto εχει γραψει το γνωστο βιβλιο The mystery of Capital.
To βιβλιο της Παναριτη, Unbound Prosperity foreword by Francis Fukuyama, ακολουθει την γραμμη de Soto.

Αγησίας είπε...

Ας μη μακρυγορούμε: Η κυρία Παναρίτη "είναι κοινωνικός επιχειρηματίας και επικεφαλής του Panel Group, ένας ειδικός συμβουλευτικός όμιλος που επενδύει σε υποβαθμισμένες περιοχές και παρέχει συμβουλές για τη δημόσια στρατηγική πολιτική και τη μετατροπή και αξιοποίηση, της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας".
Έρχεται ένας Εφραίμ χωρίς ράσα ( με το νερό της Βιστωνίδας δεν έγινε "μετατροπή και αξιοποίηση, της μη ρευστοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας";) κι εμείς θα επιχειρηθεί να γίνουμε Ινδιάνοι των Άνδεων.

coolplatanos είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=_nZCBbKqPqQ Ομιλία της Παναρίτη στο TEDxAthens που έγινε, αν θυμάμαι καλά, το Νοέμβριο, για την εργασία της στο Περού.
Το άφησα και στο ποστ του Ρο. Δεν ξέρω τίνος της θεωρίες ακολουθεί. Αυτό που κατάλαβα από την ομιλία της (είχα παρακολουθήσει την ημερίδα) είναι ότι φρόντισε να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας άστεγοι του Περού. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα το κράτος να δαπανήσει ένα ποσό για τη διαδικασία, αλλά να εισπράξει πολλαπλάσια. Και σίγουρα η λογική ήταν να μπουν στη νοοτροπία της ιδιοκτησίας, βασιζόμενη στην ανάγκη τους για ασφάλεια. Στου Ροίδη αναφέρονται και κάποια στοιχεία για το τι έπαθαν οι άστεγοι που έγιναν ιδιοκτήτες μετά. Σε αυτό δεν αναφέρεται το βίντεο και δεν ξέρω τι έγιναν στη συνέχεια.
Η ένσταση καταλαβαίνω ότι αφορά πώς μία νεοφιλελεύθερων απόψεων κυρία μπαίνει στο ΠΑΣΟΚ; Μα το ΠΑΣΟΚ τι είναι; Σοσιαλιστικό; Ας γελάσω!

Rodia είπε...

Για το τί συνέβη στις χώρε αυτές, καθώς και όπου εφαρμόστηκε το λεγόμενο ΣΟΚ, γράφει εκτενώς η Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο της "Το Δόγμα του Σοκ". Δες σχετική ανάρτηση.

coolplatanos είπε...

Τι συνέβη στις χώρες αυτές το ξέρω,(έχω υπόψη το δόγμα του σοκ της Κλάιν) ειδικά για τους άστεγους της Παναρίτη δεν ξέρω.

Rodia είπε...

Υπάρχουν και τα σχετικά ντοκυμαντέρ του Αυγερόπουλου για το τί συνέβη και συμβαίνει σε αυτες τις χώρες. Εχεις συνδεσμο για τη σελιδα του;