Σελίδες

Κυριακή 24 Μαΐου 2009

To “Κυνήγι Θησαυρού”, μια ταινία για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής


Δείτε στο antigoldgreece.wordpress.com την εξαιρετική ταινία "Κυνήγι Θησαυρού", μια ερευνητική ταινία με θέμα τη μεταλλουργία χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική, φτιαγμένη από νέους της περιοχής.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του φιλμ:
"Τo Κυνήγι Θησαυρού είναι αφιέρωμένο στους κατοίκους της Ολυμπιάδας που, με τον πολύχρονο αγώνα τους, κατάφεραν αυτό που φαινόταν αδύνατο. Με την ελπίδα, οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς και των γύρω περιοχών, να καταφέρουν το ίδιο".

-->> στο google video -->>
http://video.google.com/videoplay?docid=2826516547295546024
Update 25 May-->> Τωρα και μόνο ήχος, εδώ-->> http://www.radiobubble.gr/el/audio/4387

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Οι κάτοικοι όμως γιατί παραπονούνται για την ανεργία;

Το point μου φυσικά δεν είναι υπερ ενός μεταλλείου, αλλά υπέρ της ολοκληρωμένης διαχείρισης και όχι της μεμονωμένης και μη συνολικής αντιμετώπισης των θεμάτων.

Rodia είπε...

Επειδή παραπονιούνται δλδ να καταστραφεί ο τόπος τους για να βρουν δουλειά; Που αμφίβολο ειναι και αυτό, μπορεί σύντομα να προτιμηθούν φτηνότερα εργατικά χέρια.

Μάλλον δεν το ειδες ολοκληρο το φιλμ...

Σωστό για την ολοκληρωμένη διαχείριση, αλλά από ποιον; απο μια ξενη εταιρεία που -Γιαννης κερνα και Γιαννης πινει- θα κουμαντάρει τον τόπο;

Χρειαζεται εθνικος σχεδιασμος και (στο υπογραφω) καμια κυβερνηση δεν θα το κανει όπως καμια δεν το επραξε μεχρι σημερα. Επειδη θα χασει πελατεία. :(( ΦΡΙΚΗ λεμε. αλλα εδω ζουμε και το παλευουμε.

Unknown είπε...

Μα σου είπα πως δεν είμαι υπερ του μεταλλείου, ειδικά όπως "φοριέται".
Αλλά μια ολοκληρωμένη διαχειριση απαιτεί και μια περιβαλλοντική υποβάθμιση ορισμένων τόπων, σε βιώσιμα πάντα επίπεδα (όχι καταστροφής κοινώς), ώστε να διατηρηθεί και η τοπική αλλά και η συνολική βιωσιμότητα.
Αλλιώς ας μέναμε στις σπηλιές.
Πέραν αυτών, όταν χτυπάμε τις θέσεις εργασίας, γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως πρέπει να κατευθυνθούμε αλλού. Εκεί είναι το point μου (το δεύτερο)

Δες τον Ασωπό: Οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν θέλουν να κλείσουν οι βιομηχανίες οι οποίες τους κατατρώγουν τα σωθικά.

Αυτό σημαίνει πως η βιωσιμότητα δεν βρίσκεται ούτε στο κλείσιμο των βιομηχανιών, αλλά ούτε στην λειτουργία τους με αυτόν τον τρόπο.

Το αυτό και στη Χαλκιδική. Οι λύσεις είναι άλλες.

Rodia είπε...

Η λύση είναι μια: να μη ρυπαίνουν, να μη κατστρέφουν το περιβάλλον, αυτή.
Αλλά αυτή η λύση *δεν βολεύει* τους βιομηχανους που θελουν τρελά κέρδη και *δεν βολευει* και το κράτος που θελει να τά'χει καλά με το χρήμα και να μη φυγουν για Κινα μερια οι βιομηχανοι.

..κατά τα άλλα, *το κράτος ανηκει στους πολιτες του* και *ο κυρίαρχος λαός* και πιάσ'τ'αυγό και κούρεφτο λεμε...
(τα ιδια λεμε με αλλα λογια μαλλον)

Και γιατί, οι σπηλιές άσχημες είναι; Με ένα καλοριφεράκι το χειμώνα... ;)