Σελίδες

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Zeitgeist II Addendum (ελληνικοί υπότιτλοι)

Είδα και το 2o μέρος λοιπόν και παρατηρώ ότι, ενώ λέει μερικά πράγματα απολύτως αποδεκτά, καταλήγει στο τέλος σε μια σχεδόν μεταφυσική πρόσκληση για... "σωτηρία"! Σαν να διαφημίζει τη θρησκεία της τεχνολογίας ένα πράγμα. Αν σταματούσε δέκα λεπτά πριν το τέλος, θα συμφωνούσα σχεδόν απολύτως...
Τώρα, μπερδεύτηκα πάλι. Τι λέτε; Αν έχετε κουράγιο να το δείτε -ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ όμως, έτσι;- ελάτε να συζητήσουμε! :)




εδώ το βλέπετε σε μεγάλο μέγεθος-->>
http://video.google.com/videoplay?docid=-7492068823950286254&hl=de
εδώ η σελίδα των δημιουργών του-->>
http://www.thezeitgeistmovement.com/
εδώ μπορείτε να ζητήσετε να το κατεβάσετε στο πισι σας-->>
http://www.keepvid.com/


Καλή θέαση :)) δυο ωρίτσες είναι, περνάνε γρήγορα, αξίζει τον κόπο. Προσοχή όμως, μη σταματήσετε να σκέφτεστε!

13 σχόλια:

Nicholas είπε...

όντως και εγώ το παρατήρησα.και μου φάνηκε περίεργο.τι να πεις. από τη μια έχεις τον Θεό και από την άλλη την τεχνολογία για Θεό. τη θρησκία πάντως δεν την γλυτώνεις!

Βλαχοκυριλές είπε...

Δεν το είδα ακόμα το 2, αλλά έχω παρόμοιο πρόβλημα με το 1. Το τέλος με την παγκόσμια κυβέρνηση και η σύνδεσή του με την Ευρωπαϊκή και την (επερχόμενη υποτίθεται) Αμερικανική Ένωση είναι αρκετά προβληματικά. Τα περί αγάπης που ρίχνει στο τέλος τέλος, δεν τα συζητώ καν.

Maria Mikro Analogo είπε...

Δεν έχω άποψη... ακόμα! γιατί δεν έχω καταφέρει να το δω μέχρι τέλους. Μου κάνει εντύπωση όμως, όλα καλά κι όλα ωραία και στο τέλος μας ξαναγυρίζουν στην αρχή δλδ; Θα το δω και θα σου πω :) Καλημέρα!

Rodia είπε...

Η Σαϊεντολογία απέθανε, Ζήτω η Τεχνολογία! Μοντέρνα πράγματα λέμε
..και τα μυαλά στα κάγκ... (ουπς!) εργαστήρια!!!
Η φωνή (όλες οι φωνές) μυστηριώδεις, βαθειές, σα να βγαίνουν από το πηγάδι της σοφίας.. πειστικότατες.. Μέχρι να σκάσει το Νέο Παραμύθι.
Μένει να δούμε ποιοι χολλυγουντιανοί θα την υποστηρίξουν -ως είθισται.

Αntidrasex είπε...

Δεν έχω δει ακόμα κανένα από τα δύο αλλά είναι και στα υπ'όψην.
Rodia, γιορτάζεις σήμερα, χρόνια πολλά!

pølsemannen είπε...

Καλά το ξεκίνησε, αλλά έχει και αυτό το έργο την δική του ατζέντα να προωθήσει ατυχώς.

Ήτοι ξεκινά από σωστή βάση αλλά μετά φουλ για καπέλωμα.

Χαρακτηριστικός διάλογος μεταξύ Alex Jones (Δημιουργός του Endgame αντιπαγκοσμιοποιητής και πωλητής Survivalist Foods) και του δημιουργού των Zeitgeist στην εκπομπή του πρώτου:

ΑJ: Είσαι κρυφοπαγκοσμιοποιητής ιλλουμινάτι ρε!!!
ZG: Μιλάς εσύ ρε, που τρομάζεις τον κόσμο για να αγοράσει Survivalist Foods για $ 29.95!!!

Φοβερό επίπεδο.

Ο κόσμος έιναι αρκετά χαοτικός κα κανένα σύστημα δεν θα καταφέρει ούτε να λύσει όλα τα προβλήματα, ούτε να γαντζωθεί στην εξουσία για πάντα.

Είτε δυστυχώς είτε ευτυχως.

Greek Rider είπε...

@rodia καλησπέρα. Νομίζω ότι το ντοκιμαντέρ δεν καλεί σε καμία μεταφυσική πρόκληση για σωτηρία. Καλεί σε μια επανάσταση σαν αυτές που συζητάμε κάθε μέρα στα μπλόγκς μας.

Νομίζω ότι περιγράφει τα πράγματα όπως είναι, η δε φιλοσοφική - "μεταφυσική" θεώρηση του είναι αυτή του "Ενισμού" που ακούγεται περίεργα αλλά ουσιαστικά αποδέχεται τη φύση ως τη μόνη πραγματικότητα χωρίς καμία μεταφυσική προκείμενη. Μην ξεχνάμε ότι οι συχνές αναφορές αυτές οφείλονται στο ότι οι ΗΠΑ είναι η πιο θρησκευόμενη δυτική (;) χώρα. Ακόμη και ο Ομπάμα για να βγει δήλωσε ότι το αγαπημένο του βιβλίο είναι η Βίβλος (!).

Νομίζω ότι όλοι εμείς που έχουμε αριστερές τάσεις στα blog μας θα πρέπει να αναγνωρίσαμε όλα όσα λέει το ντοκιμαντέρ σε αυτά που γράφουμε. Προσωπικά έχω κάνει ξεχωριστά πόστ για κάθε θέμα που αναλύει το φιλμάκι αυτό.

Ουσιαστικά τυλίγει σκηνοθετικά όμορφα όλη την αριστερή θεώρηση των πραγμάτων.

Η τελική κατάληξη της αμφισβήτησης της πραγματικότητας μας (είτε είναι θρησκευτική, πολιτική, οικονομική κτλ) είναι ουσιαστικά η αρχή. Από την αμφισβήτηση πάμε παρακάτω. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει όλοι να γίνουμε λίγο αναρχικοί, θα ήταν χρήσιμο. Να η χρησιμότητα του αναρχισμού ως μέσω μετάβασης και κατεδάφισης ενός ξεπερασμένου συστήματος.

Η παραίτηση από τη δουλειά του ή η αμφισβήτηση της θρησκείας του είτε είναι ο Χριστός είτε το χρήμα είναι ένα καλό βήμα.

Σε αυτό το πλαίσιο και το fight ckub σαν ταινία είναι πολύ διδακτική, όπως και το matrix σε σχέση με τους μύθους που μας έπεισαν να κοιτάμε (όχι τους μεταφυσικούς μόνο μύθους αλλά και για την οικονομία π.χ.)

Η επανάσταση ξεκινάει πρώτα μέσα στο μυαλό μας με την αμφισβήτηση όλων όσων μας πλασάρει το σύστημα.

Greek Rider είπε...

Για μένα ότι ενοχλεί δομικά το σύστημα είναι ευπρόσδεκτο:

http://www.thezeitgeistmovement.com/

(για newsletter)

Rodia είπε...

~~Greek Rider, ωραία και καλά όλα, μόνο που τα τελευταία λεπτά αναφέρεται ακριβώς η λέξη "σωτηρία"... Θα το ξαναπαίξω για να γράψω με ακρίβεια τα λόγια.
Υποθέτω ότι το έχεις δει ΚΑΙ αυτό το βίντεο. Δεν πρόκειται για το πρώτο, αυτό είναι το Β' μέρος, δυο ώρες διάρκεια.

Οκ, να ενοχλεί το σύστημα, όχι όμως να μας ρίξει σε καινούργια λακούβα! :)

Rodia είπε...

~~pølsemannen, πού πας και τα ξετρυπώνεις βρε; Ετοιμάζω ένα θεματάκι σχετικό, αλλά όλο κάτι γίνεται και μένει πίσω...

~~antidrasi+sex, θεωρητικά γιορτάζω τον Ιούλιο, αλλά πρακτικά έχω καταφέρει να γιορτάζω κάθε μέρα!

Rodia είπε...

~~Greek Rider, θέλω να πω ότι πώς να ξυπνήσει το μυαλό όταν από τη μια του λες "ξύπνα ξύπνα" και το ταρακουνάς, αλλά από την άλλη του ρίχνεις ένα υπνωτικό ξανά; Ενα διαφορετικό υπνωτικό μεν, αλλά που κάνει την ίδια δουλειά.
Και αυτό να συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που ξυπνάει και αρχίζει να σκέφτεται, οπότε, σου λέει "μια από τα ίδια είναι" και γυρίζει από το άλλο πλευρό!!!
Μάλλον πρέπει να αλλάξουν τρόπο οι τύποι, αν θέλουν να τους πάρουμε στα σοβαρά.

Greek Rider είπε...

Ροδιά θεωρώ τον εαυτό μου φοβερά άθεο και έχω κυνηγηθεί και πολύ γι' αυτό. Όντως φλερτάρει με ορισμένα πράγματα η σκηνοθεσία αλλά δεν είδα πουθενά να έχει καμία ξεκάθαρη απαίτηση για μια νέα πίστη ή κάτι παρόμοιο. Ίσα, ίσα λέει προτείνει αμφιβολία για όλα.

Τη λέξη σωτηρία την αναφέρει με κυριολεκτική έννοια φαντάζομαι και όχι με θρησκευτική.

Νομίζω ότι είναι σκηνοθετικό τρίκ γιατί απευθύνεται σε αμερικανάκια, δεν φαντάζομαι π.χ. να πίστεψε κανένας τον Ομπάμα όταν έλεγε ότι η Βίβλος είναι το καλύτερο βιβλίο του :)

Και εμένα με ξένισε αλλά κατ' αρχήν είμαι επιεικής. Σημείωση: το πρώτο βίντεο δεν το είχα δει ολόκληρο και δεν ξέρω αν έχασα κάτι σημαντικό.

Τώρα αν οι μάγκες το πάνε αλλού.....

Rodia είπε...

Η ένστασή μου βρίσκεται ακριβώς στο σκηνοθετικό τρικ. Γενικά σε παρόμοιους τρόπους προσέλκυσης. Αυτό (γνώμη μου) υποτιμά τους παραλήπτες των μηνυμάτων, κάνει τα μηνύματα "διδασκαλίες" αφ' υψηλού, λες και είναι ο κόσμος μαθητούδια.
Ωραία είναι η αλήθεια, αλλά να διαδίδεται με *αληθινά* μέσα και όχι με κολπάκια.
-->> για μένα (γνώμη μου) το τέλος χαλάει όλο το περιεχόμενο και με οδηγεί στο να υποθέσω πως όλος ο τζερτζελές συμβαίνει ΓΙΑ ΝΑ εδραιωθεί η Αγία Τεχνολογία! ;)