Σελίδες

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

ενδυματολογικές αναβαθμίσεις

Μετά από μερικές δεκάδες χρόνια, ποιος θα θυμάται από πού ξεκίνησε η μόδα της υποχρεωτικής μάσκας; Εδώ δεν θυμόμαστε ποιος ειναι ο πρωθυπουργός της χώρας κι ένας καημένος με ονοματεπώνυμο που αρχίζει από Κ.Μ. προσπαθεί, τρέχοντας από δω κι από κει, χωρίς κάμερες, να μας το θυμίσει (ανοίγει παρένθεση: ομολογώ ότι το έμαθα, πως έχουμε πρωθυπουργό με ονοματεπώνυμο που αρχίζει από Κ.Μ. εντάξει; μη ξεποδαριάζεται άλλο ο άνθρωπος, που δείχνει τόσο κουρασμένος να βαδίζει τρεκλίζοντας. Κλείνει η παρένθεση)

Ξεφεύγω από το θέμα όμως, που είναι η νέα μόδα που θα παλιώσει όταν ξεχαστεί η αιτία που τη γέννησε, όπως ξεχάστηκε η αιτία που σιάχτηκαν τα μανίκια: για να μη μας τσιμπάνε τα κουνούπια, το ξέρω, αλλά πολλοί δεν το γνωρίζουν, και όπως ξεχάστηκε η κατάργηση του παλαιού τύπου εσωρούχου (και βρακιού καλουμένου) το οποίο ήταν ένα μακρύ πανταλόνι με μπατζάκια τα οποία δεν ήταν ραμμένα στην εσωτερική πλευρά από το γόνατο και πάνω, ώστε μια κυρία με εκείνα τα υπέρκομψα φουστάνια, τα μακριά ως τον αστράγαλο και τα σφιγμένα στη μέση (ίσαμε και λίγο παρακάτω) με κορσέδες που προκαλούσαν ασφυξία, να μπορεί να ουρεί και να αφοδεύει χωρίς δυσκολία: άνοιγε απλώς τα πόδια πάνω από ένα καθίκι και καθόταν πάνω του, όπως σήμερα ακόμα κάνουν τα κακά τους οι ινδοί (κάποιας κάστας που δεν θυμάμαι τώρα) μέσα στη μέση του δρόμου και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποκλείεται να πάω στην Ινδία.

Ξέφυγα πάλι, θα πιάσω το νήμα από εκεί που το άφησα, διερωτώμενη γιατί άραγε επεβλήθη το βρακί. Αν ξεκινήσω από τους πρωτόπλαστους, ένα είδος αυτού του μικρού εσωρούχου ήταν το φύλλο συκής, το οποίο φόρεσαν ο Αδάμ και η Εύα μόλις άφησαν πίσω τους τον Παράδεισο, και η αιτία ήταν η ντροπή. Σιγά σιγά, φόρεσαν κι άλλα ρουχαλάκια από πάνω, άλλα από ντροπή επίσης και άλλα λόγω καιρικών συνθηκών.

Το θέμα μας όμως είναι η μάσκα και το αν αναρωτηθεί κανείς μετά από μερικές δεκαετίες γιατί φοράει μάσκα και μάλιστα υποχρεωτικά. Σκέφτομαι λοιπόν ότι ίσως να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τη φοράει από ντροπή, γιατί ως τότε ο κόσμος θα (έχει μάθει να) ντρέπεται που έχει μύτη και στόμα, όπως οι πρωτόπλαστοι ντράπηκαν που είχαν γεννητικά όργανα -στο περίπου. Ο κορονοϊός θα περάσει και η μάσκα θα μείνει, ίσως με μικρές αναβαθμίσεις: στρας και πούλιες π.χ. ή διάφορα κεντήδια και επικόλληση πανάκριβων κοσμημάτων για πλουσίους. Η μάσκα θα γίνει περισσότερο απαραίτητη (και άχρηστη) από τη γραββάτα.
__________________
ΣΗΜ. Το κειμενάκι είναι σατιρικό, φόρα τη μάσκα σου λοιπόν, αρκεί να θυμηθείς να τη βγάλεις όταν τελειώσει η πανδημία. Οι μόδες είναι για να περνάνε, εκτός από τη μόδα της γραββάτας που έχει κατσικωθεί στα γερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: