Σελίδες

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Κρίσιμη συγκυρία

Οι Αγορές επιθυμούν ειρήνη, εμπόριο και ανοιχτά σύνορα. Νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση των επιθυμιών τους.

Αν δεν συνέβαινε αυτό, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η Ε.Ε. θα επιτάχυνε τις διαδικασίες προσδιορισμού των συνόρων της Ενωσης, αντί να συνιστά ηρεμία "και στις δύο πλευρές", μη αναγνωρίζοντας δηλαδή την ύπαρξη της Ε.Ε. και ως εδαφική κυριαρχία.

Η Ενωμένη Ευρώπη των Αγορών, λοιπόν, δεν ενδιαφέρεται για τους λαούς που την αποτελούν, ούτε για τα κράτη μέλη της, στο βαθμό που αυτά έχουν προβλήματα, είτε μεταξύ τους είτε με τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. Αυτό που την αφορά (και δεν το κρύβει πλέον) είναι το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, οι Τράπεζες, η οικονομία και, συνακόλουθα, το εμπόριο και τα ανοιχτά σύνορα διακίνησης των προϊόντων χωρίς δασμούς.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας εκδηλώνεται αυτή τη χρονικη στιγμή, επειδή η Τουρκία έχει αντιληφθεί εδώ και αρκετό καιρό τις προθέσεις της ΕΕ, τον πυρήνα της ύπαρξής της.. Ποιος να ξέρει άραγε τι ακριβώς συζητήθηκε μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν στις προηγούμενες συναντήσεις και (εξακολουθεί να) συζητείται στις συχνές τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις;

Οθεν, υποθέτω ότι η Ελλάδα αποτελεί και πάλι το πειραματόζωο που θα δοκιμαστεί πρώτο στην νέα εποχή που έχει σχεδιαστεί, την εποχή που φέρνει την κατάργηση των συνόρων (και των κρατών-εθνών βέβαια) και μακάρι αυτό να μας βγει σε καλό.
________________
ΣΗΜ. διατηρώ επιφυλάξεις για την ορθότητα της κρίσης μου, αλλά κάτι τετοιο ψυχανεμίζομαι εισπράττοντας όσα ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μου χωρίς να λέγονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: