Σελίδες

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Μήνυμα από τη Σουηδία

Φίλες και φίλοι με δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου στη Σουηδία,

Όπως πιθανότατα διαπιστώσατε κι εσείς, οι φετινές εκλογές διεξάγονται σε ένα ιδιαίτερα τοξικό κλίμα φόβου και ανασφάλειας, όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταστεί ο αποδιοπομπαίος τράγος για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η ρητορική μίσους, με κύριο εκπρόσωπο το κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» αλλά και άλλους εντός και εκτός κοινοβουλίου, κερδίζει έδαφος. Πολύς κόσμος, δυστυχώς, θεωρεί πως για τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας, τις καταχρήσεις του συστήματος πρόνοιας, τα περιστατικά εγκληματικότητας κλπ. φταίνε αποκλειστικά οι μετανάστες.

Η αποθράσυνση της ακροδεξιάς έχει οδηγήσει σε φαινόμενα όπου «πολιτοφυλακές» αποτελούμενες από ναζιστές περιπολούν και κακοποιούν αθώους πολίτες ακόμη και μέσα στο κέντρο της Στοκχόλμης. Στην κεντρική πολιτική σκηνή, η νομιμοποίηση της ρητορικής μίσους συνεπάγεται πως ένας ναζιστής θεωρείται πλέον «εκπρόσωπος νόμιμου πολιτικού κόμματος» αν απλά φορέσει μια γραβάτα.

Αντικειμενικά η Σουηδία ήταν και είναι μια ασφαλής χώρα για τους μετανάστες, με χαμηλά ποσοστά ρατσιστικής βίας. Οι διακρίσεις υφίστανται, αλλά υπάρχει και ένα κράτος δικαίου που τις προλαμβάνει ή διορθώνει, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις. Το μέλλον όμως διαγράφεται δύσκολο αν οι θιασώτες της βίας και των πολιτοφυλακών, πρώην και νυν ναζιστές, αποκτήσουν πολιτική επιρροή. Πλέον δεν θα έχουμε να κάνουμε (μόνο) με μεμονωμένα περιστατικά βίας στο δρόμο, αλλά με συστηματικό ρατσισμό ενάντια σε κάθε τι που θεωρείται «ξένο».

Το πρόγραμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» υπόσχεται, μεταξύ άλλων, την αφαίρεση της Σουηδικής υπηκοότητας από πολλές κατηγορίες πολιτών, μεταξύ άλλων όσων έχουν διπλή υπηκοότητα. Μπορεί κανείς να «αποσουηδοποιηθεί» αν η «πολιτιστική ταυτότητα» του διαφέρει από τον ορισμό των «Σουηδών Δημοκρατών», ακόμη και αν ο εν λόγω πολίτης έχει γεννηθεί στη Σουηδία. Οι εκτρώσεις του 2ου τριμήνου θα απαγορευτούν, που σημαίνει πχ. πως αν στον υπέρηχο διαπιστωθεί πως η εγκυμοσύνη δεν είναι βιώσιμη (πχ. έμβρυο χωρίς εγκέφαλο), η γυναίκα θα υποχρεωθεί να ολοκληρώσει την κύηση και να γεννήσει στους 9 μήνες ένα νεκρό παιδί. Το κερασάκι στην τούρτα: Ο προϋπολογισμός τους υπόσχεται πλήρη διάλυση του κοινωνικού κράτους και εντούτοις έχει 30 δις έλλειμμα.

Έχοντας ζήσει το 1/3 της ζωής μου σε αυτή τη χώρα, με ανησυχεί ιδιαίτερα ο κίνδυνος πως την επομένη των εκλογών μπορούμε να έχουμε στο τιμόνι της χώρας ανθρώπους όπως τον Jimmie Åkesson, τον αρχηγό των «Σουηδών Δημοκρατών», που τραγουδούσε πανηγυρίζοντας για τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε. Ή τον Björn Söder, που με καμάρι φωτογραφίζονταν με τον βετεράνο των Ες-Ες Franz Schönhuber. Δεν μπορώ να φανταστώ, επίσης, ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες των Erik Almqvist, Kent Ekeroth και Christian Westling που πριν κάποια χρόνια οπλίζονταν με σιδερόβεργες για να κυνηγήσουν έναν επαίτη μετανάστη στο κέντρο της Στοκχόλμης.

Για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους:

ΨΗΦΙΣΤΕ.
ΨΗΦΙΣΤΕ.
ΨΗΦΙΣΤΕ.

Δεν θα σας πω τι, αλλά προτιμήστε τα κόμματα και τους πολιτικούς που ρητά έχουν δεσμευθεί πως:
1. Δεν θα συγκυβερνήσουν με τους «Σουηδούς Δημοκράτες»
2. Δεν θα στηρίξουν κυβέρνηση όπου συμμετέχουν οι «Σουηδοί Δημοκράτες».
______________
ΣΗΜ. Μήνυμα από έλληνα επιστήμονα, μετανάστη στη Σουηδία, που αναμεταδίδω με την άδειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: