Σελίδες

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

παλια καλη μαυρη κωμωδια ~ cinema (1965)

1 2 3
Ο Robert Morse στη 10ετια του '60 ηταν ενας πολλα υποσχομενος νεος ηθοποιος. Με αστεια παιδικη φατσουλα, δοντακια αλα Τερρυ Τομας και ποντικισια ζωηρα ματακια. Ο,τι πρεπει δλδ για κωμικος. Τον ειχα δει στη Θεσαλονικη (κινημ. ΘΥΜΕΛΗ, αν δεν κανω λαθος) το 1966 στο φιλμ "The Loved One", μαυρη κωμωδια με πρωτοτυπο σεναριο και εξαιρετικους συντελεστες -ενας κι ενας λεμε. Η φωτογραφια επισης φανταστικη, καθε σκηνη και πινακας για εκθεση. Εψαχνα αρκετα χρονια να τη ξαναβρω, αλλα δεν ξαναπροβληθηκε -αλλα και να προβληθηκε, δεν την πετυχα.
Την Κυριακη το βραδακι λοιπον, ανεφερα το ζητουμενο μου στο φιλο μου το Σωτηρη, που ειναι μανιακος σινεφιλ και του αρεσει να πετυχαινει εκει οπου οι αλλοι το 'χουν χασει, και -ω, του θαυματος!- χτες το πρωι ειχα στο ηλεκτρονικο ταχυδρομειο μου την απαντηση, ενα συνδεσμο δλδ που με οδηγησε σε γνωστα νοσταλγικα μονοπατια. Πιο ωραιο δωρο δεν θυμαμαι να εχω λαβει τα τελευταια χρονια -ε, ας μην υπερβαλλω, ενα δωρο τετοιου τυπου εννοω.
το φιλμ που ψάχνεις είναι το: The Loved One, 1965.
Ολα τα στοιχεία εδώ: http://www.imdb.com/title/tt0059410/

Πεταξα απο τη χαρα μου, φυσικα, και αφιερωσα δυο ωριτσες για να συμπληρωσω το παζλ των αναμνησεων πηδολογωντας απο δω κι απο κει σε διαδοχικες σελιδες. Το "κλειδι" που βοηθησε το Σωτηρη ηταν το ονομα ενος απο τους βασικους ρολους, η Miss Thanatogenous. Ξεχνιεται τετοιο ονοματακι; Ηταν πολυ χρησιμο που το θυμομουν αυτο εκτος απο τον ελληνοποιημενο τιτλο "Να ζησει ο μακαριτης!" -ναι, ακριβως ετσι, με θαυμαστικο, λες κι επροκειτο για ελληνικη ταινια. Τι να πει κανεις για τους φαεινους εγκεφαλους που θελουν εξελληνισμενα τα παντα...

Πηγα με τη σειρα λοιπον, εκτος απο τον προηγουμενο συνδεσμο, σε διαφορους αλλους, αναζητωντας εικονες των ηθοποιων που με ειχαν εντυπωσιασει. Πρωτα βρηκα του Robert Morse, αυτες που κοσμουν το ποστ. Η μια ειναι της ιδιας περιοδου με το φιλμ, 10ετια του '60, οι αλλες δυο ειναι απο τη μεταγενεστερη τηλεοπτικη αμερικανικη σειρα Mad Men.
Κατοπιν, εψαξα για φωτο της Ayllene Gibbons, που επαιζε μια τετραπαχη γυναικα καθηλωμενη απο το παχος στο κρεββατι, που καταβροθχιζε ενα ολοκληρο(!) ψητο γουρουνοπουλο. Τρομαξα να βρω φωτογραφιες της, τελικα βρηκα δυο χαρακτηριστικες απο αυτη την ταινια (τυχερουλα ειμαι!) στο www.flickr.com/
Αυτη -->>
http://www.flickr.com/photos/mom_smackley/328334097/
και αυτη -->>
http://www.flickr.com/photos/mom_smackley/328334094/
με γενικο τιτλο "Ayllene Gibbons as Mrs. Joyboy from THE LOVED ONE. A definite influence on John Waters."
_____________________
Μερικοι σχετικοι συνδεσμοι για τους ηθοποιους και το φιλμ, εδω:
http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Morse
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Loved_One_(film)
http://www.filmsandtv.com/movies/robertmorse.php
http://www.playbill.com/news/article/109885.html

http://movies.nytimes.com/person/187444/Ayllene-Gibbons/filmography
http://exclamationmark.wordpress.com/2007/10/07/house-of-the-damned-1963/

The Loved One
http://www.spun.com/movies/product-detail.jsp?id=2582507&cast=complete
http://www.popmatters.com/pm/film/reviews/3357/the-loved-one-1965/
_____________________

Περιττο να γραψω οτι εστειλα και προταση στο καναλι της ΕΤ1 να ετοιμασει κανα αφιερωμα στην καλη μαυρη κωμωδια, μηπως μπορεσουμε να δουμε και αυτο το εξαιρετικο φιλμ, που, παρολο αμερικανικης παραγωγης, μοιαζει γνησια εγγλεζικο. Τι σου ειναι τεσπα αυτοι οι μαγοι-σκηνοθετες!!! Υπογραφει βλεπεις ο πολυς Tony Richardson.

Εμ, να μη βρω και το τρειλερ της ταινιας; Το βρηκα! Η πλακα ειναι οτι ανεβηκε πολυ προσφατα στο Υoutube. Αν εψαχνα πριν τις 27 Γεναρη δεν θα το εβρισκα. Τι σου ειναι το timing! Λεω να αρχισω να πιστευω στα θαυματα.
Update (2011/06/26): Δυστυχώς αποσύρθηκε το τρέιλερ που είχα ανεβάσει και δίνω σκηνές που ανεβηκαν πρόσφατα:
THE LOVED ONE (1965) - FORGOTTEN TREASURE



About This Video:
THE LOVED ONE (1965) DIRECTED BY TONY RICHARDSON, STARRING ROBERT MORSE, JONATHAN WINTERS, SIR JOHN GIELGUD, RODDY MCDOWALL, ROD STEIGER, LIBERACE, MILTON BERLE, DANA ANDREWS, AND JAMES COBURN

Δεν υπάρχουν σχόλια: