Σελίδες

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Rodia Radio-05


Εκπομπή αφιερωμένη στην Αϊτή, όπως μεταδόθηκε σήμερα, Κυριακη, 31/01/2010. Τραγούδια του κουβανού Ali Primera και του ουρουγουανού Alfredo Zitarossa. Κείμενα απο το εξαιρετικό βιβλίο του Τάκη Σιμώτα «Περί φαντασίας», εκδ. ΑΓΡΑ. Τime lost, με σκωπτικό άσμα του Κώστα Μανιατάκη. Παρ' όλ' αυτά, έχουμε απόκριες! Peace.
-->> http://radiobubble.gr/el/audio/6356/rodia-radio-05

Peter Tosh "Rastafari Is"


-->> http://www.youtube.com/watch?v=U4e7kUgSQ00
From: BVMRastaTV

In 1987, Tosh appeared to be on the way to a career revival. He was awarded a Grammy for Best Reggae Performance in 1987 for No Nuclear War. However on September 11, 1987 three men came to his house demanding money, and when Tosh replied that he did not have any with him he was shot dead, along with disk jockey Jeff "Free I" Dixon. The leader was Dennis 'Leppo' Lobban, a man whom Peter had befriended and tried to help find work after a long jail sentence. Leppo turned himself over to the authorities, and was tried and convicted in the shortest jury deliberation in Jamaican history: eleven minutes. He was sentenced to death, but his sentence was commuted in 1995 and he remains in prison. Neither of his two alleged accomplices were found, though rumors persist that both were gunned down in the streets.

Image of the day: Patagonian Bloom


acquired January 9, 2010 --- Posted January 30, 2010
In the South Atlantic Ocean, nestled in the curve of southern South America, things are about perfect for microscopic ocean life. Tiny, plant-like organisms—phytoplankton—thrive throughout the Southern Hemisphere’s spring and summer on an abundance of nutrients and long hours of sunlight. Many different species of phytoplankton were coloring the ocean’s surface on January 9, 2010, when the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite captured this photo-like image.
-->> http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=42486

Φοβερα χρωματα! τη λάτρεψα αυτη τη φωτο.. Αρα, αυτα που ζωγραφιζω καπου υπαρχουν -ειπα απο μεσα μου!

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Lava and Snow on Klyuchevskaya Volcano


acquired December 11, 2009
Dark lava streams down the southeast flank of Klyuchevskaya volcano in this satellite image. The dark gray lava—perhaps combined with deposits from lahars or pyroclastic flows—contrasts sharply with the volcano’s snow-covered and sunlit southern slopes, while a thin plume extends due west from the summit. According to the Smithsonian/U.S. Geological Survey Global Volcanism Program, Klyuchevskaya has been active throughout most of 2009.
-->> http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=41596&src=nha

Στου κουφού τη πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!

Ελαβα μέιλ με την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ της κας Θ. Δραγώνα και του Μικη Θεοδωράκη και διαπίστωσα μια συνεννόηση... μπουζούκι!

Διαβάστε και σεις, αγαπημένοι/ες μου αναγνώστες/τριες και πείτε αν καταλάβατε να απαντά κάπου ο μεγάλος μας Μίκης:

1. Επιστολη Θ. Δραγώνα
2 Ιανουαρίου 2010

Αγαπητέ Μίκη Θεοδωράκη,

Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες στο διαδίκτυο επιστολή σας προς τον Στέφανο Ληναίο με πολύ απαξιωτικά σχόλια για το πρόσωπό μου και παραθέματα από το δημοσιευμένο έργο μου που είναι όλα παντελώς ψευδή και κατασκευασμένα.
Σας ενημερώνω ότι δεν είμαι ιστορικός και δεν γράφω ιστορικά βιβλία. Λόγος σαν «Η ελληνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από το 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού. Κοντολογίς κάποιοι από το εξωτερικό μας είπαν τον 19ο αιώνα ότι είμαστε Έλληνες κι εμείς το δεχθήκαμε για να κονομήσουμε (!!!) πουλώντας το παραμύθι ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων», δεν βρίσκεται πουθενά στο δημοσιευμένο έργο μου και δεν χαρακτηρίζει την πανεπιστημιακή και κοινοβουλευτική μου πορεία. Τέτοιου είδους κατασκευάσματα είναι μιας συκοφαντικής εκστρατείας εναντίον μου.
Είμαι κοινωνική ψυχολόγος, ερευνώ και γράφω πάνω στις κοινωνικές ταυτότητες έχω δώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου για την υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο.
Σας στέλνω μέρος των δημοσιεύσεων μου για να κρίνετε εάν όσα παρατίθενται στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εάν διαπιστώσετε ότι είναι κατασκευασμένες φράσεις, σας παρακαλώ πολύ να βρείτε μια ευκαιρία να το δηλώσετε.
Σας γράφω επειδή θαυμάζω την αστείρευτη δημιουργικότητά σας και τους αγώνες σας για τη δημοκρατία και είμαι σίγουρη ότι η αναζήτηση της αλήθειας και η προάσπιση των δημοκρατικών αρχών έχει πρώτιστη σημασία για σας.
Με εκτίμηση
Θάλεια Δραγώνα

Σας επισυνάπτω και 2 πρόσφατες συνεντεύξεις μου όπου θα βρείτε και όλα τα παραποιημένα παραθέματα


2. Επιστολή Μ. Θεοδωράκη
Αθήνα, 10.1.2010

Αγαπητή κυρία Δραγώνα,

Έλαβα την επιστολή και τα βιβλία σας και σας ευχαριστώ. Διάβασα επίσης στο «Βήμα» και τα «Νέα» τις συνεντεύξεις σας, οι οποίες όμως κινούνται μονάχα γύρω από δυο-τρεις φράσεις που σας αποδόθηκαν εδώ και πολύ καιρό, για να διαψευσθούν ύστερα από μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Οι συνεντεύξεις αυτές και η μεγάλη προβολή τους (σε συνδυασμό με την φίμωση των αντιθέτων απόψεων) δεν πετυχαίνουν τίποτε άλλο παρά να αποκαλύπτουν στον ελληνικό λαό τους πανίσχυρους φίλους σας στα ΜΜΕ αποδεικνύοντας το εύρος και τα ερείσματα αλλά και τον συντονισμό της προσπάθειας που εξυφαίνεται με στόχο την αλλοίωση της εθνικής-ελληνικής μας ταυτότητας. Καθώς και τον τρόμο που δημιουργεί η αυξανόμενη παλλαϊκή αντίδραση στις απόψεις σας, που ακυρώνει την αρχική σας προσπάθεια να εκμεταλλευθείτε την αντίδραση του κ. Καρατζαφέρη βαφτίζοντας όσους διαφωνούν «ακροδεξιούς».
Τρόμος που φτάνει σε σημείο να προκαλεί συμπτώματα της «Λύσσας-Σόρος» σε υποταχτικούς κονδυλοφόρους όπως σ' αυτόν τον δυστυχή κ. Χάρη σε σημερινό (9.1.10) ένθετο αθηναϊκής εφημερίδας.
Επειδή τυχαίνει να είμαι ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της εκστρατείας για την ενημέρωση του ελληνικού λαού με ρίζες βαθειές στην αληθινή ελληνική Αριστερά από την εποχή του ΕΑΜ, θα ήμουν ο τελευταίος που θα επέτρεπα στον οποιονδήποτε να καπηλευτεί την λέξη και την έννοια «πατρίδα».
Το ΕΑΜ και το τότε ΚΚΕ κατέκτησε την εμπιστοσύνη του 70% του λαού μας για την πίστη του και τους αγώνες του για τη Λευτεριά της ελληνικής πατρίδας και την αναγέννηση του ελληνικού έθνους. Με την πεποίθηση ότι υπηρετούμε τα ιδεώδη των Ελλήνων για την ελευθερία και την δημοκρατία από τα βάθη των αιώνων και φτάνοντας ως το «Ελευθερία ή θάνατος» του Κολοκοτρώνη, ορθώσαμε το ανάστημά μας και αναμετρηθήκαμε με το όπλο στο χέρι, με την πιο φονική δύναμη που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα: την χιτλερική Βέρμαχτ, τα ναζιστικά Ες-Ες και την Γκεστάπο, με αμέτρητες θυσίες σε αίμα, βασανισμούς και διώξεις. Ενώ παράλληλα και μέσα σ' εκείνες τις σκληρές συνθήκες τιμούσαμε και τρεφόμαστε με τον ελληνικό πολιτισμό για τον οποίο είμαστε περήφανοι και συγχρόνως οραματιζόμαστε τη μελλοντική κοινωνία της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της «πανανθρώπινης λευτεριάς».

Update 31/1/2010-->> Ολοκληρη η επιστολη του Μ. Θεοδωρακη εδω-->>
http://panosz.wordpress.com/2010/01/13/mikis-10/
________________________
Θα μου πείτε, και με το δίκιο σας (πολλά ερωτηματικά στο "δίκιο"), ότι καλά έκανε ο Μίκης και απαντά τα δικά του στη Θάλεια, που ξετσούμισε και βγάζει και γλώσσα ζητώντας και τα ρέστα, επειδή τί δηλαδή; Επειδή τη διεσυραν τα ΜΜΕ και ο Μίκης χόρεψε στο ρυθμό τους. Γούστο του και καπέλο του τού ανθρώπου, να χορεύει σε όποιο σκοπό θέλει, τεσπα. Για "λευτεριές" έμαθε να μιλά, αυτά θυμάται και αυτά μολογά. Λέει και για "δικαιοσύνες", αλλά το δίκιο της Θάλειας, ποιος τό'χασε για να τό'βρει εκείνη; Αν βρισκόταν στη θέση της, θα ωρυόταν. Νομίζω, δλδ..

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Aγαλμα της Yπουργού Γεωργίας...


http://panosz.wordpress.com/2010/01/29/batzeli-2/

...θα τοποθετηθεί στο Ζάππειο ή σε άλλο κατάλληλο χώρο, εάν τα τρακτέρ φύγουν από τους δρόμους χωρίς να δοθούν εισοδηματικές ενισχύσεις.
___________________________________
Eπανερχομαι στο θεμα "αγροτες" γιατί θυμήθηκα (με την ευκαιρία του post που διάβασα στου The Motorcycle boy) τα μπλοκα του '95, όταν οι βαμβακοπαραγωγοι του θεσσαλικού κάμπου -εκείνοι που καταξοδεύουν το νερό με τις πομώνες* και θέλουν και τον Αχελώο να τον στερέψουν και αυτόν- γλένταγαν επί μέρες μετά την είσπραξη των επιδοτήσεων στα μπαράκια που είχαν ανοίξει για τη περίπτωση στα χωριά με φρέσκο κρέας από ανατολικές χώρες και ντόπιους προμηθευτές -δουλέμπορους ντε.

Την ίδια εποχή, είχα γνωρίσει αγρότες καλλιεργητές ζαρζαβατικών, ντοματας, κλπ, που δεν είχαν καμμιά σχέση με όλα αυτά -μπλόκα, μπαράκια, επιδοτήσεις, κλπ. Μήπως λοιπόν -αναρωτιέμαι- πρέπει να το δει το θέμα "κάπως αλλιώς" η κα υπουργός, ώστε να μη τσουβαλιάζονται στη λέξη "αγρότες" όλοι μαζί; Τα χλωρά γιατί να καίγονται με τα ξερά; Πότε θα πάψουν πια να επιδοτούνται προϊόντα ΓΙΑ ΝΑ καταστρέφονται ή να σαπίζουν απούλητα; Επιτέλους, να στηριχτούν οι συνεπείς αγρότες για τα χρήσιμα προϊόντα τους, καθώς και εκείνοι που στα σίγουρα θα αλλάξουν τις υδροβόρες καλλιέργειες και θα (ελέγχονται ότι) καλλιεργούν προϊόντα όχι με γνώμονα το στενό όριο του σύντομου ψιλο_κέρδους αλλά το μακροπρόθεσμο και σίγουρο τριπλό κέρδος: της γης, των καταναλωτών, της δικής τους τσέπης.

Επίσης, στις λαϊκές αγορές να έχουν πάγκο αγρότες και όχι να βαφτίζονται "παραγωγοί" οι μεγαλομανάβηδες εισαγωγείς. Μικρομανάβηδες αντιπρόσωποι των αγροτών και κατευθείαν παραγωγοί -με σφραγίδα, που λένε- σε ποσοστά π.χ. 30%-65%. Αντε και ενα 5% για ντελικατέσσεν (μανιταρια, σπαράγγια, μάνγκο, μπανάνες, κλπ εξωτικά προϊόντα)
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
-->> * ουδεμία σχέση με το νησάκι που βρίσκεται ανοιχτά της Χίου.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ ΣΙΞ ΣΙΞ ΣΙΞ !!!

fox = 666

Ο κώδικας εδώ:-->> http://www.disclose.tv/action/viewphoto/5474/fox___666/

Αντιγραψτε, αντιγραψτε, προλαβαινετε -στο τσακ!- να σωθείτε!!!!!!!! (κι εσεις)

το πρώτο μου post


-->> Ανεβηκε στις 21/11/2005 εδω:-->>
http://rodiat.blogspot.com/2005/11/bridge-to-clouds.html
Απο τοτε, ανεβασα 3,792 posts
αναλυτικα:
taparaponasas stoNATO 293 Posts
taparaponasas stonOHE 317 Posts
taparaponasas stoMIXER 679 Posts
Andreas Latzko 20 Posts
Otikatsi 34 Posts
blogometro - Rodia's stories 184 Posts
painting my soul 68 Posts
pictures3000 115 Posts
autox8on *διαβαζεται κατα μηνες* 105 Posts
Cloud without pants 286 Posts
η ροδια ουρλιαζει ψιθυριστα 377 Posts
Rodia Mixer 1,215 Posts
Rodia's Music Galaxy 99 Posts

(χώρια όσα ανεβασα σε ομαδικα blogs)
Α! ανεβασα και μερικα στο wordpress, αλλα που να το ψαχνω τωρα..
_____________________
ΣΗΜ. τα θυμηθηκα χαρη στο ποστ του Πανου-->> http://panosz.wordpress.com/2010/01/27/hut-12/

Λυσσασμένοι για βραβεία!

.
01. 02. 03. 04.
05. 06. 07. 08. 09.
10. 11. 12. 13. 14.
15. 16. 17. 18. 19.
Θαυμάζω, μα την αλήθεια, τους λαμπρούς βραβευμένους συμπατριώτες μου, τον ανθό της κοινωνίας μας, τα υποδείγματα του "καλού".

Θαυμάστε και σεις, με τη σειρά σας:

αντιγραφω:
ΤΑ ΤΙΜΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Πολιτικοί:
- Σταύρος Δήμας (Επίτροπος Ε.Ε.)
- Στέλιος Παπαθεμελής (Βουλευτής-π. Υπουργός)
- Χρήστος Παπουτσής (Βουλευτής-π. Υπουργός)

Κληρικοί:
- π. Ιωάννης Διώτης (Πρωτοπρεσβύτερος)
- π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης (Αρχιμανδρίτης)

Επιστήμονες:
- Σαράντος Καργάκος (Ιστορικός-Συγγραφέας)
- Κώστας Μπέης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών)
- Σκεύος Πουλλάς (Νευροχειρούργος)

Δημοσιογράφοι-Καλλιτέχνες:
- Γρηγόρης Αρναούτογλου (Τηλεπαρουσιαστής)
- Γρηγόρης Βαλτινός (Ηθοποιός)
- Τζένη Βάνου (Τραγουδίστρια)
- Σοφία Βόσσου (Τραγουδίστρια)
- Κλειώ Δενάρδου (Τραγουδίστρια)
- Λυκούργος Καλλέργης (Ηθοποιός - τ. Βουλευτής)
- Ρούλα Κορομηλά (Τηλεπαρουσιάστρια)
- Τέρενς Κουΐκ (Δημοσιογράφος)
- Ζωή Λάσκαρη (Ηθοποιός)
- Δημήτρης Μουζακίτης(Πρόεδρος Ακαδημίας Κορφιάτικων Βραβείων)
- Γιάννης Μπουφίδης (Μουσικοσυνθέτης)

Επιχειρηματίες:
- Στέργιος Καλόγηρος (Επιχειρηματίας)
- Ηλίας Μπογδάνος (Επιχειρηματίας)

Φωτο απο εδω:
-->> http://www.patrokosmas.gr/ekdilosis.asp?isue=34&artid=236&sitem=1&sitema=1
_______________________________
ΣΗΜ.1. στις φωτο παρουσιαζονται:

01. 02. 03. Ο π. Μαξιμος με τα αγαπημενα του αστερια
04. Ο π. Ιωάννης Διώτης παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
05. Ο π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
06. Ο Στέλιος Παπαθεμελής παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
07. Η Ρούλα Κορομηλά παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
08. Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
09. Η Τζένη Βάνου παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
10. Η Κλειώ Δενάρδου παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
11. Η Σοφία Βόσσου παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
12. Ο Λυκούργος Καλλέργης παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
13. Ο Κώστας Μπέης παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
14. Ο Γιάννης Μπουφίδης παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
15. Ο Δημήτρης Μουζακίτης παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
16. Ο Σκεύος Πουλλάς παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
17. Ο εκπρόσωπος του Χρήστου Παπουτσή παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
18. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ως εκπρόσωπος της Ζωής Λάσκαρη, παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο
19. Ο εκπρόσωπος του Τέρενς Κουϊκ παραλαμβάνει το Βραβείο του Αγίου Κοσμά από τον π. Μάξιμο

ΣΗΜ.2. Αντιγράφω:
«Μία από τις πεποιθήσεις του πατρός Μαξίμου και των συνεργατών του είναι πως, για να το πούμε έτσι απλά, “το καλό πρέπει πάντα να επιβραβεύεται”. Αυτό διακηρύττει πλήθος Αγίων της Πίστεώς μας και φυσικά και ο Άγιος Κοσμάς. “Εάν, αναφέρει, το κακό το οποίο δεν το επαινούμε, πλεονάζει και επικρατεί ευκολότερα του καλού, σκεφτείτε τι θα συνέβαινε εάν δεν επαινούσαμε δεν τιμούσαμε και δεν βραβεύαμε το καλό”.
Από την σκέψη αυτή κινούμενοι οι συνεργάτες του “Αγίου Κοσμά” προέβησαν στην Απονομή αυτή για πρώτη φορά, με ένα και μόνο στόχο την επιβράβευση καλών και αξιέπαινων πράξεων, έργων, προσφοράς, πορείας και στάση ζωής και εργασίας σημαντικών, ο καθένας στον χώρο του, ανθρώπων.»

ΣΗΜ.3. Κρίμα που έχασα όλα αυτά τα γεγονότα (βραβεύσεις, κλπ), γιατί συνέβησαν "την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2005 και ώρα 13:00 στα "ΑΣΤΕΡΙΑ" της Γλυφάδος".

ΣΗΜ.4. Μετά, απορούμε πώς και γιατί η κοινωνία μας πηγαίνει κατά διαόλου... Πώς και γιατί οι νέοι μας λαβαίνουν κακά παραδείγματα... κλπ κλπ... Εύκολο είναι να αντισταθεί κανείς στη γοητεία του χαζοκουτιού; Αφού ούτε ενας πεφωτισμενος πατηρ Μαξιμος δεν το καταφερνει, τι να λέμε τώρα...

ΣΗΜ.5. Επειτα, αναρωτιόμαστε ποιος τάχα να κλωσσάει εκείνο το αυγουλάκι...

(ζητώ συγγνωμη απο τους/τις αναγνωστες/τριες μου, αλλα ούτε'γώ μπόρεσα να αντισταθώ στο πειρασμό να ανεβάσω αυτό το ποστ!!!)

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ο Αντίχριστος προ των πυλών του διαδικτύου



Περνώ απο του grep Alt και βλέπω μια παραπομπή για το βαρόμετρο. Ε, λέω, ενδιαφέρον θα έχει λόγω του καιρού...
Πετιέμαι λοιπόν να δω αν θα χιονίσει και πότε, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας με ανησύχησε, και τι βλέπω; Τρίβω τα ματάκια μου, αλλά εξακολουθώ να βλέπω τα απίστευτα... Μπα, δεν θα τα τρίψω άλλο, μη πάθω και πονόματο, ε;

ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ ΦΤΟΥ ΣΙΞ ΣΙΞ ΣΙΞ ή το δαιμονικό FireFox και άλλα παραμύθια ή Ι.Ε. και ξερό ψωμί!

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

οι αντιρατσιστές

Ψάχνομαι τον τελευταιο καιρο, μη τυχον και ο ρατσισμος εχει παρεισφρύσει μέσα μου στα κρυφά και στα μουλωχτά και δεν σηκώνω παντιέρες ούτε λιστάρω πόσους φίλους εβραίους έχω και πόσους μαύρους και πόσους νοτιασιάτες και πόσους κίτρινους και πόσους ινδούς. Γιατί; Επειδή ακούω/διαβαζω να ξεσπαθώνουν τόσοι πολλοί συμπολίτες μου στο διαδίκτυο εναντίον του ρατσισμού. Τι τους έπιασε τεσπα; Μύγα τους ετσίμπησε στα ξαφνικα; Εκεί όπου εσκεφτόμουν το λοιπόν, τσαφ! ένας σπινθήρας μνήμης άδραξε το μυαλό μου και θυμηθηκα πόσο αντιδικτατορικοί ήταν -αμέσως μετα τη πτώση της χουντας- κάτι γειτονάκια μου καταδοτάκια, που είχαν στείλει κόσμο και κοσμάκη στα νησιά για παραθερισμό, ακόμα και το γαλατά μας στείλανε και τα είδα μια μέρα στο γαλατάδικο να κουμαντέρνουν το ορφανό απο ιδιοκτήτη μαγαζί. Ετσι. Τόσο καλά. Αναρωτιέμαι το λοιπόν, τί τάχατες έχουνε να κερδίσουν για να κόπτονται τόσο, μη και τους πει κανείς ρατσίσταρους του κερατά, αλλά πάλι... μήπως τρέφουν αισθήματα αγνά και τους παρεξήγησα; Λέμε τώρα...

Water Use On Idaho's Snake River Plain


Posted January 26, 2010
For most of us, knowing how much water we use is a simple matter of opening the bill that arrives in the mail every month, but state and regional water managers have a far greater challenge. For water managers, water is used only when it is permanently removed from the ground or rivers. The water we use in our houses goes through the sewer and a treatment facility and back into a river or the ground where it can be re-used. For a water manager, the only time water is consumed is when it evaporates into the air or is soaked up by plants and then turned into water vapor (transpiration). Under this definition, measuring water use comes down to measuring evaporation and transpiration, or evapotranspiration.
-->> http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=42428

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ανακοίνωση – Δελτίο Τύπου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Οι αγροτες απο τη Κρητη ενημερωνουν εκδηλωνοντας την οργη τους:
Τις τελευταίες μέρες ο αγροτικός κόσμος της χώρας βρίσκεται για μια ακόμη φορά στους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο, την επιβίωση του.

Οι εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με την συναίνεση και ανοχή των ηγεσιών των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων (ΠΑΣΕΓΕΣ – ΓΕΣΑΣΕ), έχουν οδηγήσει τον αγροτικό τομέα της χώρας στην εξαθλίωση και τον αφανισμό.

Αλήθεια που βρίσκονται τώρα οι πράσινοι αγροτοπατέρες του νησιού, οι πράσινοι δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές; Καλυτέρεψαν τόσο πολύ οι συνθήκες στην γεωργία και δεν χρειάζεται να αγωνιστούμε πια; Πέρυσι άλλα μας έλεγαν!

Τριάντα περίπου χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση. Το γεωργικό εισόδημα συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο, μειώνεται η απασχόληση, οι τιμές των αγροτικών εφοδίων εκτινάσσονται στα ύψη, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και ελάττωσης του όγκου και της αξίας της παραγωγής. Η γεωργική παραγωγή της χώρας βρίσκεται υπό των έλεγχο μεγάλων μονοπωλιακών συγκροτημάτων στο επίπεδο της προμήθειας γεωργικών εφοδίων, σημαντικός δε είναι ο έλεγχος και η δημιουργία καρτέλ στο πεδίο εμπορίας και λιανικής πώλησης ορισμένων γεωργικοκτηνοτροφικών προϊόντων (γαλακτομικά, δημητριακά κ.λ.π).

Στο κοινωνικό επίπεδο εντείνεται η εγκατάλειψη και τα χωριά μας ερημώνουν. Η γεωργική δραστηριότητα αιώνων εγκαταλείπεται και η ύπαιθρος οδηγείται σε μαρασμό.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Απαιτούνται άμεσα και ριζοσπαστικά μέτρα. Πρέπει οι αγρότες να παραμερίσουν τους διάφορους «προστάτες» τους και να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Διεκδικούμε άμεσα:

  • Νέα σχέδια για την αγροτική ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών της αγροτικής οικονομίας
  • Αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία
  • Στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων
  • Μέτρα για τον περιορισμό της ψαλίδας τιμών αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή
  • Ειδικά μέτρα ανακούφισης των αγροτών και κτηνοτρόφων από τα χρέη και τις αυθαιρεσίες της Αγροτικής Τράπεζας
  • Άμεσα κατώτερες εγγυημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων που να διασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Για το λάδι μας αυτό πρέπει να είναι τα 3 ευρώ

  • Κύριοι της κυβέρνησης, το «δεν υπάρχει σάλιο» για τους αγρότες και τους εργαζόμενους της χώρας (για κάποιους υπάρχουν 28 δις ευρώ), θα γυρίσει επάνω σας σαν ποτάμι που θα παρασύρει εσάς και τις πολιτικές σας!

    Ο μόνος δρόμος για να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν είναι η συνεχής πάλη και ο αγώνας.

    Αυτά που μας ανήκουν δεν τα χαρίζουμε σε κανένα!

    Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

    πνεύμα οικονομίας (Update 25/01/2010)

    Διάβασα στη ΓΑΛΕΡΑ τα όσα έγιναν στη πανέμορφη Σάμο, τη δοκιμασμένη από αλλεπάλληλες πυρκαγιές. Τα εξηγώ ως επίδραση του πνεύματος οικονομίας που πρέπει να μας διακατέχει, ιδίως στις μέρες που περνάμε προσφάτως. Ο καημένος ο μητροπολίτης Ευσέβιος -όνομα και μη χωριό, όπως έλεγε η γιαγιά μου- τι έκανε; Αντί να ξοδεύει για παγκάκια ξύλινα ή τσιμεντένια, έκοψε τα πλατάνια και χρησιμοποίησε τους κομμένους κορμούς για καθίσματα του χριστεπώνυμου πλήθους των επισκεπτών του μοναστηριού της Παναγιάς Ζωοδόχου Πηγής. Απλά πράγματα.
    Εκανε κι άλλα πολλά, αλλά μελετήστε καλά το άρθρο, ώστε να σχηματίσετε τη δική σας γνώμη. Αν καταφέρετε να φτάσετε μέχρι το τέλος, θα διαβάσετε και τη γνώμη/διαγγελμα του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου για το περιβάλλον, την οποία -ούτε αυτή- δεν σεβάστηκε ο μητροπολίτης Ευσέβιος και αμάρτησε. Οχι για το παιδί του. Για τα λεφτά.

    αν δεν ανοιγει ο συνδεσμος, διαλεξτε:-->>
    http://galera.gr/magazine/modules/articles/article.php?id=1944

    -->> UPDATE 25/01/2010, 15:57

    Μετα τη φιλικη επισημανση* του nd-light στο buzz, ανεβαζω εδω ολοκληρο το αρθρο της ΓΑΛΕΡΑΣ:
    Ευσέβιος ο µπουλντοζιέρης

    του Θέμου Εξαρχέα

    Ο θρυλικός Κανάρης έβαζε µπουρλότο στις τουρκικές φρεγάτες, ενώ ο σηµερινός µητροπολίτης Σάµου βάζει µπουλντόζες και ισοπεδώνει το περιβάλλον.

    Λεζαντα στην εικονα: Πράσινο; Δένδρα; Κοµµάτια ή µάλλον τσιµέντο να γίνουν. Με τη βοήθεια του Θεού και των επί γης αντιπροσώπων του. Εικόνα από την καταστροφή στη Σάµο.

    Το περασµένο καλοκαίρι o σαµιώτης δηµοσιογράφος Γιάννης Νέγρης µέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο aegaio.blogspot.com έφερε στη δηµοσιότητα τα έργα και τις ηµέρες της Mητρόπολης Σάµου στο ακρωτήρι του Κότσικα, στην ανατολική πλευρά της Σάµου.
    Εκεί µε τη βοήθεια του θεού, µε τις ευλογίες του τοπικού µητροπολίτη και της κοινοπραξίας Σ. Τσακουµάγκος Α.Τ.Ε. - Εργοδοµική Α.Τ.Ε., και µε τον Δήµο Βαθέος και τη Νοµαρχία Σάµου να κάνουν τα στραβά µάτια, η πλαγιά έγινε ίσωµα, ο γκρεµός ευθεία, η παραλία οικόπεδο µε θέα και ένα παλιό πέτρινο κτήριο κατασκηνώσεις.
    Με αφορµή τη διάνοιξη ενός δρόµου, ο µητροπολίτης Σάµου, Ικαρίας και Κορσεών Ευσέβιος, µε τη βοήθεια του εργολάβου, µπάζωσε αρχικά µια πλαγιά που ανήκει στη µητρόπολη µέσα στην οποία υπάρχει και το Ιερό Μετόχι Ζωοδόχου Πηγής Κότσικα (µοναστήρι της Παναγιάς Ζωοδόχου Πηγής) και έστησε το δικό του µικρό «Βατοπέδι».

    Με βάση τις ευεργετικές διατάξεις που προσφέρει ο περίφηµος νόµος περί ναοδοµίας και µε µια «ύποπτη» άδεια (95/09) που εκδόθηκε από την Πολεοδοµία Σάµου, αλλά δεν φέρει τις απαραίτητες υπογραφές, µετέτρεψε ένα παλιό οίκηµα σε κτήριο των κατασκηνώσεων της µητρόπολης, έκοψε τα δέντρα, επέκτεινε τις µάντρες της µονής καταπατώντας δηµόσια δασική έκταση, και µετέτρεψε µια πλαγιά σε οικόπεδο πρώτης κατηγορίας. Όλα αυτά φυσικά, για το καλό του χριστεπώνυµου πλήθους και των γερόντων της Ορθοδοξίας.

    Η διάνοιξη του δρόµου και οι ιερές µπίζνες

    Όταν ξεκίνησε η διάνοιξη της περιµετρικής οδού Βαθέος Σάµου, καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος για εναπόθεση του χώµατος απ’ τις εκσκαφές, ο ανάδοχος εργολάβος απευθύνθηκε στους ιδιώτες των οποίων τα κτήµατα γειτνίαζαν µε το σηµείο της διάνοιξης και τους ρώτησε αν θα ήθελαν να τοποθετηθούν σε αυτά κάποιες ποσότητες προϊόντων εκσκαφής.
    Η µελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου προέβλεπε ειδικό χώρο εναπόθεσης των µπαζών, το κόστος όµως για τη µεταφορά τόνων χώµατος και πέτρας ήταν µεγάλο. Έτσι βρέθηκε µια οικονοµική λύση, που µετέτρεψε όλη την περιοχή σε κρανίου τόπο.

    Επί δυόµισι χρόνια, ο Μεσόκαµπος γέµιζε χώµα, ο δρόµος από το Βαθύ µέχρι το Κοκκάρι το ίδιο, και τελικά –µε τη συναίνεση της Μητρόπολης– µπαζώθηκε και η περιοχή Κότσικα.
    Μετά το σχετικό µπάζωµα, ο περίβολος του µοναστηριού της Παναγίας, που οριοθετούσε την ιδιοκτησία της µονής, ως εκ θαύµατος άνοιξε και απλώθηκε ανατολικά, δυτικά και βόρεια. Νότια δεν επεκτάθηκε γιατί εκεί ευτυχώς υπάρχει ο δηµόσιος δρόµος. Κάτω από τόνους µπάζα θάφτηκε κυριολεκτικά ένα τµήµα της δηµόσιας δασικής έκτασης. Τους κέδρους αντικατέστησαν επίπεδα οικόπεδα µε οικιστικό προφανώς προσανατολισµό.

    Τα αιωνόβια δέντρα που κόπηκαν και γειτνίαζαν µε τα ήδη υπάρχοντα οικήµατα του µοναστηριού –όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες– ήταν γιγαντιαίων διαστάσεων. Τα τεράστια πλατάνια εµπόδιζαν προφανώς τη θέα προς το ιδιοκτησιακό «όραµα» που είχε ο µητροπολίτης Σάµου Ευσέβιος. Ήθελε ο χώρος να ανοίξει!
    Οι επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, όταν στις 15 Αυγούστου 2009 βρέθηκαν στον περίβολο του µοναστηριού έµειναν άναυδοι βλέποντας τους κορµούς από τα πελώρια πλατάνια να έχουν καταντήσει καθίσµατα!

    Πριν από µερικά χρόνια η µητρόπολη έχτισε µέσα στα τότε όρια του µοναστηριακού περίβολου ένα διώροφο κτήριο (απαύγασµα συµµετρίας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας), κλείνοντας το µονοπάτι για την παραλία κάτω από το µοναστήρι. Ως δικαιολογία χρησιµοποιήθηκε η ανάγκη προστασίας της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τώρα που η παραλία µπαζώθηκε και το παλιό µονοπάτι θάφτηκε, η εν λόγω περιουσία όχι µόνο προστατεύεται επαρκώς αλλά πολλαπλασιάζεται κιόλας.

    «Η Βίγλα» και ο Ρακιντζής

    Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των «ιερών» πράξεων ανέδειξε και η τοπική οικολογική εφηµερίδα «Η Βίγλα». Τον περασµένο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια σύντοµης επίσκεψης που πραγµατοποίησε στο νησί ο γενικός επιθεωρητής Δηµόσιας Διοίκησης Λέοντας Ρακιντζής, ο δηµοσιογράφος Γιάννης Νέγρης του έδωσε ένα αντίγραφο της εφηµερίδας και του ζήτησε να ρίξει µια µατιά σε όσα δηµοσιεύονταν.

    Ο κ. Ρακιντζής αµέσως έδωσε εντολή σε όλες τις αρµόδιες υπηρεσίες του νησιού να δράσουν, να ελέγξουν, να καταγράψουν και να ακολουθήσουν το γράµµα του νόµου. Η ασυλία µε την οποία αντιµετωπιζόταν η αντιπεριβαλλοντική δράση της µητρόπολης έληγε, αν και µε µικρό τίµηµα τελικά για την ίδια.
    Έως τότε, δηλαδή επί δυόµισι περίπου χρόνια, όλοι έβλεπαν την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελούνταν αλλά κανείς δεν µιλούσε. Ποιος άλλωστε θα τα έβαζε µε τον µητροπολίτη Ευσέβιο; Ας µην ξεχνάµε ότι είναι άλλωστε και ο τοπικός αντιπρόσωπος του Θεού στη Σάµο!
    Ο κ. Ρακιντζής όµως, παρακάµπτοντας θεούς και δαίµονες, τους έβαλε να ψάξουν, προκειµένου να προστατευθεί το περιβάλλον από τις αυθαίρετες παρεµβάσεις.

    Δουλειές µε φούντες

    Όσο οι ντόπιοι δηµοσιογράφοι έψαχναν το θέµα, πριν την καθοριστική παρέµβαση Ρακιντζή, τόσο ο «άγιος» Σάµου ενοχλούνταν.
    Όσο ο κ. Νέγρης έβγαζε στη φόρα τι γινόταν και έθετε ερωτήµατα στις αρµόδιες υπηρεσίες τόσο ο µητροπολίτης Ευσέβιος ισχυριζόταν «live» ότι όλοι εκείνοι που αντιδρούσαν είναι ψεύτες και συκοφάντες µε µοναδικό σκοπό να εκθέσουν την εκκλησία και το έργο της!
    Στις 25 Ιουλίου 2009 ο κ. Ευσέβιος µιλώντας στον δηµοσιογράφο Γιώργο Γαρυφάλλου στον ραδιοφωνικό σταθµό Radio 2000 FM αναφέρθηκε στα όσα έγιναν στον Κότσικα:

    «...Λέτε να θέλουµε να γίνει κρανίου τόπος; Σκέφτηκαν µε τι χρήµατα έγιναν αυτά; Αν δεν θέλουν να φτιάξουµε τίποτα στον τόπο µας, να το ξέρουµε να µην κάνουµε τίποτα! Τα ίδια είχα ακούσει για το Επισκοπείο, τη Βροντιανή, την Αγία Ζώνη... Κάποτε κουράζουν όλα αυτά! Αξίζει τον κόπο να ζητιανεύω;».
    Τελικά στις 29 Οκτωβρίου 2009 η Νοµαρχία Σάµου αναγκάζεται –µε βαριά καρδιά, είναι η αλήθεια– µετά την αυτοψία που είχε κάνει στις 7 Αυγούστου 2009 (κατ’ εντολή Ρακιντζή) το Κλιµάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) να επιβάλει στη Μητρόπολη Σάµου πρόστιµο που έφτανε το αστρονοµικό ποσό των 1.500 ευρώ (!) για ρίψη µεγάλου όγκου υλικών εκσκαφών, µε αποτέλεσµα την εκτεταµένη καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή Κότσικα, ενώ η πρόταση του Κ.Ε.Π.ΠΕ. ήταν το πρόστιµο να φτάνει τις 5.000 ευρώ.

    Πέραν του «εξαντλητικού» προστίµου που της επιβλήθηκε η Μητρόπολη Σάµου είναι υποχρεωµένη µε µελέτη που πρέπει να καταθέσει στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νοµαρχίας να αποκαταστήσει τον χώρο. Να ξαναφυτέψει δηλαδή τα αιωνόβια πλατάνια, να αποµακρύνει τους τόνους χώµατος, να ξαναζωντανέψει τους κέδρους!

    Πρόβληµα και µε την πολεοδοµική άδεια

    Η άδεια που έβγαλε το Τµήµα Έκδοσης Πολεοδοµικών Αδειών της Νοµαρχίας Σάµου προς τη µητρόπολη αναφέρει ότι αδειοδοτεί µόνο την «επισκευή παλαιάς λιθόκτιστης διώροφης οικίας». Αιτιολογική έκθεση (που είναι υποχρεωτική βάσει της εγκυκλίου 65/90) στην οποία θα πρέπει να γίνεται αναλυτική αναφορά στις εργασίες που θα γίνουν δεν υπάρχει. Η υπάρχουσα άδεια δεν ήταν καν θεωρηµένη από το οικείο αστυνοµικό τµήµα προκειµένου να γίνει η απαραίτητη εκτέλεση των εργασιών.
    Βάσει ποιας µελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αδειοδοτήθηκε η µητρόπολη να καταστρέψει τους τόσο σπάνιους για την ελληνική χλωρίδα κέδρους και τα αιωνόβια πλατάνια µέσα από την αυλή του µοναστηριού; Η µητρόπολη παρανόµησε αλλά κανείς δεν της τράβηξε το αυτί. Κανείς δεν την έστειλε στον εισαγγελέα και ενώπιον της Δικαιοσύνης. Κάποιοι προφανώς ενώπιον θεού και νόµων είναι πιο ίσοι από άλλους!

    Τι απάντησαν οι αρµόδιοι

    Ο λιµενάρχης Σάµου Στέλιος Παρτσάφας, όταν ρωτήθηκε σχετικά µε το θέµα, απάντησε ότι δεν γνώριζε αν είχε µπαζωθεί ο αιγιαλός και η παραλία. Αυτό που εξόφθαλµα και ο πλέον άσχετος διαπίστωνε ο λιµενάρχης δεν µπορούσε να το δει.
    Ο προϊστάµενος της Πολεοδοµίας Σάµου ανέφερε ότι συντάσσεται ειδικό πρωτόκολλο, ενώ η Κτηµατική Υπηρεσία, µέσω του προϊσταµένου της Αλκιβιάδη Φουντεδάκη, αναµένει να της κατατεθούν από τη µητρόπολη τα συµβόλαια ιδιοκτησίας, ώστε να προχωρήσει περαιτέρω.
    Ο δήµαρχος Βαθέος Φίλιππος Πετρούσκας τόνισε πως ο δήµος ουδεµία ανάµειξη έχει καθώς η εναπόθεση των προϊόντων εκσκαφής αποτελεί ευθύνη του εργολάβου, παρόλο που ο δηµοτικός σύµβουλος Μανώλης Βασιλειάς δήλωνε ότι την ευθύνη της εφαρµογής της περιβαλλοντικής µελέτης την έχουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήµου Βαθέος.

    Στην υπόθεση πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει και ο νοµάρχης Σάµου Εµµανουήλ Κάρλας, όχι µόνο γιατί το πρόστιµο που τελικά επέβαλε αξίζει όσο µερικοί τόνοι καυσόξυλα αλλά κυρίως γιατί όλο το προηγούµενο διάστηµα προτίµησε ενώπιον του αντιπροσώπου του θεού (στη Σάµο) και των ανθρώπων της Σάµου (που φώναζαν για την καταστροφή) να το παίξει Πόντιος Πιλάτος.
    Η απεριόριστη ανοχή στις δραστηριότητες της µητρόπολης αποδεικνύει όχι µόνο τις αγκυλώσεις µιας τοπικής κοινωνίας αλλά και την υποκρισία των δηµόσιων κατά τα άλλα λειτουργών.

    Το έγγραφο του επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης τούς ανάγκασε να τρέχουν εκ των υστέρων για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια. Όλες οι υπηρεσίες έκαναν µόνο τα στραβά τα µάτια. Η καταστροφή έγινε, και είναι αδύνατον το περιβάλλον να επανέλθει στην προηγούµενη φυσική κατάσταση, ακόµα κι αν ο θεός θελήσει να βάλει το χέρι του, κάτι για το οποίο πολύ αµφιβάλλουµε!

    Απόδηµοι και άλλες ιστορίες

    Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο νυν βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρώην νοµάρχης Σάµου Πυθαγόρας Βαρδίκος (κατά τα έτη 1995-1998) σε συνεργασία πάντα µε τη µητρόπολη επιδίωξε να δηµιουργήσει σε µιαν άλλη περιοχή στη Μουρτιά της Σάµου «το χωριό των αποδήµων». Ήταν µια συγκινητική «προσφορά» της πατρίδας στα ξενιτεµένα παιδιά της. Το ταξίδι που πραγµατοποίησαν οι εκπρόσωποι της «κοινοπραξίας» στη µακρινή Αυστραλία συνοδευόταν από τυµπανοκρουσίες και πατριωτικό οίστρο!
    Αλλά οι πονηροί Έλληνες, Σαµιώτες της Αυστραλίας, υποδέχτηκαν µε χαρά τους συµπατριώτες της ιδιαιτέρας πατρίδας, τους προσέφεραν την πατροπαράδοτη φιλοξενία και πλούσια δώρα, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν τα λεφτά τους, προκειµένου να χτιστεί «το χωριό των οµογενών», όπως είχαν βαφτίσει το «γκέτο» των αποδήµων στη Μουρτιά. Η δουλειά χάλασε, πέρασαν τα χρόνια, και το θέµα ξεχάστηκε. Πολλοί από τους συντελεστές της «κοινοπραξίας» αποχώρησαν, µερικοί έκαναν την αυτοκριτική τους, ηρέµησαν… Ωστόσο η ιερά µητρόπολη δεν το βάζει κάτω.

    Προσφεύγει σε κρατικούς και άλλους φορείς εξουσίας, και προσπαθεί να οικειοποιηθεί την τεράστια πευκόφυτη έκταση 308.000 τ.µ. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να «δέσει» η δουλειά. Χωρίς κανένα δισταγµό η µητρόπολη προσφεύγει στη Δασική Υπηρεσία Σάµου και µε αίτηση ζητάει τον αποχαρακτηρισµό του δάσους της περιοχής.

    Κατά παράδοξο τρόπο, µια και δεν συνηθίζεται, η Δασική Υπηρεσία αντιστέκεται. Απλώνει χάρτες και ανοίγει κιτάπια, επισκέπτεται την επίµαχη περιοχή. Η απάντηση της είναι καταπέλτης για την εκκλησιαστική εξουσία. Το αίτηµα απορρίπτεται. Η πευκόφυτη περιοχή της Μουρτιάς που διεκδικεί η Ιερά Μητρόπολη Σάµου, Ικαρίας και Φούρνων είναι δάσος και δεν αποχαρακτηρίζεται. Η µητρόπολη καταθέτει τότε νέα αίτηση-ένσταση και προσφυγή, αυτή τη φορά στη δευτεροβάθµια επιτροπή, ζητώντας να απορριφθεί και να «εξαφανισθεί» ή να «µεταρρυθµιστεί» η απόφαση της πρωτοβάθµιας επιτροπής.

    Οµάδα κληρικών συνοδεύει το κλιµάκιο της Δευτεροβάθµιας Επιτροπής κατά τη δεύτερη αυτοψία στην περιοχή της Μουρτιάς. Και η δεύτερη προσφυγή-ένσταση είχε όµως την ίδια τύχη. Το δάσος δεν αποχαρακτηρίζεται. Τώρα εν έτει 2009 µαθαίνουµε πως ετοιµάζονται να προσφύγουν στο Συµβούλιο της Επικρατείας για να… δικαιωθούν.

    Είναι αµαρτία

    «Η καταστροφή του παγκόσµιου φυσικού περιβάλλοντος είναι µία ακόµη ισχυρά απόδειξις της διασπασθείσης ενότητος της ανθρωπότητος, της ελλείψεως συνεργασίας, της θυσίας ενός ελπιδοφόρου διά τον πέλας ηµών µέλλοντος εις τον βωµόν του αµέσου πλουτισµού ηµών αυτών.
    »Οι άνθρωποι και το περιβάλλον συνθέτουν το αδιαίρετο υλικό της ύπαρξης, ένα πολύχρωµο ύφασµα, το οποίο πιστεύουµε ότι έχει υφανθεί στην ολότητά του από το Θεό.
    »Η φύση δεν είναι δική µας για να τη χρησιµοποιούµε κατά το δοκούν. Είναι ένα δώρο αγάπης του Θεού προς εµάς και πρέπει να του ανταποδώσουµε την αγάπη προστατεύοντας την.
    »Να φυτεύετε δέντρα, να προστατεύετε τη φύση, να µην πετάτε πλαστικά και σκουπίδια, να ευαισθητοποιείτε και τους φίλους σας και να τους µεταδίδετε το µεράκι για τη φύση.
    »Έχουµε χρέος όλοι µαζί να προστατεύσουµε το περιβάλλον και να το παραδώσουµε πολύ πιο όµορφο από ό,τι το παραλάβαµε.
    »Πρέπει να προσπαθήσουµε περισσότερο για το περιβάλλον. Να ξέρετε η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι αµαρτία»
    Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος


    Πηγές:
    aegaioblogspot.com
    logospoliti.blogspot.com
    διµηνιαία εφηµερίδα «Η Βίγλα»
    _________________________
    *Μια φιλική προειδοποίηση: Έχω κολλήσει malware, όχι μία αλλά δύο φορές από το site της πολύ ενδιαφέρουσας κατά τα άλλα Γαλέρας (το οποίο έχει επισημανθεί κατά καιρούς και από το Google). Με προσοχή λοιπόν γιατί κάτι σέρνεται στο server που νοικιάζει.

    Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

    Πώς ειδαν το θεμα "Αϊτη" οι έλληνες bloggers (update 23 Jan 2010)


    View Larger Map

    Οσοι προλαβα να δω μεχρι τωρα:
    01. Greek Rider Βοηθήστε την Αιτή (Haiti: Donate Now) - Χρησιμες διευθυνσεις για δωρεές (η σελιδα ανανεωνεται)
    02. Polsemannen Βοηθήστε την Αϊτή (Haiti: Donate Now)
    03. Polsemannen Αϊτή & Pat Robertson, ή πως η ανθρώπινη μαλακία και αναλγησία είναι λίγο πιο μικρές από το σύμπαν
    04. Кроткая Η βλακεία είναι αήττητη
    05. Χασοδικης Ο κροκόδειλος που κλαίει
    06. Λ. Ηρακλειώτης Kι εδώ ξεβάφει αίμα και δάκρυ
    07. Ομοβροντία Εκθεση για την αποστολή βοήθειας στην Αϊτή από το Help Center (χρησιμες διευθυνσεις)
    08. ΚΙΜΠΙ Η Αϊτή και οι αϊτοί του ανθρωπισμού (16/01/2010)
    09. ΚΙΜΠΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ (16/01/2010)
    10. tsalapeteinos Το νησί των καταραμένων
    11. Camino del Fuego Σεισμός στο λιμάνι των πειρατών
    12. Πανος Ζερβας 25 τόνοι καφέ για την Επανάσταση του 1821
    13. tsalapeteinos Η πριγκηπισσα της λασπης (αφιερωμα στην Αϊτη, 21/12/2008)
    14. ΨΗΦΙΣ Help Haiti
    15.
    16.
    17.

    -->> ΣΗΜ. η σελιδα θα ανανεωνεται, ενημερωστε για ο,τι παρει το ματι σας. Ευχαριστω.
    (πρωτη αναρτηση 15/01/2010)
    (πρωτη ενημερωση 19/01/2010)

    Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

    Ο στόμφος

    Αν θελετε να κατανοήσετε πλήρως την έννοια της λέξης, παρατηρήστε τον τρόπο ομιλίας της ανταποκρίτριας των κρατικών καναλιών, αυτήν με το ξανθό μαλλί και την ένδυση σε στιλ παλιάς χολλυγουντιανής βαμπ.

    Πολλα σχεδια!

    και Αλφα και Βήτα...

    -->> ioannou.wordpress.com

    Εκλειψη Ηλίου στην Ινδια


    Annular Solar Eclipse over India

    from-->> http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=42311&src=eoa-iotd

    On January 15, 2010, the Moon passed between the Earth and the Sun. As the Moon blocked just the central portion of the Sun, people looking skyward would have seen a fiery ring around the Moon’s perimeter, what is known as an annular eclipse. Looking down from space at 1:15 p.m. Calcutta time (7:45 UTC) on January 15, 2010, the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) on NASA’s Aqua satellite saw the Moon's shadow falling on India and the Bay of Bengal.

    The shadow spanned a north-south distance of about 300 kilometers (185 miles) on the surface, with the darkest part near the mid-point of the span. Even in the darkest part of the shadow, clouds are so reflective that the small amount of sunlight escaping around the edge of the moon’s disk is enough to illuminate them for MODIS’ view. Farther north in India, closer to the shadow’s edge, the surface appears tea-colored. A white line delineates the coastline.

    The shadow followed a roughly west-to-east arc from central Africa to eastern China. At the height of the eclipse, which occurred over the Indian Ocean, the complete disk of the moon was visible against the Sun for 11 minutes and 8 seconds, making this event the longest annular eclipse anticipated for the next millennium.

    Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

    Πάγοι και παγωμένα ποτάμια


    Iceberg off Mertz Glacier Tongue


    Ice on the St Lawrence River, Canada


    Yukon River Delta, Alaska

    all from -->> http://earthobservatory.nasa.gov/

    Τα μπλοκα των αγροτων

    Για πείτε μου, σεις που γνωρίζετε: έχουν άραγε οι αγρότες άλλη εναλλακτική λύση απο το ξύπνημα της κοινωνίας, να συνδράμει ωστε να λυθούν τα προβλήματά τους;

    Για πείτε μου και το άλλο: έχουν οι κυβερνήσεις άλλη εναλλακτική λύση απο το να αφήνουν να εξελλίσσονται αντιπαλότητες μεταξύ ομάδων πολιτών, ώστε να προωθούν τα άνομα νομοθετήματά τους σε βάρος όλων μας;

    Ε; δεν άκουσα... απάντησε κανείς;

    ("διαίρει και βασίλευε" το λεγαν παλια αυτο το κόλπο)

    Οι Νύχτες Εντός και εκτός Πόλης στη ΛΑΜΙΑ συνεχίζονται...

    Τετάρτη 20 Ιανουαρίου
    τόπος τεχνών ΧΩΡΑ, Λελέικα Υπάτης
    ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

    www.xwra.gr

    για κρατήσεις θέσεων τηλεφωνήστε μας στο **6936**995**142**

  • κάθε Πέμπτη βράδυ ζωντανή μουσική στο καφωδείο ΟΡΦΕΑΣ στη Λαμία.
  • κάθε Παρασκευή βράδυ ζωντανή μουσική στη ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ, στη ΧΩΡΑ με τις γνωστές συνταγές μας.
  • Το καλοκαιράκι εχει και cine ΟΡΦΕΑΣ με μπόλικες θέσεις για παρκαρισμα.
  • Ενημερωθείτε εγκαίρως και για το Φεστιβάλ Οίτης!



  • Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

    Πού πηγαίναμε;

    Σκοτείνιαζε, έτσι μου φάνηκε, που βρέθηκα να βαδίζω σε μια έρημη κακοτοπιά. Μα πού πήγαινα; Οταν το σκέφτηκα αυτό, θυμήθηκα και το σπίτι μου, κι επεθύμησα να γυρίσω πίσω. Θ' ανησυχούσαν. Οχι, όχι, μόλις είχε βραδιάσει και θα πρόφταινα νά'μαι κοντά τους, πριν ακόμα έρθουν τα μεσάνυχτα.
    Αλλά μ' αυτή τη σκέψη είδα τότε το μέρος που βρισκόμουνα. Ηταν ένα μακρινό μακρινό. Και ταράχτηκα απ' την απελπισία. Μα πόσο καιρό λείπω;... Και γιατί ήρθα εδώ;...
    Και όμως βάδιζα, αντί να σταματήσω.
    Ξαφνικά μου φάνηκε πως ήταν ξημέρωμα και δεν ήταν βράδυ! Μα το ξέρουν οι δικοί μου, ή με περιμένουν;
    Ο τόπος μαύριζε από τα δέντρα, δέντρα ψηλά στους βράχους, δέντρα εδώ και κει μαζεμένα. Κι ένας ουρανός δίχως άστρο, αστράκι να λάμπει...
    Πάλι σκέφτηκα πού πήγαινα; Και τρόμαξα. Είδα όμως τότε, πως δεν ήμουνα μόνος, είδα κι άλλους να έρχονται κοντά μου και παρηγορήθηκα.
    Κάτι τους είπα σε λίγο, αλλ' αυτοί δε μ' απάντησαν, δε μ' άκουσαν, και βάδιζαν κοντά μου με σκυμμένο το κεφάλι...
    Και μια σιωπή, μια βαριά σιωπή ήταν παντού χυμένη. Μα κι ο κρότος των βημάτων μας δεν ακουγόταν, έτσι περνούσαμε, χωρίς θόρυβο, δίχως κανέναν κρότο. Πού πηγαίναμε;
    Πάλι το σκέφτηκα, αλλά και πάλι το λησμόνησα και βάδιζα, μαζί με τους άλλους, που κάποτε κι αυτούς τους λησμονούσα. Τώρα όμως, όταν τους έβλεπα αυτούς, τους νόμιζα πως ήτανε γνωστοί μου, φίλοι μου.
    Ετσι βαδίζοντας βρήκαμε μια θάλασσα, που απλωνόταν ήσυχη ήσυχη, χωρίς την παραμικρή κίνηση, μια νεκρή θάλασσα.
    Α, τώρα, σκέφτηκα, θα πάμε πίσω με πλοίο ή βάρκα...
    Κι αισθάνθηκα πάλι τη λαχτάρα να βρεθώ κοντά στους δικούς μου.
    Αλλά δε σταθήκαμε κει, και ούτε κοιτάξαμε αν υπήρχε βάρκα ή πλοίο. Προχωρήσαμε. Τώρα όμως κατεβαίναμε έχοντας δίπλα μας και κοντά μας την ακίνητη θάλασσα. Και βρεθήκαμε σε μια μεριά χαμηλή, κυκλωμένη από υψώματα και που η γη της ήτανε μαύρη πίσσα. Μα και τα νερά τής θάλασσας όμοια, ή πιο μαύρα απ' αυτή φαινότανε νά'ναι...
    Μια βάρκα όμως ήτανε εκεί σαν αφημένη, έρημη, μια βάρκα μαύρη, παλιά. Και μπήκαμε μέσα χωρίς να μιλήσουμε, χωρίς να πει ο ένας στον άλλο λέξη. Κοιτάξαμε έπειτα ζητώντας το βαρκάρη.
    Κανείς δε φαινότανε να υπάρχει εκεί, η βάρκα ήταν έρημη!
    Και αυτό το μέρος ξακολουθούσε να φωτίζεται θαμπά, όπως όταν ξημερώνει, ή όταν βραδιάζει...
    Η βάρκα όμως ξαφνικά κινήθηκε μόνη της, ξεκόλλησε απ' τα ρηχά νερά, και το πανί της, μαύρο κι αυτό, άνοιξε, και φούσκωσε χωρίς να φυσά άνεμος, κι άρχισε να φεύγει, να γλιστρά στα ήσυχα νερά, τα μαύρα...
    Μα πού πηγαίναμε; Εβλεπα τις σκοτεινές μορφές των συντρόφων μου, τους έβλεπα να κάθονται σιωπηλοί, κοιτάζοντας εμπρός με προσοχή, εκεί που η βάρκα έτρεχε γρήγορα.
    Λησμόνησα πού βρισκόμουνα, σα να κοιμήθηκα βαθιά, να με πήρε ο ύπνος δίχως όνειρα. Και όταν συνήρθα, κοίταξα τους συντρόφους μου. Αλλά τους είδα σα σβηστούς, σβηστούς μέσα σε κείνο το μικρό φως, και η ματιά μου πέρασε απ' τα σώματά τους στην άλλη μεριά...
    Και η βάρκα έτρεχε γρήγορα. γλιστρούσε στα νερά χωρίς θόρυβο, και πάντα με φουσκωμένο πανί. Και το τιμόνι να κουνιέται κάποτε σα μόνο του να διεύθυνε τη βάρκα.
    Πάλι λησμόνησα, πάλι σα να βυθίστηκα σε ύπνο δίχως όνειρα. Και όταν ήρθα στον εαυτό μου, είδα τους συνταξιδιώτες μου μόλις να φαίνονται, μόλις σα φκιαγμένοι απ' αραιό καπνό.
    Κοίταξα και γύρω και πάλι έριξα τη ματιά μου σ' αυτούς.
    Τώρα δεν είδα τίποτα, τίποτα! Η βάρκα μόνο μ' έναν επιβάτη, με μένα, έτρεχε. Κι αυτό πίστεψα.
    Αλλ' όταν ζήτησα να δω το σώμα μου, δεν τό'δα! Είχε χαθεί κι αυτό.
    Γρήγορα όμως κατάλαβα τι συνέβαινε.
    Στη βάρκα αυτή μέσα, που χωρίς οδηγό έτρεχε, μόνο ο νους μου ταξίδευε τώρα, έτρεχε στο άγνωστο, απέραντο ταξίδι...
    _______________
    ΣΗΜ. Το διήγημα είναι του Δημοσθένη Βουτυρά, γραμμένο -ποιος το πιστεύει;- στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Στο ζήτημα "Βουτυράς" θα επανέλθω. Μελέτησα με προσοχή πάρα πολλά διηγήματά του επί ένα μήνα -περίπου 2.500 σελίδες!- και μου φαίνεται σαν να ανακάλυψα ένα καινούργιο κόσμο...

    Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

    η λυση για την Αϊτη ειναι: Kαι πάλι σκλαβια

    Συμφωνα με τις δηλωσεις του γαλλου προεδρου, αν διαβαστουν αναμεσα στις γραμμες:


    France's Sarkozy says time to end Haiti's "curse"
    14 Jan 2010 17:59:31 GMT
    Source: Reuters
    * Sarkozy proposes international aid conference

    * Says will talk to Obama, visit Haiti

    PARIS, Jan 14 (Reuters) - French President Nicolas Sarkozy said on Thursday Haiti's devastating earthquake was symptomatic of a "curse" on the island state and proposed an international conference to provide reconstruction help and aid.

    He said he would be speaking to U.S. President Barack Obama in the next few hours to discuss the idea.

    "From this catastrophe, which follows so many others, we should make sure that it is a chance to get Haiti once and for all out of the curse it seems to have been stuck with for such a long time," Sarkozy said in a statement during a public appearance.

    "This new tragedy can be the last if the international community mobilises to help this country," he added.

    Sarkozy said he would visit Haiti in the coming weeks to meet President Rene Preval.

    He said France would work closely with the European Union to send "very important means" to rebuild Haiti, but did not give any specific figures.

    Sarkozy said France would be sending send two military ships to Haiti, a water treatment centre and new search teams. (For a main story on the quake please click on [ID:nN13103860])

    -->> (Reporting by Anna Willard; Editing by Michael Roddy)

    Ο Ουμπέρτο Έκο για τον πρωτοφασισμό

    Το πρωτότυπο κείμενο όπως δημοσιεύτηκε στο New York Review of Books το 1995 ξεκινά με κάποιες αναμνήσεις του Έκο από την παιδική του ηλικία (1942-1945), και επίσης αναλύει το ιταλικό φασιστικό καθεστώς, το οποίο θεωρεί πως χαρακτηριζόταν από δομημένη σύγχυση και ήταν γεμάτο αντιφάσεις, σε αντίθεση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό, ο οποίος ήταν πιο αυστηρά οριοθετημένος. Παρόλα αυτά, και παρά τις διαφορές που είχαν μεταξύ τους τα φασιστικά καθεστώτα εκείνης της εποχής, διέθεταν όλα τους κάποια (όχι απαραιτήτως όλα) θεμελιώδη χαρακτηριστικά. Και γι' αυτό η χρήση του όρου «φασισμός» έχει γίνει τόσο ευρεία και περιεκτική: γιατί μπορείς να αφαιρέσεις κάποιο χαρακτηριστικό από ένα φασιστικό καθεστώς και παρόλα αυτά αυτό θα εξακολουθεί να γίνεται αντιληπτό ως τέτοιο.

    Προτεινω να διαβασετε το αρθρο του Εκο σε μεταφραση (εξαιρετικη) στο blog του Cyrus. Πατηστε απλως πανω στον τιτλο αυτου του post για να μεταφερθειτε αμεσως στη πηγη...
    Προσεξτε ιδιατερα το εξαιρετικο σχολιο του Περαστικού (16/1/10 1:33 PM)


    -->> επειδη πηρα την αδεια, τα αντιγραφω κιολας εδω περα. Τα πολυ σημαντικα κειμενα πρεπει να διαδιδονται με καθε τροπο και ειμαι σιγουρη πως εχω δικιο!

    Ι. Κειμενο Εκο/μεταφραση Cyrus

    Παρά την ασάφεια αυτή, νομίζω πως μπορούμε να σκιαγραφήσουμε έναν κατάλογο χαρακτηριστικών τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά αυτού που ονομάζω «πρωτοφασισμό», ή «αρχέγονο φασισμό». Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να οργανωθούν σε ένα ενιαίο σύστημα· πολλά απ’ αυτά αλληλοαναιρούνται, και είναι επίσης αντιπροσωπευτικά και άλλων μορφών δεσποτισμού ή φανατισμού. Η παρουσία ενός και μόνο απ’ αυτά, όμως, αρκεί για να επιτρέψει στο φασισμό να συμπτυχθεί γύρω του.

    1. Το πρώτο χαρακτηριστικό του πρωτοφασισμού είναι η λατρεία της παράδοσης. Η παραδοσιαρχία, βέβαια, είναι πολύ παλαιότερη από τον φασισμό. Δεν χαρακτήριζε μόνο την αντιεπαναστατική σκέψη των Καθολικών μετά τη Γαλλική Επανάσταση, αλλά γεννήθηκε στους ελληνιστικούς χρόνους, ως αντίδραση στον κλασικό ελληνικό ορθολογισμό. Στη λεκάνη της Μεσογείου, λαοί διαφόρων θρησκειών (που οι περισσότερες απ’ αυτές είχαν γίνει δεκτές στο ρωμαϊκό πάνθεο) άρχισαν να ονειρεύονται κάποια αποκάλυψη που είχε συμβεί στην αυγή της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτή η αποκάλυψη, σύμφωνα με τη μυστηριακή αίγλη που καλλιεργούσε η παραδοσιαρχία, είχε παραμείνει για πολύ καιρό κρυμμένη κάτω από το πέπλο γλωσσών που ήταν πια ξεχασμένες — στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, στους κέλτικους ρούνους, στους παπύρους των σχεδόν άγνωστων θρησκειών της Ασίας.

    Αυτή η νέα κουλτούρα έπρεπε να είναι συγκρητιστική. Ο συγκρητισμός δεν είναι απλά, όπως λένε τα λεξικά, «ο συνδυασμός διαφόρων μορφών πίστης και λατρευτικής πρακτικής»· ένας τέτοιος συνδυασμός πρέπει να ανέχεται τις αντιφάσεις. Καθένα από τα αρχικά μηνύματα περιέχει ψήγματα σοφίας, και όποτε έμοιαζαν να λένε διαφορετικά ή ασύμβατα πράγματα αυτό συνέβαινε μόνο και μόνο γιατί όλα παραπέμπουν, με αλληγορικό τρόπο, στην ίδια αρχέγονη αλήθεια.

    Συνεπώς, δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος στη γνώση. Η αλήθεια έχει ήδη καταγραφεί μια για πάντα, κι εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίζουμε να ερμηνεύουμε το δυσνόητο μήνυμά της.

    Αν κοιτάξει κανείς τις βιβλιοθήκες διαφόρων φασιστικών καθεστώτων, θα βρει όλους τους μείζονες διανοητές της παραδοσιαρχίας. Η ναζιστική εσωτερική γνώση τρεφόταν με παραδοσιαρχικά, συγκρητιστικά και μυστικιστικά στοιχεία. Η πηγή που επηρέασε περισσότερο τις θεωρίες της νέας ιταλικής δεξιάς, ο Ιούλιος Έβολα, συνδύαζε το Άγιο Δισκοπότηρο με τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, και την αλχημεία με την Αγία Ρωμαϊκή και Γερμανική Αυτοκρατορία. Και μόνο το γεγονός ότι η ιταλική δεξιά, για να δείξει πόσο ανοιχτό μυαλό διαθέτει, διεύρυνε αυτό τον κατάλογο ώστε να συμπεριλάβει και έργα του Ντε Μαιτρ, του Γκενόν και του Γκράμσι, αποτελεί ολοφάνερη απόδειξη συγκρητισμού.

    Αν κοιτάξετε τα ράφια που, στα αμερικάνικα βιβλιοπωλεία, φέρουν την επιγραφή «Νέα Εποχή», θα βρείτε εκεί μέχρι και Άγιο Αυγουστίνο, ο οποίος, απ’ ό,τι γνωρίζω, δεν ήταν φασίστας. Αλλά το να συνδυάζεις τον Άγιο Αυγουστίνο με το Στόουνχεντζ — αυτό είναι σύμπτωμα πρωτοφασισμού.

    2. Η παραδοσιαρχία συνεπάγεται την απόρριψη του μοντερνισμού. Και οι φασίστες και οι εθνικοσοσιαλιστές κυριολεκτικά λάτρευαν την τεχνολογία, ενώ οι διανοητές της παραδοσιαρχίας συνήθως την απορρίπτουν ως αντίθετη προς τις παραδοσιακές πνευματικές αξίες. Όμως, παρόλο που ο ναζισμός υπερηφανευόταν για τα βιομηχανικά του επιτεύγματα, ο εγκωμιασμός του μοντερνισμού δεν ήταν παρά η επιφάνεια μιας ιδεολογίας βασισμένης στην ιδέα Αίμα και Γη (Blut und Boden). Η απόρριψη του σύγχρονου κόσμου ήταν μεταμφιεσμένη σαν αντίκρουση του καπιταλιστικού τρόπου ζωής, αλλά αφορούσε κυρίως στην απόρριψη του Πνεύματος του 1789 (και του 1776, φυσικά). Ο Διαφωτισμός, η Εποχή του Ορθολογισμού, γίνεται αντιληπτή ως απαρχή της σύγχρονης αχρειότητας. Κατ’ αυτή την έννοια, ο πρωτοφασισμός μπορεί να οριστεί ως ανορθολογισμός.

    3. Ο ανορθολογισμός βασίζεται επίσης στη λατρεία της δράσης για τη δράση. Επειδή η δράση είναι από μόνη της όμορφη, πρέπει να αναλαμβάνεται πριν, ή χωρίς, οποιαδήποτε σκέψη. Η σκέψη είναι μια μορφή αποδυνάμωσης. Επομένως, η κουλτούρα είναι ύποπτη, στο βαθμό που ταυτίζεται με την κριτική στάση. Η καχυποψία απέναντι στον κόσμο της διανόησης αποτελούσε πάντοτε σύμπτωμα του πρωτοφασισμού, από την υποτιθέμενη ρήση του Γκέμπελς («όταν ακούω να μιλάνε για κουλτούρα αρπάζω το όπλο μου») μέχρι τη συχνή χρήση εκφράσεων όπως «εκφυλισμένοι διανοούμενοι», «κουλτουριάρηδες», «παρηκμασμένοι σνομπ», «τα πανεπιστήμια είναι φωλιές κομμουνιστών». Οι επίσημοι φασίστες διανοούμενοι ασχολούνταν κυρίως με το να επιτίθενται στον σύγχρονο πολιτισμό και την αριστερή διανόηση, που έχουν προδώσει τις παραδοσιακές αξίες.

    4. Καμιά συγκρητιστική πίστη δεν αντέχει στην αναλυτική κριτική. Το κριτικό πνεύμα κάνει διακρίσεις μεταξύ των εννοιών, και αυτές οι διακρίσεις αποτελούν σημάδι μοντερνισμού. Στον σύγχρονο πολιτισμό, η επιστημονική κοινότητα επαινεί τη διαφωνία ως μέθοδο βελτίωσης της γνώσης. Για τον πρωτοφασισμό, η διαφωνία είναι προδοσία.

    5. Εξάλλου, η διαφωνία αποτελεί σημάδι ποικιλομορφίας. Ο πρωτοφασισμός καλλιεργεί και αναζητεί τη συναίνεση με το να οξύνει και να εκμεταλλεύεται το φυσικό φόβο του διαφορετικού. Η πρώτη έκκληση ενός φασιστικού ή πρώιμου φασιστικού κινήματος είναι η έκκληση ενάντια στους παρείσακτους. Επομένως, ο πρωτοφασισμός είναι εξ ορισμού ρατσιστικός.

    6. Ο πρωτοφασισμός πηγάζει από την ατομική ή κοινωνική απογοήτευση. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα από τα πιο τυπικά χαρακτηριστικά των φασιστικών καθεστώτων του παρελθόντος ήταν η επίκληση προς μια απογοητευμένη μεσαία τάξη που μαστιζόταν από μια οικονομική κρίση ή ένιωθε πολιτικά εξευτελισμένη και φοβισμένη από την πίεση που ασκούσαν οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις. Στην εποχή μας, που οι παλιοί «προλετάριοι» είναι πλέον μικροαστοί (και τα λούμπεν στοιχεία είναι κατά κανόνα αποκλεισμένα από την πολιτική σκηνή), ο φασισμός του αύριο θα βρει το ακροατήριό του σ’ αυτή τη νέα πλειοψηφία.

    7. Στους ανθρώπους που νιώθουν πως δεν έχουν πλέον ξεκάθαρη κοινωνική ταυτότητα, ο πρωτοφασισμός λέει πως το μοναδικό τους προνόμιο είναι το πιο κοινό, ότι έχουν γεννηθεί στην ίδια χώρα. Αυτή είναι και η απαρχή του εθνικισμού. Άλλωστε, το μοναδικό πράγμα που μπορεί να δώσει ταυτότητα στο έθνος είναι οι εχθροί του. Έτσι, στη ρίζα της πρωτοφασιστικής ψυχολογίας υπάρχει μια εμμονή με τις συνωμοσίες, ιδιαίτερα τις διεθνείς. Οι οπαδοί πρέπει να νιώθουν πολιορκημένοι. Ο πιο εύκολος τρόπος να πολεμήσεις μια συνωμοσία είναι η επίκληση στην ξενοφοβία. Αλλά η συνωμοσία πρέπει να έχει και εσωτερικούς μοχλούς: οι Εβραίοι είναι συνήθως ο καλύτερος στόχος, γιατί έχουν το πλεονέκτημα να είναι ταυτόχρονα και εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί. Στις Η.Π.Α., ένα εμφανές δείγμα συνωμοσιολογικής εμμονής βρίσκεται στο βιβλίο του Πατ Ρόμπερτσον Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, αλλά, όπως έχουμε δει πρόσφατα, υπάρχουν και πολλά άλλα.

    8. Οι οπαδοί πρέπει να νιώθουν ταπεινωμένοι από τον επιδεικτικό πλούτο και την δύναμη των εχθρών τους. Όταν ήμουν μικρό παιδί, μου είχαν μάθει ότι οι Εγγλέζοι είχαν πέντε γεύματα τη μέρα. Έτρωγαν πιο συχνά από τους φτωχούς αλλά νηφάλιους Ιταλούς. Και ότι οι Εβραίοι είναι πλούσιοι και βοηθάνε ο ένας τον άλλο μέσω ενός μυστικού δικτύου αμοιβαίας αρωγής. Έτσι, με μια συνεχή μετατόπιση της ρητορικής εστίασης, οι εχθροί είναι ταυτόχρονα πολύ ισχυροί και πολύ αδύναμοι. Οι φασιστικές κυβερνήσεις είναι καταδικασμένες να χάνουν τους πολέμους τους, γιατί είναι εγγενώς ανίκανες να κάνουν μια αντικειμενική εκτίμηση της δύναμης του εχθρού.

    9. Για τον πρωτοφασισμό, δεν υπάρχει αγώνας για τη ζωή· αντίθετα, η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας. Επομένως, ο ειρηνισμός ισοδυναμεί με συναλλαγή με τον εχθρό. Είναι κακός, γιατί η ζωή είναι ένας συνεχής πόλεμος. Αυτό, όμως, επιφέρει ένα «σύμπλεγμα Αρμαγεδδώνα». Εφόσον οι εχθροί πρέπει να ηττηθούν, θα πρέπει να υπάρξει μια τελική μάχη, μετά από την οποία το κίνημα θα έχει υπό τον έλεγχό του ολόκληρο τον κόσμο. Μια τέτοια «τελική λύση», όμως, θα σημάνει την αρχή μιας περιόδου ειρήνης, μιας Χρυσής Εποχής, πράγμα που έρχεται σε αντίφαση με το δόγμα του συνεχούς πολέμου. Κανείς φασίστας ηγέτης δεν έχει καταφέρει ποτέ να λύσει αυτό το πρόβλημα.

    10. Ο ελιτισμός αποτελεί χαρακτηριστική διάσταση κάθε αντιδραστικής ιδεολογίας, στο βαθμό που είναι θεμελιωδώς αριστοκρατικός, και ο αριστοκρατικός και μιλιταριστικός ελιτισμός συνεπάγεται την περιφρόνηση προς τους αδύναμους. Ο πρωτοφασισμός μπορεί να εκφράσει μόνο έναν λαϊκό ελιτισμό. Κάθε πολίτης ανήκει στον καλύτερο λαό του κόσμου, τα μέλη του κόμματος είναι οι καλύτεροι πολίτες, κάθε πολίτης μπορεί (ή πρέπει) να γίνει μέλος του κόμματος. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν πατρίκιοι χωρίς πληβείους. Ο Ηγέτης, που γνωρίζει ότι η εξουσία δεν του απονεμήθηκε δημοκρατικά αλλά την κατέκτησε με τη βία, γνωρίζει επίσης ότι η δύναμή του βασίζεται στην αδυναμία των μαζών· οι μάζες είναι αδύναμες, και γι’ αυτό χρειάζονται και αξίζουν έναν ηγεμόνα. Και εφόσον η ομάδα είναι οργανωμένη ιεραρχικά (σύμφωνα με το στρατιωτικό πρότυπο), κάθε ηγέτης περιφρονεί τους υφισταμένους του, και καθένας απ’ αυτούς περιφρονεί τους κατωτέρους του. Αυτό ενισχύει την αίσθηση του μαζικού ελιτισμού.

    11. Μέσα σ’ αυτή την προοπτική, όλοι μαθαίνουν πως πρέπει να γίνουν ήρωες. Σε κάθε μυθολογία, ο ήρωας είναι ένα εξαιρετικό ον, αλλά για την πρωτοφασιστική ιδεολογία ο ηρωισμός είναι ο κανόνας. Αυτή η λατρεία του ηρωισμού συνδέεται στενά με τη λατρεία του θανάτου. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα συνθήματα που είχαν οι ισπανοί φαλαγγίτες ήταν το «viva la muerte» («ζήτω ο θάνατος»). Στις μη φασιστικές κοινωνίες, ο απλός λαός μαθαίνει ότι ότι ο θάνατος είναι κάτι το δυσάρεστο που όμως πρέπει να το αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια· και οι πιστοί μαθαίνουν ότι είναι ένας οδυνηρός τρόπος για να περάσουν σε μια μεταφυσική ευτυχία. Αντίθετα, ο πρωτοφασίστας ήρωας αποζητά τον ηρωικό θάνατο, ο οποίος διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη ανταμοιβή για μια ηρωική ζωή. Ο πρωτοφασίστας ήρωας ανυπομονεί να πεθάνει. Μέσα στην ανυπομονησία του, συχνά στέλνει κι άλλους ανθρώπους στο θάνατο.

    12. Επειδή και ο συνεχής πόλεμος και ο ηρωισμός είναι δύσκολα παιχνίδια, ο πρωτοφασίστας μεταθέτει τον πόθο του για εξουσία στη σεξουαλική συμπεριφορά του. Έτσι προκύπτει ο ματσισμός [σ.τ.Μ.: το αντριλίκι] (που συνεπάγεται αφενός την περιφρόνηση προς τη γυναίκα και αφετέρου την καταδίκη παρεκκλινουσών ερωτικών συνηθειών, όπως η αγνότητα ή η ομοφυλοφιλία). Και επειδή και το σεξ είναι δύσκολο παιχνίδι, ο πρωτοφασίστας ήρωας προτιμά να παίζει με τα όπλα – σαν φαλλικό υποκατάστατο.

    13. Ο πρωτοφασισμός βασίζεται σε έναν επιλεκτικό λαϊκισμό, έναν ποιοτικό λαϊκισμό, θα έλεγε κανείς. Σε μια δημοκρατία, οι πολίτες έχουν ατομικά δικαιώματα, αλλά οι πολίτες συνολικά έχουν πολιτική επιρροή μόνο από ποσοτική άποψη — ακολουθούνται οι αποφάσεις της πλειοψηφίας. Για τον πρωτοφασισμό, όμως, τα άτομα ως άτομα δεν έχουν δικαιώματα, και ο Λαός γίνεται αντιληπτός σαν ποιότητα, σαν μια μονολιθική οντότητα που εκφράζει την Κοινή Βούληση. Και επειδή κανένα μεγάλο σύνολο ατόμων δεν μπορεί ποτέ να έχει κοινή βούληση, ο Ηγέτης παριστάνει το διερμηνέα τους. Έχοντας χάσει την εξουσία της αντιπροσώπευσης, οι πολίτες δεν πράττουν· καλούνται μόνο να παίξουν το ρόλο του Λαού. Έτσι, ο Λαός δεν είναι παρά ένα θεατρικό εφεύρημα. Για να πάρουμε μια γεύση ποιοτικού λαϊκισμού δεν χρειαζόμαστε πλέον την Πιάτσα Βενέτσια της Ρώμης, ούτε το Στάδιο της Νυρεμβέργης. Υπάρχει στο μέλλον μας ένας τηλεοπτικός ή διαδικτυακός λαϊκισμός, στον οποίο η συναισθηματική αντίδραση μιας επιλεγμένης ομάδας πολιτών θα μπορεί να παρουσιάζεται και να γίνεται αποδεκτή ως η Φωνή του Λαού.

    Λόγω του ποιοτικού λαϊκισμού του, ο πρωτοφασισμός πρέπει να είναι κατά των «διεφθαρμένων» κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων. Μια από τις πρώτες φράσεις που είπε ο Μουσολίνι στο ιταλικό κοινοβούλιο ήταν «Θα μπορούσα να μετατρέψω αυτό το βουβό και καταθλιπτικό μέρος σε στρατόπεδο για τις σπείρες μου» — οι «σπείρες» είναι μια υποδιαίρεση της παραδοσιακής ρωμαϊκής λεγεώνας. Βέβαια, αμέσως βρήκε καλύτερο καταυλισμό για τις σπείρες του, αλλά λίγο αργότερα διέλυσε το κοινοβούλιο. Όποτε ένας πολιτικός αμφισβητεί τη νομιμότητα ενός κοινοβουλίου γιατί δεν αντιπροσωπεύει πλέον τη Φωνή του Λαού, αρχίζει και μυρίζει πρωτοφασισμό.

    14. Ο πρωτοφασισμός μιλάει την «Νέα Ομιλία». Η Νέα Ομιλία επινοήθηκε από τον Όργουελ στο βιβλίο του 1984, ως επίσημη γλώσσα του Αγγλικού Σοσιαλισμού. Αλλά σε πολλές μορφές δικτατορίας συναντά κανείς πρωτοφασιστικά χαρακτηριστικά. Όλα τα ναζιστικά και φασιστικά σχολικά εγχειρίδια χρησιμοποιούσαν φτωχό λεξιλόγιο και στοιχειώδη σύνταξη, με σκοπό να περιορίσουν τη διάδοση των εργαλείων της σύνθετης και κριτικής σκέψης. Αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε άλλα είδη Νέας Ομιλίας, ακόμα κι αν παίρνουν τη φαινομενικά αθώα μορφή ενός δημοφιλούς τοκ-σόου.

    Το πρωινό της 27ης Ιουλίου 1943, έμαθα ότι, σύμφωνα με ραδιοφωνικές ανακοινώσεις, ο φασισμός είχε καταρρεύσει και ο Μουσολίνι είχε συλληφθεί. Όταν η μητέρα μου με έστειλε να αγοράσω την εφημερίδα, είδα ότι οι εφημερίδες στον κοντινότερο πάγκο είχαν διαφορετικούς τίτλους. Επιπλέον, αφού είδα τους τίτλους, συνειδητοποίησα ότι κάθε εφημερίδα έγραφε διαφορετικά πράγματα. Αγόρασα μία στην τύχη, και διάβασα στην πρώτη σελίδα ένα μήνυμα που το υπέγραφαν πέντε ή έξι πολιτικά κόμματα — ανάμεσά τους η Χριστιανική Δημοκρατία, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κόμμα της Δράσης, και το Φιλελεύθερο Κόμμα.

    Μέχρι τότε, πίστευα ότι υπήρχε μόνο ένα κόμμα σε κάθε χώρα, και ότι στην Ιταλία αυτό ήταν το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα. Τώρα, ανακάλυπτα ότι στη χώρα μου μπορούσαν να υπάρχουν ταυτόχρονα διάφορα κόμματα. Καθώς ήμουν έξυπνο παιδί, κατάλαβα ότι όλα αυτά τα κόμματα δεν μπορεί να γεννήθηκαν μέσα σε μια νύχτα, άρα θα πρέπει να υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό ως μυστικές οργανώσεις.

    Το μήνυμα στην πρώτη σελίδα πανηγύριζε για το τέλος της δικτατορίας και την επιστροφή της ελευθερίας: της ελευθερίας του λόγου, του τύπου, της πολιτικής σύμπραξης. Αυτές τις λέξεις, «ελευθερία», «δικτατορία» — τις διάβαζα τώρα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Χάρη σ’ αυτές τις λέξεις, ξαναγεννήθηκα ως ελεύθερος δυτικός άνθρωπος.

    Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε το νόημα αυτών των λέξεων να μην ξεχαστεί ξανά. Ο πρωτοφασισμός βρίσκεται ακόμα γύρω μας, πολλές φορές με πολιτικά. Θα ήταν πολύ ευκολότερο, για μας, αν εμφανιζόταν στην παγκόσμια σκηνή κάποιος και έλεγε «Θέλω να ξανανοίξω το Άουσβιτς, θέλω να παρελάσουν ξανά οι Μελανοχίτωνες στις ιταλικές πλατείες». Αλλά η ζωή δεν είναι τόσο απλή. Ο πρωτοφασισμός μπορεί να επιστρέψει με το πιο αθώο προσωπείο. Είναι καθήκον μας να τον αποκαλύπτουμε και να καταδεικνύουμε οποιαδήποτε από τις νέες εκφάνσεις του — κάθε μέρα, σε κάθε μέρος του κόσμου. Και είναι καλό να θυμόμαστε τα λόγια που είπε ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ στις 4 Νοεμβρίου 1938:

    «Τολμώ να πω ότι, αν ποτέ η αμερικανική δημοκρατία πάψει να προχωρεί ως ζωντανή δύναμη και να προσπαθεί μέρα και νύχτα, με ειρηνικό τρόπο, να κάνει όλους τους πολίτες μας καλύτερους, τότε ο φασισμός θα δυναμώσει στη χώρα μας».

    Η ελευθερία και η απελευθέρωση είναι μια ατέρμονη διαδικασία.


    ΙΙ. Σχολιο Περαστικου (16/1/10 1:33 PM)

    Το κείμενο είναι επίκαιρο και για ένα άλλο λόγο. Κυκλοφορεί ένα κείμενο του Μ. Θεοδωράκη (νομίζω είναι γνήσιο) που τιτλοφορείται Απάντηση Μίκη Θεοδωράκη προς την κ. Θάλεια Δραγώνα. Μπορείτε να το βρείτε εύκολα με μια αναζήτηση. Αυτό βρίθει αντιλήψεων όπως αυτές που αναφέρονται στο έξοχο κείμενο του Έκο. Ο Μ.Θ. υποστηρίζει σχεδόν ρητά ότι έννοιες όπως το έθνος πρέπει να μένουν εκτός της επιστημονικής μελέτης, άλλως χάνουν την ισχύ τους και με αυτό τον τρόπο αποσαθρώνονται οι κοινωνίες, ότι δεν χωρά ορθολογισμός σε τέτοια θέματα και ότι ακόμη και αν πρόκειται για «παραμύθι», αυτό πρέπει να προστατεύεται. Επίσης, για να μάχεσαι για την ελευθερία σου, υποστηρίζει ο Μ.Θ., πρέπει να πιστεύεις στην ανωτερότητά σου ως λαού έναντι των άλλων (!) Η ανωτερότητά μας μάλιστα πηγάζει από τον Πλάτωνα και τον Αισχύλο.

    Με άλλα λόγια, η αναζήτηση της (επιστημονικής) αλήθειας αποδυναμώνει (ακόμη και θρησκείες δεν έχουν φτάσει στο σημείο να απαγορεύσουν επιστήμες όπως η θρησκειολογία για να μη χάσουν την ισχύ και την ιερότητά τους ή σχετικοποιηθούν – ο Μ.Θ. καταφέρεται εναντίον της κοινωνιολογίας). Η κατανόηση του ποιος είσαι και πώς γίνεσαι αυτό που είσαι – και κατ’ επέκταση γιατί και πώς ανήκεις σε μια ομάδα, σε μια κρατική οντότητα - δεν σε ενδυναμώνει και δεν σε κάνει ικανό να κατανοείς τι πρέπει να αλλάζεις και τι πρέπει να κρατάς, τι είναι ωφέλιμο και τι όχι, ώστε να επιλέγεις συνειδητά (όπως ο παππούς Αριστοτέλης θα υποστήριζε). Το ψέμα (παραμύθι) σε κάνει δυνατό (όχι άβουλη τροφή για τα κανόνια και εύκολο υποχείριο). Για να αντλείς από τον Πλάτωνα και το Σοφοκλή πρέπει να έχεις πραγματικούς ή φανταστικούς δεσμούς αίματος ή κάποια άλλα μεγαλύτερα δικαιώματα επί της πνευματικής κληρονομιάς τους, που τα αποκτάς εκ γενετής και όχι με τη μελέτη και την κατανόηση. Το κορυφαίο φυσικά είναι ότι για να υπερασπιστείς την ελευθερία σου απέναντι στα Ες-Ες πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου «ανώτερο», δηλ., ούτε λίγο ούτε πολύ, να ενστερνιστείς την ιδεολογία τους. Αν έχετε την υπομονή βρείτε και το κείμενο και οι κρίσεις δικές σας.

    Προσωπικά, προτιμώ την αναζήτηση της αλήθειας με την πεποίθηση ότι αυτή σε κάνει πιο δυνατό και όχι η μπαρουφολογία και η αποβλάκωση. Εξάλλου, δεν αξίζει να ζεις σαν εργαλείο σκοπιμοτήτων. Αυτά, ενώ έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για το ανορθολογικό ή το πέρα από το λογικό, καθώς το θεωρώ αναπόφευκτο λόγω του προσωπικού ταξιδιού αυτογνωσίας που έχει να κάνει ο καθένας εδώ και τώρα, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι στη βάση του αγώνα για τη ζωή βρίσκεται μια μεγάλη άρνηση ή κατάφαση για την οποία δεν υπάρχει καμία προκείμενη. Η ζωή, η αγάπη, τα αξιώματα και οι βάσεις με τις οποίες ζούμε και πορευόμαστε, είναι αυθαίρετες ή, θα πρέπει να δεχθούμε, προϊόν βιολογικού προγραμματισμού, οπότε και πάλι δεν έχουν σχέση με κάποια καθολικής ισχύος λογική και ηθική. Ωστόσο, όταν το καταλαβαίνεις αυτό, δεν κατασκευάζεις δόγματα και ιδεολογίες ή θρησκείες από αυτό το υλικό, που είναι αποκλειστικά προσωπική υπόθεση, αλλιώς, το όνειρο μετατρέπεται αμέσως σε εφιάλτη.

    Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

    The assassination of Andy Hadjicostis


    Τα κίνητρα των στυγερών δολοφόνων

    Η δολοφονία του μ. Άντη Χατζηκωστή πράγματι θυμίζει κάποιες σκληρές μέρες και νύχτες του παρελθόντος, που δεν θα ήθελε κανένας να θυμάται. Ήλθε ως αποκορύφωμα των προηγούμενων πρωτοφανών φαινομένων για την Κύπρο, της κλοπής του λειψάνου του μ. Τάσσου Παπαδόπουλου, τη σύληση του τάφου του, τη σύληση του τάφου άλλου πρώην Προέδρου Σπ. Κυπριανού...
    Ο Άντης ήταν ένα εξαίρετο παιδί με αρχές, ένα άτομο που κανένα δεν ενόχλησε. Ένα παιδί που θα το κλάψουν και οι πέτρες. Και μαζί θα κλάψουμε και το χάλι της πατρίδας μας, και πού μας οδήγησαν και μας οδηγούν κάποιοι.
    Τα τελευταία θλιβερά και φοβερά φαινόμενα που πλήττουν την Κύπρο μας είναι φρικιαστικά. Μας θυμίζουν τις δολοφονίες του Δεκέμβρη του 1963, όταν οι Τούρκοι και η ΤΜΤ, με τους Βρετανούς βοηθούς, ήθελαν να μας επιβάλουν τον τουρκισμό... Τρομερά πράγματα.
    Τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη. Και εκείνου με δύο σφαίρες...
    Όποιοι και να ήταν οι λόγοι της άνανδρης αυτής δολοφονίας εκ προμελέτης και επί πληρωμή, γιατί όντως πρέπει να ήταν, εκείνο που κατάφεραν είναι να εμπεδώσουν στο λαό ότι ο στόχος τους είναι να κλείσουν τα στόματα όλων όσοι αντιστέκονται στη λύση που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλουν. Ο Χάνεϊ μας το είπε, εξάλλου, εμείς θα σας το ξαναφέρνουμε μέχρι να το δεχθείτε...
    Και να σκεφθείτε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, ένα πολιτικό πρόσωπο κατηγόρησε αδίκως κάποιες σατιρικές εφημερίδες στην Κύπρο, ότι τάχα με τα γραφόμενά τους υπονοούν (ή κάτι τέτοιο) τη... φυσική εξόντωση του Προέδρου!
    Άλλου όμως την πραγματική «φυσική εξόντωση» στόχευαν σφαίρες...
    Και το πλέον παράδοξο είναι ότι το έγκλημα αυτό έγινε με τη μεγαλύτερη ευκολία «μπροστά στα μάτια» των δύο μεγαλύτερων υπηρεσιών παρακολουθήσεων στο νησί. Την αμερικανική πρεσβεία και την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    Η αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε ένα ουσιαστικό φρούριο στην καρδιά της Λευκωσίας, εξοπλισμένη με την υψηλότερη τεχνολογία παρακολούθησης και όχι μόνο για την ασφάλεια του συγκροτήματός της. Ούτε γάτος δεν μπορεί να κουνηθεί δίχως να καταγράφεται. Η ΚΥΠ, η Αστυνομία, η Κυβέρνηση οφείλουν να απαιτήσουν και να εξασφαλίσουν τη βοήθεια όλων όσοι κατέχουν την παραμικρή πληροφορία. Οι πρεσβείες που φιλοξενούνται στον τόπο μας, έναν τόπο όπου βιώνει ένα βάσανο και μια τραγωδία για την οποία οι ξένες αυτές υπηρεσίες έχουν τη δική τους μερίδα ευθύνης, όπως είναι η πρεσβεία των ΗΠΑ αλλά και της Βρετανίας, καθώς και της Ρωσίας (που και εκείνη βρίσκεται στην άμεση περιοχή της δολοφονίας, και αυτή θα πρέπει να διατηρεί σημαντικές υπηρεσίες παρακολούθησης) έχουν υποχρέωση να ανταποκριθούν παραχωρώντας κάθε πληροφορία που έχουν για να εντοπιστούν οι άνανδροι δολοφόνοι, όποιοι και να είναι και για όποιο λόγο και να εκτέλεσαν το αδικοχαμένο θύμα τους. Και να μη μείνει και αυτή η δολοφονική πράξη ανεξιχνίαστη.
    Αυτά τα λίγα προς το παρόν, για ένα παιδί που γνώρισα από τον καιρό που ήταν 20 χρονών φοιτητής στο Λονδίνο και τον θαύμαζα για την άψογη συμπεριφορά και ευπρέπειά του, για την εκτίμηση που είχε για όλους, το παντοτινό του χαμόγελο.
    Αν νομίζουν ότι θα κάμψουν την αποφασιστικότητα του λαού με τέτοιες απάνθρωπες πράξεις αθώων, λανθάνονται οικτρά. Τουναντίον, φουντώνουν το κοινό αίσθημα, το θυμό την αγανάκτηση...
    Η ασφάλεια του τόπου έχει πια ξοφλήσει. Το κράτος και ο λαός στον τόπο μας βρίσκονται στο έλεος των εγκληματικών στοιχείων που έχουν το απάνω χέρι. Δυστυχώς. Ούτε οι νεκροί ούτε οι ζωντανοί είναι ασφαλείς πλέον. Η Κύπρος παραπαίει, και πολιτικώς και κοινωνικώς, και οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι εχθροί μας, οι κατακτητές μας.

    Το κειμενο ειναι στα αγγλικα και ελληνικα (που μετεφερα εδω), γραμμενο απο τη Fanoulla Argyrou, Researcher/Journalist - London, 14.1.2010
    -->> (πατηστε στο απο πανω συνδεσμο να δειτε λεπτομερειες)

    Η αγαπημενη Μυκονος ζει και το χειμωνα!


    κλικ! πανω στις εικονες να δειτε καθαρα τις αφισες

    Παρουσιαζω τρεις εκδηλωσεις που θα γινουν στη Scala Shop Gallery:
    1) MOMA – ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ Πέμπτη 21.01.10
    2) ALBERTO GIACOMETTI – ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ Πέμπτη 28.01.10
    3) CARAVAGGIO – Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ Πέμπτη 04.02.10

    Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου καλεσμένη στη βραδιά για τον Caravaggio η δρ. Ιωάννα Κοψιαύτη.
    ____________________________
    Ευχαριστω το Δημήτρη Ρουσουνέλο για την ενημέρωση :)
    ____________________________
    ΣΗΜ. Ενα ταξιδακι με το καραβι ειναι μια μοναδικη χειμωνιατικη εμπειρια. Θυμαμαι παλια, με το ΟΙΑ -ενα σαπιοκαραβο που τελικα φουνταρησε στο λιμανι της Ιου κι εμεινε εκει για καμποσο καιρο- ταξιδευα καταστρωμα σφηνωμενη αναμεσα σε δυο μεταλλικες κολονες να κραταω τα μποσικα. Η πλατη της καρεκλας στη μια κολονα και τα ποδια μου στην αλλη, την ωρα που το καραβι παλαντζαριζε στα γερα, οι καρεκλες του καταστρωματος τρεχαν πέρα δώθε και οι επιβατες ξερναγαν στο σαλονι, έμενα έξω αγναντευοντας τη φουρτουνα. Ωραιο πράγμα η μοναξια σε ενα χειμωνιατικο καταστρωμα!
    Σημερα βεβαια, τα θαλασσινα ταξιδια ειναι πιο ασφαλη, με καραβια κλειστα -αυτα τα δελφινια πώς τα λενε- αλλα εμένα με εκνευριζει η πολλη ασφαλεια και η κλεισουρα στα ανοιχτα του πελαγου μου ειναι αδιανοητη...

    Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

    ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ (28/11/2009) - ΚΙΜΠΙ

    Οι τραπεζίτες κατέχουν τη Γη. Ακόμα και αν την πάρετε πίσω από αυτούς, αν τους αφήσετε τη δύναμη να δημιουργούν χρήματα, με μια μολυβιά θα δημιουργήσουν αρκετά για να την αγοράσουν ξανά... Αν τους αφαιρέσετε αυτή τη δύναμη, όλες οι μεγάλες περιουσίες τους, όπως η δική μου, θα εξαφανιστούν, και πρέπει να εξαφανιστούν, γιατί τότε αυτός ο κόσμος θα είναι ένας καλύτερος και πιο χαρούμενος κόσμος για να ζήσει κάποιος. Αλλά αν θέλετε να συνεχίσετε να είστε σκλάβοι των τραπεζών και να πληρώνετε το κόστος της ίδιας σας της σκλαβιάς, τότε αφήστε τους τραπεζίτες να δημιουργούν χρήματα και να ελέγχουν την πίστωση.

    Sir Josiah Stamp , διευθυντής, Τράπεζα της Αγγλίας (1928-1941)
    -->> Εγραψε ο ΚΙΜΠΙ στο μπλογκ του στις 29 Νοεμβρη 2009


    Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου...

    ..ή «Τί'χες Γάννη;» «Τί'χα πάντα!»
    Με άλλα λόγια, μπήκε άσχετη τροπολογία για γονικές παροχές, κλπ, στο νομοσχέδιο για τη προστασία των δασών.
    και κάτι τι άσχετο: Στις ειδήσεις του καναλιού της Βουλής, μόλις πριν λίγα λεπτά, ενώ ο εκφωνητής μιλούσε για δηλώσεις βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τα πλάνα έδειχναν βουλευτή του ΛΑΟΣ. Πουθενά ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά λέμε ποιος, πού, πότε, γιατί.
    Τι άλλο; Ολα καλά και ανθηρά λέμε. Τα γνωστά. Μια από τα ίδια -ίσως και χειρότερα, γιατί ελπίζαμε...
    (ο κ. Παπουτσής, πάντως, κράτησε τα μπόσικα)

    Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

    «Χαρτί άνδρα δείκνυσι» ή «Ο άνθρωπος ως αξία»

    1.1. Το πρώτο μέρος του τίτλου παραφράζει τη ρήση του Πιττακού του Μυτιληναίου «Αρχή άνδρα δείκνυσι», που σημαίνει ότι «Η εξουσία δείχνει την ποιότητα του ανδρός» -ανθρώπου, θα λέγαμε σήμερα που εξουσία ασκούν και οι γυναίκες. Πόσο δηλαδή μπορεί η εξουσία να επιδράσει σε έναν άνθρωπο, να διαφθείρει το χαρακτήρα του ή να του δώσει την ευκαιρία να αναδείξει τις ικανότητές του.

    Η εξουσία δίνεται -με ψήφο, κυρίως- από τους εξουσιαζόμενους -λαό, κυρίως- σε κάποιο πρόσωπο που εμπνέει εμπιστοσύνη, έτσι ώστε να μη καταχραστεί το προνόμιο αυτό εκείνος που αναδεινύεται στα υψηλά αξιώματα. Το πρόσωπο το οποίο καλείται να εξουσιάσει, να διαχειριστεί τις τύχες των εξουσιαζομένων δηλαδή, έχει συχνά γενική παιδεία και όχι ειδική εκπαίδευση. Δεν υπάρχουν σχολές που βγάζουν πολιτικά ή άλλα πρόσωπα με δυνατότητες άσκησης εξουσίας, αλλά -κυρίως στη σύγχρονη εποχή- οι εξουσιαστές πιθανότατα κατέχουν τίτλους σπουδών συναφείς με το αντικείμενο της εξειδίκευσής τους. Γράφω "πιθανότατα", γιατί δεν νοείται π.χ. ένας υπουργός οικονομικών άσχετος με τις οικονομικές σπουδές, ενώ ένας υπουργός υγείας κάλλιστα μπορεί να μην είναι σχετικός με τα επαγγέλματα υγείας, επειδή ένα υπουργείο υγείας δεν διαχειρίζεται την υγεία ειδικά αλλά το συντονισμό των υπηρεσιών που φροντίζουν για την υγεία του λαού.

    1.2. Ας μείνουμε τώρα στη παράφραση του α' μέρους του τίτλου, η οποία αλλοιώνει και το νόημά της αρχαίας ρήσης. Το "χαρτί" είναι το οποιδήποτε πτυχίο, δίπλωμα, τίτλος σπουδών γενικά και αυτό που έχει καθιερωθεί να δείχνει το "χαρτί" σήμερα -κυρίως στη χώρα μας- είναι οι ικανότητες του ανθρώπου. Αποδεικνύει δηλαδή ότι ο/η κατέχων/ουσα ένα "χαρτί" είναι ικανός να εφαρμόσει στη πράξη τα όσα διδάχτηκε, αυτά που αποδεικνύει το "χαρτί" δηλαδή. Είναι όμως έτσι; Αρκεί το χαρτί; Και αν το χαρτί είναι κάλπικο; Αν αποκτήθηκε λαθρα; Αν ο/η κατέχων/ουσα δεν ήθελε καθόλου να αποκτήσει το συγκεκριμένο χαρτί, αλλά επιθυμούσε να σπουδάσει κάτι διαφορετικό και απλώς έτυχε να πάρει το συγκεκριμένο επειδή ήθελε απλώς να έχει ένα χαρτί στα χέρια του/της; Γιατί «χωρίς χαρτί είσαι ένα τίποτα», όπως λέγεται απλοϊκά -ιδίως στις μέρες μας, που τα πάντα καλπάζουν και δεν τα προλαβαίνουμε.

    2.1. Η επιστήμη καλπάζει, στην οικονομία αλλάζουν τα πάντα, η τέχνη κάνει άλματα, κάθε δευτερόλεπτο που περνά συμβαίνουν χιλιάδες πράγματα: ανακοινώνονται νέες ανακαλύψεις, αποκαλύπτονται σφάλματα, διαψεύδονται οράματα. Υποτίθεται δε, πως όλα αυτά συμβαίνουν για το καλό του ανθρώπου. Είναι όμως έτσι; Μήπως συμβαίνει παράλληλα και κάτι άλλο; Μήπως, μέσα απο ευφάνταστα σχέδια που πραγματοποιούνται για το καλό του ανθρώπου, εξυφαίνονται και σχέδια αφανή -για την ώρα- που σφυρηλατούν σταθερά και με ζέση την οδό προς την απανθρώπιση; Προς την κατασκευή του ανθρώπου ως οργάνου παραγωγής και ως εμπορεύματος, δηλαδή, προς την ολοκληρωτική αλλοτρίωσή του.

    2.2. Τον τελευταίο καιρό, ο καλπασμός της οικονομίας πλησιάζει τη ταχύτητα του φωτος! Παλιότερα, οι σπουδές περί τα οικονομικά πράγματα ήταν κάτι ακατανόητο για τους πολλούς -«μα τι θα κάνει στη ζωή τους ένας απόφοιτος οικονομικής σχολής;» ρωτάγαν τις περασμένες 10ετίες για τους αποφοίτους της ΑΣΣΟΕΕ. Ενώ ήταν ένα επάγγελμα απολύτως εξαρτώμενο από τα υπόλοιπα επαγγέλματα, φτάσαμε σήμερα να υποκλινόμαστε μπροστά στη σοφία των οικονομικών επιστημόνων. Τα οικονομικά έγιναν οικονομική επιστήμη. Ο ορισμός της επιστήμης άλλα λέει, διαφορετικά ορίζεται η έννοια "επιστήμη", αλλά για οικονομία(!) χρόνου πάμε παρακάτω.

    2.3. Οι επιστήμονες αυτοί λοιπόν, βάλθηκαν να αξιολογήσουν/τιμολογήσουν τα πάντα, εκτός από τον εαυτό τους. Μέσα σε 4 δεκαετίες είδαμε το χρήμα να χανει τις βάσεις του -χρυσό και πετρέλαιο- και να γίνεται ένα προϊόν αέρινο, άϋλο, μηδενικής πραγματικής αξίας. Το χρήμα ως χρήμα δεν έχει κανένα απολύτως αντίκρυσμα, είναι μια ιδέα! Αντιπροσωπεύει την αξία εκείνου ο οποίος το κατέχει και η αξία του κατέχοντος καθορίζεται από τη θέση την οποία είναι ικανός (με οποιοδήποτε τρόπο/μέσον) να λάβει στη κοινωνία. Απλά πράγματα. Τη θέση αυτή, την ορίζει αφενός το επάγγελμα που ασκεί -εδώ παίζει βασικό ρόλο το "χαρτί" που λέγαμε- και αφετέρου ο κύκλος (ή κύκλωμα) που θα τον προωθήσει στη θέση, την οποία καταλαμβάνει με κάθε τρόπο/μέσο.

    Δεν έχεις χαρτί; Είσαι ένα τίποτα. Εργάζεσαι με τα χέρια σου; Σχεδόν τίποτα. Εχεις χαρτί (ή περισσότερα χαρτιά) χωρίς να έχεις κύκλο; Λίγο πάνω απο το τίποτα. Για να προκόψεις, χρειάζεσαι και χαρτιά και κύκλωμα. Οσο περισσοτερα χαρτιά, τόσο το καλύτερο και, αν έχεις κυκλώματα, τι τα θες τα χαρτιά; Λίγο μπερδεμένο, αλλά εκεί πάει το πράγμα -ή μήπως όχι ακριβώς εκεί;

    2.4. Αναρωτιέμαι, γιατί αγοράζουν (με όλη τη σημασία της λεξης "αγοράζω") πτυχία και διπλώματα ανθρωποι που δεν τα χρειάζονται καθόλου; Μήπως επειδή το εγγύς μέλλον μας ετοιμάζει εκπλήξεις;

    Δεδομένου ότι το χρήμα έχει χάσει την αξία του και είναι χρήσιμο μονάχα ως αποδεικτικό στοιχείο ανταλλαγών, στοιχείο με σχετική σταθερότητα επειδή δεν είναι π.χ. σαν τις μετοχές που είναι εξαιρετικά ασταθείς, φτάνω στο συμπέρασμα ότι το χρήμα στο εγγύς μέλλον θα χρησιμοποιείται κυρίως ως αποδεικτικό της αξίας του κατέχοντος αυτό, οπότε, δεν θα είναι πλέον αναγκαίο ούτε καν να κυκλοφορεί όπως το γνωρίζουμε, σε οποιαδήποτε μορφή. Τέλος τα νομίσματα, χάρτινα και μεταλλικά. Τέλος οι αμοιβές σε χρήμα ρευστό. Μόνο άϋλο χρήμα σε κάρτες. Θέλεις π.χ. υδραυλικό; Το ερώτημα δεν θα τίθεται έτσι, θα είναι «δικαιούσαι να έχεις υπηρεσίες υδραυλικού;», δηλαδή, «ποιος είσαι εσύ που θέλεις υδραυλικό; τι χαρτιά έχεις; ποια θέση κατέχεις; πόσο αξίζεις;», με δυο λόγια, ποια είναι η δική σου ανταλλακτική αξία στην αγορά;

    Παρέχεις υπηρεσίες, εργάζεσαι; Τόσα σου αναλογούν να ξοδέψεις το χρόνο για να διατηρήσεις τη θέση που κατέχεις. Θέλεις να καλυτερέψεις τη θέση σου; Πάρε κι άλλα χαρτιά, μπες και σε άλλα κυκλώματα. Θέλεις κι άλλη κάρτα εξόδων/κατανάλωσης; Ελα να μου πλένεις τις σκάλες στη Τράπεζά μου και θα σου δώσω -αν θέλω. Η μετάβαση σε ένα κόσμο απανθρωπισμού είναι εφιαλτική. Ο άνθρωπος εξελίσσεται σε άνθρωπο εμπόρευμα, άνθρωπο μοχλό, άνθρωπο πράγμα, ούτε καν μηχανή. Μηχανές υπάρχουν και περισσεύουν. Ο άνθρωπος δεν αξίζει τίποτα. Ούτε να σκέφτεται χρειάζεται, σκέφτονται οι άλλοι γι αυτόν, οι λίγοι, οι ελάχιστοι, ο ένας. Η μηχανή που θα ξεκούραζε τον άνθρωπο, τον καταβροχθίζει τώρα. Το κορμί του είναι ένα εμπόρευμα κοστολογούμενο καθημερινά, όπως και το μυαλό του. Πόσο παράγεις; Πόσο σκέφτεσαι; Τόσο δικαιούσαι να ξοδεύεις. Η μάχη είναι δύσκολη, ο πόλεμος έχει αρχίσει.